Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 19, 2025, 16:17:09 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232987 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Sympozjum ludzi odchodzącej epoki - czyli oszustwem i szyderstwem w ignorantów
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 Drukuj
Autor Wątek: Sympozjum ludzi odchodzącej epoki - czyli oszustwem i szyderstwem w ignorantów  (Przeczytany 6922 razy)
Wiedhold
rezydent

« dnia: Maja 10, 2010, 09:23:39 am »

15 lat „Liturgia Sacra”
Czy łacina zbawia?

Zdecydowany głos w obronie liturgii posoborowej.

Mszał PawłaVI, tzw.posoborowy,nie jest tworem nowym, ale bardziej źródłowym od poprzednich, bo opiera się na źródłach patrystycznych, wczesnochrześcijańskich, a właśnie mszał Jana XXIII (tzw.trydencki) jest odejściem od najgłębszej tradycji liturgii – mówił podczas sympozjum w Opolu ks. prof. Jerzy Stefański z UAM w Poznaniu, krytykując postawę tradycjonalistów, którzy dezawuują posoborowe zmiany liturgiczne.
Sympozjum, zorganizowane z okazji 15-lecia czasopisma „Liturgia Sacra”, wydawanego przez Instytut Liturgii, Muzyki i Sztuki Sakralnej Wydziału Teologicznego UO, stało się okazją do podsumowania dorobku naukowego czasopisma, kierowanego przez ks. prof. Helmuta J. Sobeczkę. Liczni słuchacze sympozjum wysłuchali także relacji biskupa legnickiego Stefana Cichego, przewodniczącego Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski, na temat aktualnych prac komisji. Bp Cichy przyznał, że  najwięcej czasu zajmują przygotowania do III wydania Mszału rzymskiego, zaktualizowanego i uzupełnionego. Ukaże się ono nieco później, niż planowano, podobnie jak w przypadku mszału dla krajów anglojęzycznych, gdzie wydanie opóźniło się o 2lata.
Żywe reakcje wywołał wykład ks. prof. Stefańskiego, wieloletniego konsultora watykańskiej Kongregacji ds. Kultu Bożego. Krytycznie - i z poczuciem humoru – odniósł się do tendencji wykorzystujących motu proprio „Summorum Pontificum” Benedykta XVI oraz niektóre jego wypowiedzi teologiczne jako argumenty przeciwko reformie liturgicznej Soboru Watykańskiego II. – Mamy do czynienia z apogeum pewnych zmian (np. w ceremoniale papieskim). Chętnie podchwytują je entuzjaści, którzy często są ignorantami w dziedzinie liturgii – stwierdził ks. Stefański. Sprzeciwił się nazywaniu „powrotem do źródeł” postulatów odprawiania Mszy św. trydenckiej, uznając próby wracania do starych form liturgicznych za wyraz tęsknoty za dawnymi czasami oraz zaspokajania wysublimowanych potrzeb estetycznych. Nie o majestatyczny, barokowy ceremoniał chodzi w Eucharystii. – Podważanie zmian, jakie wprowadził Sobór Watykański II byłoby zaprzepaszczeniem dorobku, jakim jest  przede wszystkim czynne uczestnictwo wiernych w liturgii eucharystycznej – podkreślił mówca. – Czy sama łacina zbawia? Czy tradycjonaliści chcą powrotu do źródeł czy raczej do anachronizmów? – pytał ks. prof. J. Stefański, podkreślając, że sama forma liturgii nie decyduje o jej wartości w życiu chrześcijanina. – Na liturgię trzeba przyjść wierzącym i to jest gwóźdź programu – zakończył.
Biskup Cichy przyznał, że nie jest znana statystyka dotycząca Mszy trydenckiej w Polsce. – Ksiądz nie może narzucać tej formy odprawiania Mszy wiernym,
może natomiast odprawiać, jeśli o to poproszą – przypomniał przewodniczący komisji liturgicznej episkopatu.

Gość Niedzielny, Opolski Dodatek, 9 maja 2010 nr 18/947

Kilka wniosków, które mi się nasunęły:
1) Powrót do liturgii z 1969 r. - "powrotem do anachronizmów". Powrót do nieznanej liturgii z czasów wczesnochrześcijańskich - "powrotem do źródeł".
2) Życie liturgii Kościoła, którą na przełomie wszystkich wieków ukochali wszyscy kanonizowani święci, to "odchodzenie liturgii od najgłębszej tradycji".
3) Dorobek nowej Mszy to "czynne uczestnictwo". Problem tylko w tym, że jakiekolwiek w niej uczestnictwo na Zachodzie sięga do 5% osób uznających się za katolików. Rzeczywiście na nową liturgię wielu przychodziło wierząc, ale wracało już nie bardzo...
4) Ostatni akapit to dwa najzwyklejsze przekłamania. Statystyki są regularnie publikowane na NRL, natomiast, w świetle listu Komisji ED ze stycznia br., ksiądz może odprawić z własnej inicjatywy mszę trydencką, żeby zapoznać z nią wiernych.
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #1 dnia: Maja 10, 2010, 09:32:11 am »

Oj... czy czasem nie bywa tak, że kłamstwo ma krótkie nogi i obraca się przeciwko temu, kto je wypowiada?

