Niech pani uda się wprost na KRR, na przykład do kaplicy Bractwa, w zależności od miejsca zamieszkania, wtedy będzie pani miała pełne odniesienie.
Cytat: Rita w Sierpnia 01, 2011, 12:44:37 pm@tosia Na szczęście nigdy Pani nie będzie na miejscu żadnego księdza.Ja o tym wiem bardzo dobrze i nie pcham się, tam gdzie nie trzeba, w przeciwieństwie do Pani. Osoba świecka daje isntrukcje kapłanowi, jak ma odprawiać NOM i jeszcze przychodzi na forum tradycyjne po poradę, jak to zrobić. I czuje się wielce obrażona, bo nikt jej tych rad nie chce udzielić. Jeśli nie ma Pani kogo pouczać, to proszę sobie kupić psa.
@tosia Na szczęście nigdy Pani nie będzie na miejscu żadnego księdza.
Osoba świecka daje isntrukcje kapłanowi, jak ma odprawiać NOM i jeszcze przychodzi na forum tradycyjne po poradę, jak to zrobić. I czuje się wielce obrażona, bo nikt jej tych rad nie chce udzielić. Jeśli nie ma Pani kogo pouczać, to proszę sobie kupić psa.
Ale po co to oburzanie się, a może ta pani chce grzecznie zaproponować księdzu, żeby wdrażano w kolejnym miejscu reformę reformy?
Cytat: Rita w Sierpnia 01, 2011, 11:49:04 amBardzo dziękuję za odpowiedzi. Zatrzymam się jeszcze na swoim problemie i poproszę o pomoc w temacie: planowana "Msza prywatna" (w kaplicy męskiego domu zakonnego) w dzień powszedni, tzn. kapłan sprawujący Mszę + maluuuteńka garstka wiernych. Czy mam prawo do tego, by poprosić księdza o krzyż pośrodku ołtarza i o dwie świece? Jak to pragnienie dyplomatycznie uzasadnić...? Dodam tylko, że w kaplicy, w której będzie odprawiana Msza, krzyż stoi w dużej odległości od ołtarza, ale jest to krzyż ołtarzowy i można go przenieść na właściwe miejsce, na ołtarzu nie ma świec poza Mszą, w czasie Mszy nie wiem, gdzie stoją (w ogóle kaplica jest bardzo modernistyczna). Relacje z księdzem są bardzo dobre (w sensie: akceptuje fascynacje wiernych klasycznym rytem Mszy) i wiem, że wszystko zależy od sensownego przedstawienia prośby. Będę Państwu wdzięczna za każdą wskazówkę i radę w tym temacie; z pewnością skorzystają z nich też inni pragnący mieć wpływ na utradycyjnienie NOM-u.A to jest Pani "Msza prywatna"? Tzn. Pani będzie ją odprawiała? Wie Pani co, ja na miejscu tego księdza przepędziłabym Panią na cztery wiatry.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zatrzymam się jeszcze na swoim problemie i poproszę o pomoc w temacie: planowana "Msza prywatna" (w kaplicy męskiego domu zakonnego) w dzień powszedni, tzn. kapłan sprawujący Mszę + maluuuteńka garstka wiernych. Czy mam prawo do tego, by poprosić księdza o krzyż pośrodku ołtarza i o dwie świece? Jak to pragnienie dyplomatycznie uzasadnić...? Dodam tylko, że w kaplicy, w której będzie odprawiana Msza, krzyż stoi w dużej odległości od ołtarza, ale jest to krzyż ołtarzowy i można go przenieść na właściwe miejsce, na ołtarzu nie ma świec poza Mszą, w czasie Mszy nie wiem, gdzie stoją (w ogóle kaplica jest bardzo modernistyczna). Relacje z księdzem są bardzo dobre (w sensie: akceptuje fascynacje wiernych klasycznym rytem Mszy) i wiem, że wszystko zależy od sensownego przedstawienia prośby. Będę Państwu wdzięczna za każdą wskazówkę i radę w tym temacie; z pewnością skorzystają z nich też inni pragnący mieć wpływ na utradycyjnienie NOM-u.
Będę Państwu wdzięczna za każdą wskazówkę i radę w tym temacie; z pewnością skorzystają z nich też inni pragnący mieć wpływ na utradycyjnienie NOM-u.
Cytat: Rita w Sierpnia 01, 2011, 11:49:04 am Będę Państwu wdzięczna za każdą wskazówkę i radę w tym temacie; z pewnością skorzystają z nich też inni pragnący mieć wpływ na utradycyjnienie NOM-u.Najlepszym utradycyjnieniem NOMu byłoby jego całkowite wycofanie.
Absolutna zgoda.
Właśnie mam taką bardzo, bardzo nieśmiałą intencję, a ponieważ brakuje mi i wiedzy i odwagi, by wcielić ją w życie (okazja jest zupełnie nadzwyczajna), więc przyszłam tu po poradę...
Moim wielkim pragnieniem jest uczestniczyć choć raz w życiu w nowej Mszy, mając takie bezpośrednie odniesienie do Krzyża Chrystusa, jakie ma miejsce w KRR...
A nie pomyślał pan, że jakby usunęli NOM to bym miał w swojej parafii Mszę Trydencką tylko, myśli pan że skaczę z radości że moge uczestniczyć tylko w nomie?
A nie pomyślał pan, że jakby usunęli NOM to bym miał w swojej parafii Mszę Trydencką tylko, myśli pan że skaczę z radości że moge uczestniczyć tylko w nomie? LOL!
(...) Niby dlaczego ktoś miałby usunąć NOM, skoro pan regularnie uczęszcza,(...)