Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 10, 2025, 01:45:22 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232960 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież podjął decyzję i wskazał nowego prymasa Polski - Miserere nobis Domine !
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj
Autor Wątek: Papież podjął decyzję i wskazał nowego prymasa Polski - Miserere nobis Domine !  (Przeczytany 11648 razy)
Torus
Gość
« Odpowiedz #30 dnia: Maja 08, 2010, 20:17:57 pm »

Czy nowy prymas zalozy purpurowa piuske?

ponoć purpurowe cappino.
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #31 dnia: Maja 08, 2010, 20:20:23 pm »

lincz publiczny na abp. Wielgusie.
Za to że był kapusiem?
Tato
aktywista

« Odpowiedz #32 dnia: Maja 08, 2010, 20:20:50 pm »

Ksywka "Cappino" może skądinnąd oznaczać, że raczej słabo, mało albo rzadko JE "cappował" .... ;D
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #33 dnia: Maja 08, 2010, 20:24:18 pm »

I kiedy to Cappino będzie nosił?  ;D ;D ;D ;D
Tato
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Maja 08, 2010, 20:28:16 pm »

Zdjęcie bombowe Panie AO  ;D ;D ;D Myślę że raczej nie założy...jak już to "cappa magna"  ;D byle to się nie przełożyło na "cappo di tutti cappi "...
Torus
Gość
« Odpowiedz #35 dnia: Maja 08, 2010, 20:30:36 pm »

Myślę że raczej nie założy...jak już to "cappa magna"  Duży uśmiech byle to się nie przełożyło na "cappo di tutti cappi "...

a może "cappa di tutti cappini"
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #36 dnia: Maja 08, 2010, 20:32:55 pm »

Abp. Paetz byłby dobrym prymasem. Księża przecież narzekają, że mają słaby kontakt z przełożonymi...
Tato
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Maja 08, 2010, 20:42:18 pm »

Myślę że raczej nie założy...jak już to "cappa magna"  Duży uśmiech byle to się nie przełożyło na "cappo di tutti cappi "...

a może "cappa di tutti cappini"

;D ;D ;D jak ulał pasuje ;D
stefan
aktywista

« Odpowiedz #38 dnia: Maja 08, 2010, 20:48:25 pm »

A dlaczego Pan Stefan broni bpa który dopiero pod murem przyznał się do przeszłości agenturalnej?
Bardzo proszę o dowód

Biadolicie Panowie, a ja uważam że to kara za amoralne ukamienowanie i lincz publiczny na abp. Wielgusie.

Skąd Pan wie? A może to kara za amoralne ukamienowanie i lincz publiczny x.prof. Czajkowskiego? A może kara za donoszenie (amoralne) kleryków na abp. J. Petza ?
A może za lincz publiczny na (bardzo licznej) grupie polskich księży patriotów w czasach Bieruta?

Spokojnie! Czy całe łajdactwo trzeba mieszać do tej jednej sprawy abp Wielgusa?Co ma wspólnego winny, z człowiekiem oszczerczo zniszczonym?Ja tu widzę zomowska zasadę, że czy pobił czy go pobito grunt że zamieszany. Za oszczerstwa na niewinnym tez kiedyś przyjdzie zapłacić. Czajkowski miał, 60 tomów udokumentowanej współpracy i co ciekawe ci co go bronili. byli pierwszymi oskarżycielami arcybiskupa.Zło trafia na powrót  do tego co je uczynił, jak doświadczył ten co bił brawo na ingresie niedoszłym.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2010, 21:02:20 pm wysłana przez stefan » Zapisane
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
Torus
Gość
« Odpowiedz #39 dnia: Maja 08, 2010, 21:34:29 pm »

Czajkowski miał, 60 tomów udokumentowanej współpracy i co ciekawe ci co go bronili. byli pierwszymi oskarżycielami arcybiskupa

No nie. Gazeta spoglądała na wszystko "z dystansem i zażenowaniem".
Broń Boże nie chcę wracać do sprawy abp. Wielgusa.
Nie ten wątek, nie mam już siły do tego, nie mam materialów pod ręką.