Skusiło mnie, aby napisać list do bpa Cichego, jednak gdy już kończyłem (a był to dłuuugi list, utrzymany w łagodnym i wyjaśniającym tonie) komputer mi się sam wyłączył... znak jaki czy co? :)

Moim zdaniem - trzeba się kłamstwu jasno sprzeciwić. Mogę napisać list otwarty, który moglibyśmy przedyskutować i opublikować na NRL, sanctusie, fidelitasie, etc. bo to już mnie dosłownie krew zalewa, jak kolejny raz czytam takie bzdury i KŁAMSTWA Z UST KATOLICKIEGO BISKUPA.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2010, 19:37:56 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Major
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Maja 10, 2010, 10:29:14 am »

Niech Pan wklei ten list co Pan napłodził.
dxcv
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Maja 10, 2010, 10:51:03 am »

ksiądz [...] może natomiast odprawiać, jeśli o to poproszą – przypomniał przewodniczący komisji liturgicznej episkopatu.

Niech to powie księzom w swojej diecezji, którzy w większości trzęsą portkami na myśl, że tradsi mogą czegoś chcieć... Jednak w czerwcu być może kolejna Msza w Bolesławcu:)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Maja 10, 2010, 11:34:57 am »

Ja tą konferencję odbieram jako żałosny krzyk rozpaczy i dowód na to, że jak widać, zwolennicy NOMu czują się zagrożeni ;). Chyba jednak z tego wniosek nie jesteśmy grupą entuzjastów ;) A biskup i księża tam wykładający są albo ignorantami, którzy w życiu nie otwarli strony NRL albo ukrywaczami, którzy dobrze wiedzą, że koło trydenckiej liturgii gromadzi się coraz więcej ludzi młodych, ale nie chcą tego powiedzieć. Mam nadzieję, że to tylko(aż) ignorancja.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Maja 10, 2010, 11:44:43 am »

Z całym należnym szacunkiem ale Wielebny Ksiądz Profesor chyba przeszedł pranie mózgu w kikokarmenacie, że takie duby smalone wygaduje.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #6 dnia: Maja 10, 2010, 11:46:31 am »

Niech Pan wklei ten list co Pan napłodził.

Niestety, całkowicie się skasował, gdy się komputer wyłączył (nie wiem dlaczego, nie zrobiła się kopia zapasowa na gmailu) - ale może to i lepiej, ochłonę trochę i napiszę od nowa.
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Maja 10, 2010, 11:49:08 am »

Mszał PawłaVI, tzw.posoborowy,nie jest tworem nowym, ale bardziej źródłowym od poprzednich, bo opiera się na źródłach patrystycznych, wczesnochrześcijańskich, a właśnie mszał Jana XXIII (tzw.trydencki) jest odejściem od najgłębszej tradycji liturgii – mówił podczas sympozjum w Opolu ks. prof. Jerzy Stefański z UAM w Poznaniu, krytykując postawę tradycjonalistów, którzy dezawuują posoborowe zmiany liturgiczne.

No i kto tu jest tradsem i konserwą? Nie wiedziałem, że ze mnie taki nowoczesny i postępowy katolik  :D
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #8 dnia: Maja 10, 2010, 12:03:28 pm »

Pragnę zauważyć też, że "GN" kolejny raz pisze, publikuje kłamstwa, których nie próbuje nawet odwołać - ot, tacy, co to nieszczęśliwi są, bo ich bo sądach niesprawiedliwie ścigają, wcale nie są lepsi od tych, z którymi się "biją"... czysta hipokryzja, no ale widać inaczej tzw. dzieci soboru nie potrafią: na dyskusję się nie zgodzą (no bo jak to zaprosić na sympozjum jakiegoś księdza, co tridentnę odprawia, albo co gorsza totalnego heretyka x. Śniadocha!), kłamstwa wypisują.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Maja 10, 2010, 17:15:07 pm »

Ja tą konferencję odbieram jako żałosny krzyk rozpaczy i dowód na to, że jak widać, zwolennicy NOMu czują się zagrożeni ;).

