No to mamy klopot. Bo nawet umilowany przez tradycjonalistow Benedykt XVI bywal i.w zborach luteranskich a nawet i synagogach. Czy grzeszyl publicznie modlac sie z innymi chrzescijanami a nawet zydami?
Ja nie wiem. Ale moje sumienie takiej praktyce mówi nie. Ja nie chcę oceniać duchownych a tym bardziej papieży. Co się tyczy PVI, JPII, BXVI to ja dystansuję się od ich pewnych działań
umilowany przez tradycjonalistow Benedykt XVI
Witam,mam pytanie nt Adwentu i piątków.I. Czy w czasie Adwentu obowiązuje zakaz uczestniczenia w zabawach?II. Czy od zawsze był piątkowy obowiązek postu, czy wprowadzono go po soborze (zamiast 40 dni w Wielkim Poście prawie każdy piątek w ciągu roku)?
Cytat: ryszard1966 w Listopada 18, 2014, 21:13:50 pmNo to mamy klopot. Bo nawet umilowany przez tradycjonalistow Benedykt XVI bywal i.w zborach luteranskich a nawet i synagogach. Czy grzeszyl publicznie modlac sie z innymi chrzescijanami a nawet zydami?Ja nie wiem. Ale moje sumienie takiej praktyce mówi nie. Ja nie chcę oceniać duchownych a tym bardziej papieży. Co się tyczy PVI, JPII, BXVI to ja dystansuję się od ich pewnych działań
"Marcin Luter w swej reformie liturgicznej usunął ze starochrześcijańskiego i średniowiecznego nabożeństwa wszystko, co wygladałoby na ofiarę, którą człowiek składa Bogu. To nie człowiek składa Bogu bezkrwawą ofiarę, bo tego nie jest w stanie uczynić, ale Bóg składa człowiekowi krwawą ofiarę w ofierze Jezusa Chrystusa na Golgocie za nasze grzechy (pogrubienie moje). Tak uważali Reformatorzy i tak też zapisane jest w Piśmie Świętym"
Dawno już temu doczytałem się gdzieś, że papież z racji pełnionego urzędu korzysta ze szczególnej ochrony (czy może asystencji?) Ducha Św. przed popadnięciem w indyferentyzm. Czyli "co wolno wojewodzie...".
Cytat: pentuer w Grudnia 05, 2014, 12:46:07 pmDawno już temu doczytałem się gdzieś, że papież z racji pełnionego urzędu korzysta ze szczególnej ochrony (czy może asystencji?) Ducha Św. przed popadnięciem w indyferentyzm. Czyli "co wolno wojewodzie...".I uwierzył Pan w to?
A wracając do poruszonej przeze mnie "ekumenicznej" kwestii - otóż zaopatrzyłem się w "Śpiewnik Ewangelicki" i tam w rozdziałe "Istota nabożeństwa" czytam Cytuj"Marcin Luter w swej reformie liturgicznej usunął ze starochrześcijańskiego i średniowiecznego nabożeństwa wszystko, co wygladałoby na ofiarę, którą człowiek składa Bogu. To nie człowiek składa Bogu bezkrwawą ofiarę, bo tego nie jest w stanie uczynić, ale Bóg składa człowiekowi krwawą ofiarę w ofierze Jezusa Chrystusa na Golgocie za nasze grzechy (pogrubienie moje). Tak uważali Reformatorzy i tak też zapisane jest w Piśmie Świętym"Tego poziomu dogmatyki mój biedny umysł już nie jest w stanie sięgnąć.
Cytat: Entropius w Grudnia 03, 2014, 19:35:52 pmWitam,mam pytanie nt Adwentu i piątków.I. Czy w czasie Adwentu obowiązuje zakaz uczestniczenia w zabawach?/.../I. Nie/.../
Witam,mam pytanie nt Adwentu i piątków.I. Czy w czasie Adwentu obowiązuje zakaz uczestniczenia w zabawach?/.../
Hmm, z dzieciństwa przypominam sobie taki zakaz. I dla mnie nadal on obowiązuje
Cytat: pentuer w Grudnia 06, 2014, 12:17:44 pmHmm, z dzieciństwa przypominam sobie taki zakaz. I dla mnie nadal on obowiązujeJeszcze może zakaz zabaw w piątki był?