Cytat: stary kontra w Października 13, 2018, 14:52:45 pmMoże nastąpi dyscyplinująca rozmowa między członkami organ_nadzoru?Dyscyplinująca? A po co?
Może nastąpi dyscyplinująca rozmowa między członkami organ_nadzoru?
Cytat: rysio w Października 13, 2018, 15:29:49 pmCytat: stary kontra w Października 13, 2018, 14:52:45 pmMoże nastąpi dyscyplinująca rozmowa między członkami organ_nadzoru?Dyscyplinująca? A po co?Dla zasady -> miałem na uwadze członka organ_nadzoru z przeciwpołożnej (lewej) strony listy .
Dawid Gospodarek: w liście wyrażono "sprzeciw wobec przyjętych form". Nie odniesiono się do działalności ani nauczania Marcina Zielińskiego. Zapewne znajdą się rzeczy, w których z nim się nie zgadzam (...) Zapewniam, że da się spierać konstruktywnie, uciekanie do takich metod nie jest katolickie.
Cytaty z fb:Dawid Gospodarek: , ale to nie stoi na przeszkodzie w sprzeciwie wobec uderzania w człowieka oszczerczym materiałem składającym się z manipulacji.
3. Tak na zdrowy rozsądek, nie ma takiej możliwości, aby gromadząc dziesiątki bywalców tradycyjnej Mszy mieć jakiś monolit w zakresie poglądów. Jestem pewny, że w zakresie akceptacji NOM w każdej grupie tradsów (także na tym forum) będzie tyle poglądów ile ludzi. Tak samo jak i nigdy nie będzie wśród tradsów zgody w jaki dokładnie sposób walczyć z posoborowiem. Zasadniczo w stowarzyszeniach jedynie chodzi o akceptację celów statutowych i statutu. Jest sens oceniać Stowarzyszenia po projektach, które realizują, a nie po poglądach losowego członka. To przecież nie sekta.
Osobiście uważam za nierozsądne publiczne krytykowanie tych, którzy walczą z naszymi wrogami - nawet jeśli nie podobałaby mi się forma tej walki. Czy p. Gospodarek jest jeszcze na tym forum?
@ Aqebnie jest istotne czy film ma wady/usterki. Ważne, że film uderza w serce współczesnego posoborowia.
Przychodzi mi jednak do głowy eksperyment myślowy do dyskusji... Załóżmy, że Mszę trydencką organizują ludzie, którzy poza zainteresowaniem łaciną i taką - powiedzmy - rekonstrukcją historyczną nie mają w ogóle poglądów tradycyjnych. Odkrywamy, że akceptują każdy modernizm posoborowy. Są jednak cholernie skuteczni w organizowaniu tych Mszy a zaangażowani kapłani są dość konserwatywni. Zwracają się do nas o pomoc w organizacji tych Mszy. Czy im pomożemy czy nie?
Osobiście uważam za nierozsądne publiczne krytykowanie tych, którzy walczą z naszymi wrogami - nawet jeśli nie podobałaby mi się forma tej walki. Czy p. Gospodarek jest jeszcze na tym forum? Przychodzi mi jednak do głowy eksperyment myślowy do dyskusji... Załóżmy, że Mszę trydencką organizują ludzie, którzy poza zainteresowaniem łaciną i taką - powiedzmy - rekonstrukcją historyczną nie mają w ogóle poglądów tradycyjnych. Odkrywamy, że akceptują każdy modernizm posoborowy. Są jednak cholernie skuteczni w organizowaniu tych Mszy a zaangażowani kapłani są dość konserwatywni. Zwracają się do nas o pomoc w organizacji tych Mszy. Czy im pomożemy czy nie?
Cytuj@ Aqebnie jest istotne czy film ma wady/usterki. Ważne, że film uderza w serce współczesnego posoborowia. To, że ruchy charyzmatyczne są sprotestantyzowane to wiadomo. Ale nie każdy protestantyzm jest purytanizmem. Zielonoświątkowcom (uogólniając) w obecnej fazie purytanizm nie jest już potrzebny, o czy mówił ks. Kobyliński. Toteż nie przeszkadza im Maryjność czy pobożność ludowa, stąd większy mają grunt w Polsce czy też ogólnie w Kościele Katolickim.
Był anty-maryjny.
Zdaje się, że P. Regiomontanus ma lepsze wiadomości ode mnie co do samych zielonoświątkowców, jakkolwiek znani mi charyzmatycy katoliccy są przeważnie maryjni i nawet jeśli ekumenizują to maryjności nie odrzucają.
Pan Gospodarek działał publicznie i w dodatku jako reprezentant stowarzyszenia, które ma ambicje reprezentować środowiska tradycjonalistyczne.
. Osobiście uważam za nierozsądne publiczne krytykowanie tych, którzy walczą z naszymi wrogami - nawet jeśli nie podobałaby mi się forma tej walki. Czy p. Gospodarek jest jeszcze na tym forum?
. P. Gospodarek naiwnie myślał, że podpisując się pod tą petycją podpisuje się tylko pod protestem dotyczącym formy walki z p. Zielińskim.
Na prawdę Pan w to wierzy, że UVP oddelegowało p. Gospodarka, aby bronił charyzmatyków i podpisał się pod ta petycją w imieniu UVP?
Michał Wilk, redaktor naczelny Orygenes+, KrakówDawid Gospodarek - redaktor KAI, publicysta, WarszawaMariusz Czaja, dyrektor wydawnictwa ESPE, Kraków