Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 10, 2025, 01:51:43 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232960 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nie rozumiem
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Nie rozumiem  (Przeczytany 2705 razy)
marekkoc
aktywista

« dnia: Maja 07, 2010, 15:23:02 pm »

http://www.polskatimes.pl/stronaglowna/252667,katechetka-bez-lito-ci-dla-chorego-ch-opca,id,t.html

a z drugiej strony córka p. Ewy Błaszczyk, która jest w śpiączce po zakrztuszeniu się przytąpiła do I Komunii św.

A Kościele Posoborowym jest taka różnorodność...

I tak po ludzku - jeśli ten chłopiec był w stanie powiedzieć (hipotetycznie): "Kocham Cię Panie Jezu", a z powodu ciężkiej choroby, wyczerpania, problemów z koncentracją nie potrafił powiedzieć Credo z pamięci, to naprawdę nie zasługuje na I Komunię???

Dziecko może ciężko przeżywać wykluczenie...

Może jakaś inicjatywa ze strony forumowiczów (szczególnie osób duchownych)? Komunia Tradycyjna?

« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 15:24:53 pm wysłana przez marekkoc » Zapisane
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
traditio20
bywalec
**

« Odpowiedz #1 dnia: Maja 07, 2010, 16:06:09 pm »

Myślę, że sytuacja wymaga bardziej roztropnego podejścia do sprawy. Niespełna rozumu siostra jak i ksiądz o podobnym usposobieniu intelektualnym brną w ciemny tunel własnej głupoty, zamiast naprawdę z sercem zbadać sprawę cierpiącego dziecka, które na pewno nie chodziło na katechezę nie z własnej przekory. Sięgnąłem od razu do dekretu "Quam singulari Christus amore", który traktuje o Komunii Św. dzieci. Na końcu dekretu czytamy:

2. Do pierwszej spowiedzi i do pierwszej Komunii świętej nie jest konieczna pełna i doskonała znajomość nauki chrześcijańskiej. Dziecko powinno wyuczyć się całego katechizmu stopniowo, odpowiednio do swej pojętności.
4. Troska o to, by dziecko wypełniło ciążący na nim obowiązek, dotyczący przykazania o spowiedzi i Komunii, spada głównie na jego opiekunów, a więc na rodziców, na spowiednika, na nauczyciela i na proboszcza. Do rodziców zaś i ich zastępców oraz do spowiednika należy, według Katechizmu Rzymskiego, dopuszczanie dziecka do pierwszej Komunii świętej.

Ponadto:

Takie szkody wyrządzają dzieciom ci, co nazbyt uporczywie domagają się jakichś nadzwyczajnych przygotowań do pierwszej Komunii świętej. Chyba nie zdają sobie sprawy, że te wszystkie przesadne ostrożności wypłynęły z nauki jansenistów, którzy twierdzą, że Najświętsza Eucharystia jest nagrodą, nie zaś lekarstwem na ułomność ludzką. Innego zaiste zapatrywania był Sobór Trydencki. Uczy on, że Eucharystia jest właśnie "lekarstwem, które ma nas uwolnić od codziennych przeciwieństw i ustrzec od grzechów śmiertelnych"

Szczególna głupota tych urzędasów przejawia się w nierozumieniu sytuacji ciężko chorego chłopca. Na pewno istnieją możliwości pomocy. Czyż samym wyznaniem wiary nie jest fakt, że pomimo niechęci Jego matki do religii zapragnął on przyjąć Pana Jezusa? Należałoby więc mu pomóc, odwiedzić w szpitalu, a nie zamykać wszystkie drzwi. Dodatkowych argumentem, który powinien poruszyć te kilka neuronów jest fakt choroby, którą chłopczyk ma za sobą. Komunia Św. niewątpliwie jest najbardziej wartościową pomocą, a przede wszystkim duchowym lekarstwem, który umocni chłopca. Zakładam, z tego co udało mi się wyczytać, że życie chłopca nie jest już zagrożone, ale nawet jeżeli, po przeżyciu tak ciężkiej choroby obowiązkiem "katechetki" i "księdza", jeszcze raz podkreślam, jest pomoc chłopcu. Wystarczy odrobina dobrej woli. Jeżeli stan dziecka pozwala na domową/szpitalną katechezę, rozmowę z nim, to radziłbym siostrze rozprostować habit, wygnieciony od ciągłego siedzenia, i odwiedzić z sercem chłopca.

"Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie, a nie zabraniajcie im. Do takich bowiem należy Królestwo Boże" (Mk 10, 13-16)
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 16:10:40 pm wysłana przez traditio20 » Zapisane
Adoro te devote, latens Deitas,
quae sub his figuris vere latitas:
tibi se cor meum totum subiicit,
quia te contemplans totum deficit.
kamilek
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Maja 07, 2010, 16:40:11 pm »

.
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 16:43:26 pm wysłana przez kamilek » Zapisane
jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #3 dnia: Maja 07, 2010, 16:53:24 pm »

Zgadzam się z tym, że przygotowanym trzeba być, ale nie przesadzałbym. Spodobało mi się co kiedyś Cejrowski powiedział, że Pan Jezus uczył dorosłych a błogosławił dzieci, a Kościół teraz czyni odwrotnie. Wiadomo, że czego Jaś się nie nauczy itd., ale bez przesady, ciekawym, czy wszyscy bierzmowani umieją "Wierzę w Boga". A tutaj widać, że Komunia to inicjatywa chłopca, bo matka nie wierząca, szkoda robić dziecku taki zawód, być może lepiej on rozumie teraz Eucharystię niż niejeden postępowy ksiądz.
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
Torus
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Maja 07, 2010, 19:16:24 pm »

Może jakaś inicjatywa ze strony forumowiczów (szczególnie osób duchownych)? Komunia Tradycyjna?

