mac
|
|
« Odpowiedz #45 dnia: Maja 14, 2009, 21:38:53 pm » |
|
Prosze o bernardynach ewentualnie załozyć nowy wątek- koniec OT. Ja już nie poruszam tego tematu.
|
|
|
|
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #46 dnia: Maja 17, 2009, 20:43:46 pm » |
|
Jutro jest wykład ks. Węcławskiego pt: Czym nie jest Msza święta.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 22:10:40 pm wysłana przez Antiquus_ordo »
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #47 dnia: Maja 18, 2009, 10:22:52 am » |
|
Jutro jest wykład ks. Węcławskiego pt: Czym nie jest Msza święta.
Na Wildzie? O której godzinie?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa
|
|
« Odpowiedz #48 dnia: Maja 18, 2009, 11:21:01 am » |
|
Wykład odbędzie się 18 maja o godzinie 19, w Sali Karmelitańskiej przy kościele Bożego Ciała (ul. Łąkowa 3). Zaprasza Poznański Klub Frondy.
|
|
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #49 dnia: Maja 18, 2009, 18:01:25 pm » |
|
Wykład odbędzie się 18 maja o godzinie 19, w Sali Karmelitańskiej przy kościele Bożego Ciała (ul. Łąkowa 3). Zaprasza Poznański Klub Frondy.
Gdybym ja to wczoraj przeczytał, to bym z Poznania nie wyjeżdżał. Będzie nagrywane?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa
|
|
« Odpowiedz #50 dnia: Maja 18, 2009, 18:03:42 pm » |
|
Nie wiem, czy będzie nagrywane. Jak coś się pojawi na Frondzie, to dam znać. Sama jestem zainteresowana, bo niestety nie mogłam pójść.
|
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #52 dnia: Maja 21, 2009, 21:38:03 pm » |
|
No ja też żałuję ze nie mogłem być. Jednak w Poznaniu coś się zawsze dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
M.
bywalec
|
|
« Odpowiedz #53 dnia: Czerwca 08, 2009, 09:42:03 am » |
|
Miałem szczęście wczoraj być w Poznaniu. Msza św. o godz.10.Msza św.jak trzeba,pora jak trzeba.Coś pięknego. Pozazdrościć Wejherowianom,a nam żal.Cóż,trzeba się Ojcem podzielić. Ojcu Maurycemu: Deo gratias!
|
|
|
|
na wschód skazani z woli zachodu, walczyli o niepodległość, tak ratowali honor narodu i wielu z nich poległo, będziemy o nich pamiętać stale, to nasza nowa praca, dziś do historii w należnej chwale podziemna armia powraca
|
|
|
silvarerum
bywalec
|
|
« Odpowiedz #54 dnia: Czerwca 10, 2009, 12:12:08 pm » |
|
Pozazdrościć Wejherowianom,a nam żal.
Czego zazdrościć? Z tego co Ojciec M. mówi wynika jednoznacznie, że o KRR nie ma tam żadnej mowy. Pro forma przypomnienie w adekwatnym wątku ;-) 14 czerwca 14.00 w kościele p.w. św.Antoniego Padewskiego na Wzgórzu Przemysła - Msza Pontyfikalna.
|
|
|
|
Nawet poznanie dobra nie przynosi dzieciom takiego pożytku, jak ochrona przed poznaniem zła - św. Augustyn
|
|
|
Jacek S.
|
|
« Odpowiedz #55 dnia: Czerwca 11, 2009, 16:21:44 pm » |
|
14 czerwca 14.00 w kościele p.w. św.Antoniego Padewskiego na Wzgórzu Przemysła - Msza Pontyfikalna.
Czy ktoś z poznaniaków mógłby napisać krotką instrukcję jak szybko i bezproblemowo dotrzeć do tego kościoła z dworca głównego PKP? Mimo, że mam do Poznania spory kawałek drogi to chyba się wybiorę, bo rzadko jest okazja uczestniczyć we Mszy Pontyfikalnej.
|
|
|
|
Msza tradycyjna TAK, tradycjonaliści NIE.
Miłośnik dobrej liturgii (starej i nowej), wierzący w hermeneutykę ciągłości i reformę reformy.
|
|
|
Maswerk
|
|
« Odpowiedz #56 dnia: Czerwca 11, 2009, 17:08:29 pm » |
|
Wychodzi Pan z dworca głównym wyjściem i kieruje się na wprost ku Mostowi Dworcowemu. Wchodzi Pan po schodach z lewej strony na most. Skręca Pan w lewo i zmierza w kierunku zabudowań Międzynarodowych Targów Poznańskich. Następnie na pobliskim przystanku (tym dalszym od MTP) wsiada Pan w tramwaj linii 8 kierunek Miłostowo. Wysiada Pan na Placu Wielkopolskim. Wysiadłszy cofa się Pan trochę w ulicę 23 lutego (z niej właśnie zjechał tramwaj na plac) i idzie nią w lewo. Po lewej mija Pan Archiwum Państwowe. Wchodzi Pan w prawo w ulicę Zamkową i idzie pod górę cały czas. Idąc już Zamkową nie skręca pan na rozwidleniu w lewo (bo wyjdzie pan na Rynek).
|
|
|
|
|
|
|
Gniewko
adept
|
|
« Odpowiedz #57 dnia: Czerwca 11, 2009, 17:59:12 pm » |
|
Wychodzi Pan z dworca głównym wyjściem i kieruje się na wprost ku Mostowi Dworcowemu. Wchodzi Pan po schodach z lewej strony na most. Skręca Pan w lewo i zmierza w kierunku zabudowań Międzynarodowych Targów Poznańskich. Następnie na pobliskim przystanku (tym dalszym od MTP) wsiada Pan w tramwaj linii 8 kierunek Miłostowo.
Wysiada Pan na Placu Wielkopolskim.
Wysiadłszy cofa się Pan trochę w ulicę 23 lutego (z niej właśnie zjechał tramwaj na plac) i idzie nią w lewo. Po lewej mija Pan Archiwum Państwowe. Wchodzi Pan w prawo w ulicę Zamkową i idzie pod górę cały czas. Idąc już Zamkową nie skręca pan na rozwidleniu w lewo (bo wyjdzie pan na Rynek).
Dodam że Kościół jest jasnopomarańczowy jak niedojrzała pomarańcza i raczej trudno go nie zauważyć tym bardziej że widać go na wzgórzu
|
|
|
|
|
|
|
Jacek S.
|
|
« Odpowiedz #58 dnia: Czerwca 11, 2009, 20:02:44 pm » |
|
Dziękuję Panom za pomoc. Myślę, że sobie jakoś poradzę. Pozdrowienia z Opolszczyzny!
|
|
|
|
Msza tradycyjna TAK, tradycjonaliści NIE.
Miłośnik dobrej liturgii (starej i nowej), wierzący w hermeneutykę ciągłości i reformę reformy.
|
|
|
przykoźlak
uczestnik
gg:5502171
|
|
« Odpowiedz #59 dnia: Czerwca 12, 2009, 17:29:56 pm » |
|
No ja też z racji wizyty w Poznaniu zjawić się zamierzam. I to z bardzo zaskoczoną koleżanką ( która nota bene o tym nic nie wie...)....heca będzie.
No w każdym razie do zobaczenia..tylko muszę się zaopatrzyć w dobrą mapę Poznania.
|
|
|
|
Prawdziwy reakcjonista nie jest tym, kto marzy o dawnych czasach, lecz myśliwym ścigającym święte cienie na wiecznych wzgórzach. www.przykozle.blogspot.com
|
|
|
|