Przyznam Panu rację w jednym:

- tylu znanych kapusiów zajmuje wielce eksponowane stanowiska, także w Kościele, i jest git. A tu nagle problem.
Pierwszym powodem jest fakt, że pozostawiono wiele materiałów z jego teczki. Innym teczki wyczyszczono, lub nieznani sprawcy ukradli z IPN-u (i pacjent musi robić i mówić co mu każą).
Dlaczego abp. Wielgusowi teczki nie wyczyszczono? Przypadek przy pracy? Podpadł komuś? Trudno powiedzieć.

Z tego co ja wiem, abp. Wielgusa usunięto ponieważ za duzo zachowało się z jego teczki. Mogło by to wpłynąć na silne obniżenie autorytetu Kościoła w Polsce, który naszym politykom jest "koniecznie niezbędny" do "cementowania jedności", "poparcia dla UE" i wszelakiego rozgrzeszenia. Poza tym abp. powinien móc skutecznie pogrozić palcem tej części społeczeństwa, która jako wykluczona ma powody by wyjść na ulicę. A tu jak? Kapuś, którego historię zna ulica, poucza? Ludzie by się mu w twarz śmiali. A to przeniosło by się na cały Episkopat.

Pięknie o zabezpieczeniu się przed buntem "wykluczonych, których jest coraz więcej", pisał i mówił śp. prezydent Lech Kaczyński na panelu dyskusyjnym w Fundacji Batorego. Ktoś na fk dał link do bloga gdzie były cytaty z tego przemówienia; f.Batorego taktownie przemówienie zdjęła ze strony :). przemówienie niegodne prezydenta
Major
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Maja 08, 2010, 22:23:44 pm »

Nie chce mi się szukać Panie Stefanie w kompie ale jednak chyba się przyznał choć wcześniej zaprzeczał. Jakby nie było powodu nie oddałby stanowiska. To nie w stylu polskich biskupów.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #41 dnia: Maja 08, 2010, 22:48:26 pm »

Abp. Paetz byłby dobrym prymasem. Księża przecież narzekają, że mają słaby kontakt z przełożonymi...
Z przeproszeniem, żeś mu pan pod łóżkiem siedział?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #42 dnia: Maja 08, 2010, 23:24:37 pm »

Mnie w przypadkach Xięży Arcybiskupów Paetza i Wielgusa zastanawia pewien "zbieg okoliczności"...w obu przypadkach ataki oraz szeroką informację prowadziły media, w obu przypadkach pewną całkiem niebagatelną rolę odegrał pewien ongiś znany xiądz obecnie zaś już "pan" Tomasz  "Polak"...obu oskarżano bez możliwości należytej obrony...iw obu przypadkach jest co najmniej wiele niejasności lub zwyczajnie braku dowodów...w obu także pewną rolę odegrał nowomianowany Prymas Polski...a ówczesny nuncjusz apostolski...obaj hierarchowie na tle pozostałych Członków KEP odbiegali od wyznaczonej linii "politycznej poprawności"...

Przypomina mi się słynna swego czasu sprawa oskarżeń o agenturalność Leszka Moczulskiego mego dawnego "wodza" z lat młodości w KPN, jest on bowiem jedynym przypadkiem który znam w którym "oficerowie prowadzący" jak jeden mąż potwierdzają że był tajnym współpracownikiem, którego dziwnym trafem trzymano kilka dobrych lat w ciężkich więzieniach i którego mało brakowało nie wykończono zupełnie. Jest to jedyny znany mi przypadek, gdzie oficerowie komunistycznych służb potwierdzają agenturalność swego rzekomego "współpracownika".... Mój ś.p. Profesor z NSD Apolinary Łącki mawiał kiedyś w latach osiemdziesiątych "wszystko co napisano w Warszawie być może ... ale ja to między bajki włożę"... :)
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2010, 23:26:23 pm wysłana przez Tato » Zapisane
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #43 dnia: Maja 09, 2010, 20:23:51 pm »

Czy nowy prymas zalozy purpurowa piuske?
Przyszły prymas już nosi purpurową piuskę...
traditio20
bywalec
**

« Odpowiedz #44 dnia: Maja 09, 2010, 20:51:15 pm »

Przyszły prymas już nosi purpurową piuskę...

Myślałem, że amarantową.
Adoro te devote, latens Deitas,
quae sub his figuris vere latitas:
tibi se cor meum totum subiicit,
quia te contemplans totum deficit.
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież podjął decyzję i wskazał nowego prymasa Polski - Miserere nobis Domine ! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!