Intencja świetna, a zna Pan taką Parafię Tradycyjną w Polsce; z proboszczem, który się postawi?

dobry test dla tradiswiata w Polsce

marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Maja 07, 2010, 19:52:26 pm »

Intencja świetna, a zna Pan taką Parafię Tradycyjną w Polsce; z proboszczem, który się postawi?

Powstaje pytanie czy w ogóle jest w Polsce Parafia Tradycyjna? Może chodzić chyba tylko o personalną.
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #6 dnia: Maja 08, 2010, 02:17:21 am »

Widziałem chyba z pół roku temu info, że w którejś z parafii udzielono I Komunii Świętej. Mogę poszukać, jeśli to Pana interesuje. Co do przypuszczalnych innych miejsc to sądzę, że x. Grygiel nie miałby nic naprzeciw :)
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #7 dnia: Maja 08, 2010, 14:31:45 pm »

Komunię przyjmuje się zazwyczaj w II klasie Panie kamilku.

Dziwne działanie siostry i księdza tym bardziej, że można było przy okazji przywrócić na łono Kościoła matkę chłopca, a tak tylko została zrażona. Z drugiej strony to ona sama najpierw zagrodziła dziecku drogę do sakramentu i tak naprawdę nie wiemy o co chodzi, bo to co piszą gazety rzadko ma dużo wspólnego z prawdą, albo się mija.
Szkoda dziecka, bo rzeczywiście musi mieć dużą odwagę i wiarę skoro samo matkę poprosiło.

Katechetki bywają dziwne. Ja nie dostałam różańca, bo byłam z innej parafii, więc zdenerwowani rodzice sami kupili mi wszystko i miałam "ładniejszy" różaniec, książeczkę i medalik.
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
manna
aktywista

Kalendarze!
« Odpowiedz #8 dnia: Maja 08, 2010, 14:41:10 pm »

http://www.fssp.pl/foto/koc/komunia.html
&
http://www.fssp.pl/foto/pierwsza_komunia_swieta/index.html
Libenter igitur gloriabor in infirmitatibus meis, ut inhabitet in me virtus Christi.
http://kalendarz.staramsza.pl/
kamilek
Gość
« Odpowiedz #9 dnia: Maja 08, 2010, 15:03:05 pm »

.
Torus
Gość
« Odpowiedz #10 dnia: Maja 08, 2010, 20:25:40 pm »

Widziałem chyba z pół roku temu info, że w którejś z parafii udzielono I Komunii Świętej. Mogę poszukać, jeśli to Pana interesuje. Co do przypuszczalnych innych miejsc to sądzę, że x. Grygiel nie miałby nic naprzeciw Uśmiech

Proszę nie wywoływać x. Grygiela do tablicy, bo on też nie może. Albowiem nie można rozbijać jedności parafii. Tak rzecze synod polskich bp-ów.
Wszyscy wiedzą, że to debilny i słaby argument. Wiedzą o tym i bp-i, zezwalając na klaso-komunie, z dziecmi z różnych parafii.
Ale w razie czego jest argument aby zgnoić odważnego kapłana.

ps
straszakiem może być tylko fsspx i Bractwo powinno szybko zareagować.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2010, 20:27:11 pm wysłana przez Torus » Zapisane
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #11 dnia: Maja 09, 2010, 02:06:31 am »

Proszę nie wywoływać x. Grygiela do tablicy, bo on też nie może. Albowiem nie można rozbijać jedności parafii. Tak rzecze synod polskich bp-ów.
Wszyscy wiedzą, że to debilny i słaby argument. Wiedzą o tym i bp-i, zezwalając na klaso-komunie, z dziecmi z różnych parafii.
Ale w razie czego jest argument aby zgnoić odważnego kapłana.
Nikogo nie wywołuję. Argument synodu faktycznie powala.
 A co do rzeczy, których być nie może/nie powinno, a są (nawet w świetle posoborowego prawa) to można by napisać całkiem ładną książkę. Jeszcze dorzucić rzeczy, które są, a nie powinno ich być, to w ogóle...
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #12 dnia: Maja 09, 2010, 08:55:17 am »

Typowe zachowanie biurokratów, to jest raz.
Znakomicie konstruują oni fikcję, jakoby dzięki ich pracy wszystkie pozostałe dzieci znały "Credo". I to jest dwa.

Jest wyjątkowo oburzające, że wzięli sobie na cel to biedne dziecko, które przeszło już tak wiele w swojem życiu.

Warunkiem wystarczającym w naszej tradycji do dopuszczenia do 1 Komunji zdaje się być świadomość cudu Eucharystji. Nie ma go natomiast w tradycji wschodniej, gdzie dopuszczane są do Komunji znacznie mniejsze dzieci.

Dodałbym do tego jeszcze 1 argument, z życia wzięty. W mojej wakacyjnej parafji jest człowiek o dużem upośledzeniu umysłowem. Rozróżnia dobro od zła, ale jestem przekonany, że nie jest w stanie ogarnąć takiego pojęcia jak kara wieczna, piekło. Jest na poziomie rozwoju umysłowego przeciętnego 4-5 latka. Pytanie, czy xiądz nomen omen Rycerski ze swoją siostrą dopusciliby go do Komunji ? Chyba nie.

Natomiast ten pan jest u nas dopuszczany do niej, co nie rodzi kontrowersyj. Większe są ze spowiedzią. Jego rodzice, prości ludzie, oczekują, że ich syn będzie spowiadany. Gdy w tej parafji posługiwał kapłan tradycyjny, był on zdania, że spowiedź jest zbędna, a nawet - nie może być ważnie wypełniana. Doprowadziło to do pewnego napięcia. Ale wsparłbym zdanie tego kapłana.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nie rozumiem « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!