Czym? Grupą paru tysięcy tradycjonalistów w masie kilkunastu milionow katolikow uczeszczających co niedziela na NOM? Nie sądze.
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #10 dnia: Maja 10, 2010, 18:27:37 pm »

90% jest niczego nie świadomych. Proszę zapytać 10 pierwszych osób wychodzących z Kościoła jak ma na imię i nazwisko obecny Papież...
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Maja 10, 2010, 18:36:54 pm »

90% jest niczego nie świadomych. Proszę zapytać 10 pierwszych osób wychodzących z Kościoła jak ma na imię i nazwisko obecny Papież...

To Pan troszkę przesadził. Chyba, że jest AŻ tak źle. Ale np. jakby Pan zapytał o jego pierwszą encyklikę, a nawet o pierwszą encyklikę JPII, to będzie naprawdę tak jak Pan myśli  ;)

Panie JGP, jeśli by nie bali się "czegoś wiszącego w powietrzu", to po co robiliby taką konferencję? Dla picu? Przecież to koszty, jakby nie patrzeć. Widocznie po coś czują potrzebę obrony Mszału Pawła VI.  ;) Więc przed czymś, lub przed kimś.  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #12 dnia: Maja 10, 2010, 18:42:41 pm »

Pamiętamy, co było kiedyś na KULu, a z czego wydano tanią podróbę książki naukowej.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Maja 10, 2010, 18:52:55 pm »

Mało tego.
Większość nie zdaje sobie sprawy nawet, że NOM to jest nowa Msza;
myśli, że to spolszczony KRR.

Przykład z innej beczki.
Mieszkam na małym osiedlu (do 350 mieszkań)
Każdy blok  - wg prawa  - powinien tworzyć osobną współnotę mieszkaniową.
Minęło trzy lata i ich nie ma. Spółdzielnia (inwestor/developer i tymczasowy zarządca w jednym)
robi wszystko, by właściciele myśleli że są w spółdzielni i są tak traktowani.

Otóż zaczęła to zmieniać JEDNA osoba
- obeszła wszystkich z jednego bloku, rozwaliła spotaknie zwołane przez Spółdzielnię
(bo się przygotowała - zapłaciła trochę kasy za rady i radcę prawnego) za miesiąc zwołała spotkanie właścileli, którzy wybrali zarząd (w tym tę osobę), na spotkaniu była prelekcja  wyłożona przez licencjonowanego zarządcę (już gratis w ramach "marketingu"), na spotkanie zaprosił właściecieli z innych bloków - obszedł wszystkie mieszkanie osobiście.
Ludziom pospadały klapki z oczu jak nas okrada  społzielnia i nie tylko źle zarządza ale i nielegalnie (konsekwencje sa b. poważne).

Jedna osoba i miesiąc pracy nad ludźmi, którzy wcześniej mówili :"ale o co panu chodzi", "nie jest źle",
"mnie to nie interesuje, dopóki wszystko gra". "od tego są oni (czyli Spółdzielnia)" itd itp.

Trochę wyjazdów do sądu po dopisy ksiąg wieczystych , do urzędu miejskiegi po inne dokumenta. I teraz ludzie sietej osoby na ulicy pytają " i co teraz dalej?". Chcą za nią pójść.

I nieskromnie powiem - to ja tak narozrabiałem!
Tak, że wczoraj w niedzielę (sic!!!) kierownik ADM-u Spółdzielni chodził po sąsiednim bloku, by podpisali umowę o zarządzanie ze Spółdzielnią!
Jak trzeba było coś załatwić to ich nie ma, teraz sami się wiją. A sąsiedzi powiedzieli - zastanowimy się!

---
I tu jest podobnie, choć jeszcze w moich parafiach nie zacząłem "rozrabiać", to się cały czas do tego szykuję.
(Znaczy się  - kiedyś miała być już Msza trydencka w Piekarach Śląskich, zgłosiłem się do x. Wojciecha i ....zostałem kościelnym!!!
Ale chwilę po tym.... Stara historia.
Ach, Kilka tygodni temu były proboszcz brzezińskiej parafii zmarł. Pogrzeb był ogromny. 150 księży , biskup...
+
)
stefan
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Maja 10, 2010, 19:17:38 pm »

Czym? Grupą paru tysięcy tradycjonalistów w masie kilkunastu milionow katolikow uczeszczających co niedziela na NOM? Nie sądze.
I co z tego? Tradycyjni katolicy to elita katolicyzmu, która wie czego chce.Po drugiej stronie to tylko mało świadoma masa ze słabnącym i starzejącym się intelektualnie zapleczem najczęściej uwikłanym w sojusz z tronem( aktualną władzą).
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
Strony: [1] 2 3 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Sympozjum ludzi odchodzącej epoki - czyli oszustwem i szyderstwem w ignorantów « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!