chrzest w Duchu Świętym2009-06-03 10:39:28Szczęść Boże, chciałem zapytać o miejsce chrztu w Duchu Świętym w teologii katolickiej. Czym różni się od bierzmowania? Z Panem Bogiem, BartekNajpełniejsze, teologiczne wyjaśnienie poruszonej kwestii odnajdzie Pan w książce:Kilian McDonnell, George T. Montague, Inicjacja chrześcijańska a chrzest w Duchu Świętym, Wydawnictwo m, Kraków 1997.W sposób szczególny warto zwrócić uwagę na rozdział zatytułowany "Rozerwanie więzi między inicjacją chrześcijańską a charyzmatami" (s. 440-444) oraz następne rozdziały. PozdrawiamWojciech Żmudziński SJ
chrzest w Duchu Świętym2009-06-03 10:39:28Szczęść Boże, chciałem zapytać o miejsce chrztu w Duchu Świętym w teologii katolickiej. Czym różni się od bierzmowania? Z Panem Bogiem, BartekNajpełniejsze, teologiczne wyjaśnienie poruszonej kwestii odnajdzie Pan w książce:Kilian McDonnell, George T. Montague, Inicjacja chrześcijańska a chrzest w Duchu Świętym, Wydawnictwo m, Kraków 1997.W sposób szczególny warto zwrócić uwagę na rozdział zatytułowany "Rozerwanie więzi między inicjacją chrześcijańską a charyzmatami" (s. 440-444) oraz następne rozdziały. PozdrawiamWojciech Żmudziński SJ źródło: http://www.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/47/n/2286
11 Wtedy rzekł: «Wyjdź, aby stanąć na górze wobec Pana!» A oto Pan przechodził. Gwałtowna wichura rozwalająca góry i druzgocąca skały [szła] przed Panem; ale Pan nie był w wichurze. A po wichurze - trzęsienie ziemi: Pan nie był w trzęsieniu ziemi. 12 Po trzęsieniu ziemi powstał ogień: Pan nie był w ogniu. A po tym ogniu - szmer łagodnego powiewu. 13 Kiedy tylko Eliasz go usłyszał, zasłoniwszy twarz płaszczem, wyszedł i stanął przy wejściu do groty. A wtedy rozległ się głos mówiący do niego: «Co ty tu robisz, Eliaszu?» 14 Eliasz zaś odpowiedział: «Żarliwością rozpaliłem się o chwałę Pana, Boga Zastępów, gdyż Izraelici opuścili Twoje przymierze, rozwalili Twoje ołtarze i Twoich proroków zabili mieczem. Tak że ja sam tylko zostałem, a oni godzą jeszcze i na moje życie».
http://rnz.org.pl/index/?id=fa7cdfad1a5aaf8370ebeda47a1ff1c3 Jak się to państwu podoba?
Ale po jakiego czorta promuje Pan na katolickim forum protestanckie/heretyckie nauki?Dlatego bardzo mi się nie podoba !!!!!!!!
Jak to mawiają starzy prezbiterzy:Nic nie zastąpi osobistego głoszenia świadectwa i przepowiadania Ewangelii!!
Cytat: hellsing w Czerwca 21, 2009, 16:56:00 pmJak to mawiają starzy prezbiterzy:Nic nie zastąpi osobistego głoszenia świadectwa i przepowiadania Ewangelii!! Panie Helsing - widzę że się rozumiemy!
Romeck napisał:CytujAle po jakiego czorta promuje Pan na katolickim forum protestanckie/heretyckie nauki?Dlatego bardzo mi się nie podoba !!!!!!!!Przecież tkiller tylko poprosił o ocenę.