Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 10, 2025, 00:42:05 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232960 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież podjął decyzję i wskazał nowego prymasa Polski - Miserere nobis Domine !
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 Drukuj
Autor Wątek: Papież podjął decyzję i wskazał nowego prymasa Polski - Miserere nobis Domine !  (Przeczytany 11644 razy)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Maja 08, 2010, 13:48:36 pm »

Porażka...prawdziwa porażka...coś mi się zdaje że nie będziemy mieli żadnego "lepszego nuncjusza", ktoś w Watykanie nieźle gmera przy nominacjach...biada nam... miserere nobis Domine.... :(

Jakieś podstawy tego twierdzenia, czy po prostu zakładana a priori zła wola SA?

Jakie "a priori" ??? Chaba "a posteriori" jak już... zna Pan jakieś pozytywne exempla w ostatnich czasach ??? Tylko niech Pan nie pisze że abp. Nichols...itd... :(
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #16 dnia: Maja 08, 2010, 14:19:22 pm »

Skoro nuncjusz zgłasza propozycje 3 kandydatów papieżowi, znaczy że zgłosił sam siebie?
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #17 dnia: Maja 08, 2010, 14:49:54 pm »

Skoro nuncjusz zgłasza propozycje 3 kandydatów papieżowi, znaczy że zgłosił sam siebie?
W Kosciele wszystko jest mozliwe ;D

Dla mnie osobiscie dobra wiadomoscia jest to, ze Polska bedzie miala nowego nuncjusza - kazdy bedzie lepszy.
A prymas jest tylko honorowym tytulem, z ktorym wiaze sie honorowy ubior i honorowe pierwszenstwo - dla katolikow w Polsce nie ma wiekszego znaczenia, kto nim jest. Po prostu. Wspolczuc to mozemy ewentualnie archidiecezji gnieznienskiej.
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #18 dnia: Maja 08, 2010, 15:23:07 pm »

To typowy kop w góre, nie wiem nad czym tu biadolić. Tak jak teraz nacisk był z góry z nucjatury tak z Gniezna go nie będzie, bo nuncjusz będzie jednym z szeregu, a jeśli nuncjuszem nie zostanie żaden nasz rodak możemy być spokojni, bo przynajmniej bedzie bezstronny a po dwóch dekadach hegemonii nuncjusza to i tak zwrot jakościowy bedzie o 180'. Prymas dzis nie ma żadnej realnej władzy, a i tak byłby w radzie stałej i tak..8 lat i bedzie po ptokach zreszta - dłużej klasztora niż przeora. W tym biadoleniu pamiętać prosze o jednym kim był nuncjusz i co realnie mógł a kim jest prymas i co będzie mógł...
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #19 dnia: Maja 08, 2010, 15:23:44 pm »

Dla mnie osobiscie dobra wiadomoscia jest to, ze Polska bedzie miala nowego nuncjusza - kazdy bedzie lepszy.
O ile nie będzie to ks. Konrad Krajewski...
Tato
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Maja 08, 2010, 16:04:21 pm »

Obecnie prymas Polski to raczej symboliczna funkcja, widać tutaj doskonale politykę kadrową Benedykta XVI w stylu "kopa do góry" aby zwolnić miejsce dla 'swojego" człowieka.
Oczywiście media wychwalaj że to człowiek czasów nauki SWII i Jana Pawła II, ale czy to jest zaleta? Zależy dla kogo.
Nowy nuncjusz ma być ogłoszony we wrześniu.
A jak wiemy z historii kilku nuncjuszy którzy pracowali w Polsce zostało papieżami.

Pana to się ponure żarty trzymają ...oby Pan nie "wykrakał"... :( ja to się całkiem serio zastanawiam czy te "3 kandydatury" to przypadkiem nie są wysyłane z B'nai B'rith.... :(
Torus
Gość
« Odpowiedz #21 dnia: Maja 08, 2010, 16:22:24 pm »

ja to się całkiem serio zastanawiam czy te "3 kandydatury" to przypadkiem nie są wysyłane z B'nai B'rith....

Przesadza Pan. B'nai B'rith ma tylko głos doradczy w KEP i status obserwatora.

To typowy kop w góre, nie wiem nad czym tu biadolić.

@ A.O.
Teraz będę już wiedział, że jak mnie zdegradują, to powinienem się cieszyć, bo mógłbym dostać kopa w górę.

Tato
aktywista

« Odpowiedz #22 dnia: Maja 08, 2010, 16:30:08 pm »

W Kosciele wszystko jest mozliwe ;D

A prymas jest tylko honorowym tytulem, z ktorym wiaze sie honorowy ubior i honorowe pierwszenstwo - dla katolikow w Polsce nie ma wiekszego znaczenia, kto nim jest. Po prostu. Wspolczuc to mozemy ewentualnie archidiecezji gnieznienskiej.

Xięże Drogi "honorowy" owszem, ale czy honor już przestał mieć jakiekolwiek znaczenie ?  Poza tym wszyscy wszak oczekujemy powrotu Kościoła do swojego nadanego mu przez Pana Naszego i Króla Jezusa Chrystusa nienaruszalnego ustroju, zatem o ile się to w końcu ziści, wówczas nie będzie to wyłącznie "kurtuazyjna" funkcja...
casimirus
rezydent

« Odpowiedz #23 dnia: Maja 08, 2010, 17:41:55 pm »

Czyli szykuje się ciężkie 8 lat ?  :(

Dlaczego aż 8? JE ma w tej chwili 72 lata, za trzy będzie miał więc już regulaminowe 75; nawet gdyby dostał przedłużenie o 2 lata (jak poprzednik), to i tak powinno się to skończyć za 5 lat :-))
stefan
aktywista

« Odpowiedz #24 dnia: Maja 08, 2010, 18:10:18 pm »

Biadolicie Panowie, a ja uważam że to kara za amoralne ukamienowanie i lincz publiczny na abp. Wielgusie.
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
Major
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Maja 08, 2010, 19:28:53 pm »

A dlaczego Pan Stefan broni bpa który dopiero pod murem przyznał się do przeszłości agenturalnej?
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #26 dnia: Maja 08, 2010, 20:06:01 pm »

A dlaczego Pan Stefan broni bpa który dopiero pod murem przyznał się do przeszłości agenturalnej?
I nie kiwnął palcem w sprawie rozbicia pedalskiej mafii w diec. Płockiej.
zdewirtualizować awatary
jwk
aktywista

« Odpowiedz #27 dnia: Maja 08, 2010, 20:14:05 pm »

Bo sprawa była wysoce mętna.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Torus
Gość
« Odpowiedz #28 dnia: Maja 08, 2010, 20:15:20 pm »

Biadolicie Panowie, a ja uważam że to kara za amoralne ukamienowanie i lincz publiczny na abp. Wielgusie.

Skąd Pan wie? A może to kara za amoralne ukamienowanie i lincz publiczny x.prof. Czajkowskiego? A może kara za donoszenie (amoralne) kleryków na abp. J. Petza ?
A może za lincz publiczny na (bardzo licznej) grupie polskich księży patriotów w czasach Bieruta?
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #29 dnia: Maja 08, 2010, 20:16:49 pm »

Czy nowy prymas zalozy purpurowa piuske?
Strony: 1 [2] 3 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież podjął decyzję i wskazał nowego prymasa Polski - Miserere nobis Domine ! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!