[...]Z jakich powodów wprowadzono dogmat o nieomylności papieskiej? [...]
[...]Czy można go uzasadnić wcześniejszym postępowaniem Kościoła? [...]
[...]Czy w procesie jego uchwalania przez Sobór Watykański I [...]
Cytat: Pius XII w Czerwca 22, 2023, 20:56:19 pm[...]Z jakich powodów wprowadzono dogmat o nieomylności papieskiej? [...]Moim zdaniem dość osobliwie stawia Pan to pytanie, którego adresatem - o powody - jest sam Pan Bóg: to z Jego ustanowienia biskup Rzymu w pewnych okolicznościach wypowiada się nieomylnie.Cytat: Pius XII w Czerwca 22, 2023, 20:56:19 pm[...]Czy można go uzasadnić wcześniejszym postępowaniem Kościoła? [...]W świetle powyższego - moim zdaniem - nie.Cytat: Pius XII w Czerwca 22, 2023, 20:56:19 pm[...]Czy w procesie jego uchwalania przez Sobór Watykański I [...]Tutaj również zakwestionowałbym słowo 'uchwalenie' - Kościół tylko definiuje i podaje do wierzenia prawdy wiary (dogmaty), które opisują rzeczy istniejące niezmiennie,a które jedynie z czasem zostają na tyle poznane, że uzyskują status nauki nieomylnej - przykład: niepokalane poczęcie NMP, ogłoszone dogmatem w 1854, wcześniej nie było obowiązku wierzenia w nie (i tak np. św. Tomasz z Akwinu kwestionował fakt niepokalanego poczęcia NMP, o czym więcej np. w tym poście).
[...]A czy przypadkiem nie było tak, że dogmat zanim zostanie oficjalnie ogłoszony, jest prawdą, jaka była wyznawana przez Kościół przez wieki, tyle że teraz nie można jej kwestionować pod groźbą odstępstwa od wiary?
[...]W przypadku nieomylności papieskiej nie wiem, czy można to uzasadnić jakimiś wcześniejszymi źródłami teologicznymi (stąd też mi zależy na odpowiedzi, czy jakkolwiek przy ogłaszaniu tegoż dogmatu użyto spreparowanych tekstów, gdyż spotkałem się z zarzutami, iż miano rzekomo skorzystać z tekstów niejakiego Pseudo-Izydora mających udawać teksty z II w.).
Dawno mnie na forum nie było. Mimo wszystko, zacznę od takiego pytania:Z jakich powodów wprowadzono dogmat o nieomylności papieskiej? Czy można go uzasadnić wcześniejszym postępowaniem Kościoła? Czy w procesie jego uchwalania przez Sobór Watykański I miało miejsce jakiekolwiek zastosowanie fałszywych dokumentów (Pseudo-Izydora z II w)?
Co Panstwo "polecacie"? Może w starych mądrych księgach jest coś napisane?