Wiek to będzie 3 miesiące, więc Quake odpada Przychylę się do rady pana Benedykta i kupie pewnie ryngraf.
Dzisiaj F-1 poinformował nas, że 11.10.2018 przeniósł dwóch emerytów do cywila. https://www.m.pch24.pl/watykan--dwaj-chilijscy-biskupi-wydaleni-ze-stanu-duchownego,63451,i.html1. To pytanie musiało tu padać wcześniej, ale za dużo szukania by bylo więc spytam głupio, czy jeśli wydaleni uparli by się sprawować PRYWATNIE N.O., to będzie ona ważna i czy zaciągnęli by tym na siebie exkomunike l.s.?Ergo, czy Głowa Kościoła, która przecież osobiście święceń im nie udzielała (choc w przypadku młodego emeryta kto wie:-) może im je "odebrać"? Uznajemy przecież niegodziwe Ofiary np. schizmatyków, a ich Papa nawet nigdy do składania nie dopuścił.2. Jak degradacji sprawa wygląda formalnie w KPK 83/17'-czy zachodziły w tem wzg. większe rewolucje?
Swiecen nie da sie zmazac. Msze sprawowane bylyby niegodziwie i niegodnie, ale wazna sama w sobie. Mimo tego, ze slyszalem sprzeczne opinie na ten temat, takie jest moje zdanie. Plus slowo klucz - prywatnie. Wiem na 100%, ze taki 'byly' ksiadz moze w zagrozeniu smiercia udzielac namaszczenia chorych i chrzcic (aczkolwiek w zagrozeniu zycia chrzcic moze nawet swiecki).
Cytat: Hubertos w Października 19, 2018, 10:53:59 amSwiecen nie da sie zmazac. Msze sprawowane bylyby niegodziwie i niegodnie, ale wazna sama w sobie. Mimo tego, ze slyszalem sprzeczne opinie na ten temat, takie jest moje zdanie. Plus slowo klucz - prywatnie. Wiem na 100%, ze taki 'byly' ksiadz moze w zagrozeniu smiercia udzielac namaszczenia chorych i chrzcic (aczkolwiek w zagrozeniu zycia chrzcic moze nawet swiecki).Ja też tak się uczyłem na lekcjach religii, kiedy jeszcze katechizowano a nie 'nowoewangelizowano".
Ostatnio jak wieść niesie było liczenie. Nawet dwa :-) (Osobiście... znów nie uniosłem obu frequencyi)Czy sobotnie "wieczernice" też są zliczane i dlaczego?
Czyli uczęszczjących "na sumę" + codziennie (lub w sb.jako jedyny dzień powszedni z mszą w kościele par/fil.- bywają już takowe) liczymy dwakroć?O przypadkowosci ostatniej daty liczenia zmilknę...