Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 22, 2025, 19:40:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233055 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: 17-18.04.2010 liturgicznie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 Drukuj
Autor Wątek: 17-18.04.2010 liturgicznie  (Przeczytany 49608 razy)
pablo
aktywista

« Odpowiedz #210 dnia: Kwietnia 23, 2010, 02:19:46 am »

Uważam iż FSSP na terenie Krakowa funkcjonuje na zasadzie niepisanej umowy. Myślę że wiele osób które uczęszczają na msze do bonifratrów wie o co chodzi.  Tzw tradycjonaliści są traktowani przez niektórych polskich biskupów jak mieszkańcy rezerwatu dla Indian.
manna
aktywista

Kalendarze!
« Odpowiedz #211 dnia: Kwietnia 23, 2010, 06:59:27 am »

Uważam iż FSSP na terenie Krakowa funkcjonuje na zasadzie niepisanej umowy. Myślę że wiele osób które uczęszczają na msze do bonifratrów wie o co chodzi.  Tzw tradycjonaliści są traktowani przez niektórych polskich biskupów jak mieszkańcy rezerwatu dla Indian.

http://www.diecezja.pl/pl/wydziay-duszpasterskie/duszpasterstwa
Libenter igitur gloriabor in infirmitatibus meis, ut inhabitet in me virtus Christi.
http://kalendarz.staramsza.pl/
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #212 dnia: Kwietnia 23, 2010, 08:33:56 am »

O widać nie transmitują w TV to nie trzeba odmawiać III ME i można spokojnie wrócić do klubu "dwójeczki".
Na Katowickiej TVPIII była wczoraj retransmisja Mszy pogrzebowej senator Krystyny Bochenek - ale była IIME.
zdewirtualizować awatary
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #213 dnia: Kwietnia 23, 2010, 09:39:58 am »

A dlaczego aborcjonistkę Jarugę-Nowacką wczoraj pochował ksiądz katolicki???
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #214 dnia: Kwietnia 23, 2010, 09:43:57 am »

a dlaczego zbrodniarza z Hiszpanii generała Karola Świerczewskiego ,,Waltera" w 1947 roku pochowano w Warszawie z całym katolickim ceremoniałem? Choć był ateistą
http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=33312
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #215 dnia: Kwietnia 23, 2010, 09:50:49 am »

a dlaczego zbrodniarza z Hiszpanii generała Karola Świerczewskiego ,,Waltera" w 1947 roku pochowano w Warszawie z całym katolickim ceremoniałem? Choć był ateistą
http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=33312
Pewnie ksiądz na końców powiedział: niech Ci kocioł smoły lekkim będzie   ;D
zdewirtualizować awatary
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #216 dnia: Kwietnia 23, 2010, 09:52:31 am »

Interesujące jest to, że katolickie pogrzeby mieli niektórzy działacze PRL: Zygmunt Berling czy też Michał Rola- Żymierski. ...
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #217 dnia: Kwietnia 23, 2010, 10:06:35 am »

co do pani Jarugi Nowackiej to jaką nawet mamy pewność, że chciała katolickiego pogrzebu? To jest może też szybko robione na siłę przez rodzinę itp.
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #218 dnia: Kwietnia 23, 2010, 10:44:38 am »

I jeszcze jakim kazaniem nas uraczył:
- Kardynał Stefan Wyszyński powiedział, że "niebo otwarte jest dla każdego człowieka, a szczególnie dla człowieka dobrego". Jako osoba głęboko wierząca jestem przekonany, że przyjdzie ten moment, kiedy spotkam kiedyś Izę, która z tym swoim właściwym dla siebie uśmiechem powie mi: "Arku, długo tu na ciebie czekałam, pozwól, że teraz oprowadzę cię po tych miejscach, o których wtedy, gdy żyliśmy na Ziemi nie wyobrażaliśmy sobie jak one wyglądają". Głęboko wierzę, że tak właśnie się stanie - podkreślił ks. Nowak.
- I dzisiaj w tej ostatniej chwili, kiedy można i trzeba powiedzieć +dziękuję+ w imieniu tych wszystkich, którzy nie mogą tego uczynić publicznie pragnę powiedzieć "droga Izo, pani premier, w imieniu wszystkich, którym czyniłaś dobro, serdecznie ci za to dziękuję. Niech ci Bóg wynagrodzi" - dodał.
http://wiadomosci.onet.pl/2682,2159542,na_warszawskich_starych_powazkach_pochowano_izabele_jaruge-nowacka,wydarzenie_lokalne.html
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #219 dnia: Kwietnia 23, 2010, 11:18:42 am »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkadiusz_Nowak
bardzo kontrowersyjna postać, przyjaciel Kwaśniewskich
Torus
Gość
« Odpowiedz #220 dnia: Kwietnia 23, 2010, 13:12:37 pm »

Też sie nad tym zastanawiałem. Rozmawiałem z osobami, które były i sa związane z urzędami/instytucjami organizującymi takie rzeczy - tajemniczo powiem ;)

I niestety, ale to jest realizacja wizji/linii postępowego Kościoła, który wszystkich przytula i przez to tworzy atmosferę państwowotwórczą
- "jesteśmy razem". Oni autentycznie w ten instrumentalny sposób traktują Kościół ale trzeba powiedzieć, że głęboko wierzą w "słuszność tej misji" - jak to sie modnie mówi.
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #221 dnia: Kwietnia 24, 2010, 13:29:34 pm »

O kurna! Ale hipokryzja!!!
Torus
Gość
« Odpowiedz #222 dnia: Kwietnia 24, 2010, 14:25:51 pm »

O kurna! Ale hipokryzja!!!

Nie to nie jest hipokryzja. Oni tak uważają. Ich zdaniem polska państwowość jest słaba i świeża, i jest w tym racja. Trzeba celebry państwowe budować w oparciu o etykę, folklor, coś co łączy. Wynika to z troski o państwo.

Dlatego śp. Lech Kaczyński nie był skory ujawniać archiwa IPN i stworzył "archiwum zamknięte". Ja ripostowałem, ze to budowanie PRL - bis tylko nie na "Kłamstwe Katyńskim" ale na "nowym" kłamstwie - fundamencie. Nikt nie negował - "no wiesz ... są ważniejsze rzeczy...".
Aby łączyć - spoiwo katolickie - nie może być zbyt esencjonalne. I mamy taki słodko-kwaśny kleik. Nawet pani Jaruga-Nowacka go pośmiertnie wypiła, w imię "bycia razem".

To paradoks: bojownicy o laickość państwa kropieni sa po śmierci bo "tak trzeba" dla dobra Polski.

A Wiara, Doktryna ? 
- będzie dla nas rezerwat, np. u św. Benona w W-wie. Czasami nawet "dla jaj" w TVP pokażą.
Smutne?
- ale prawdziwe.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #223 dnia: Kwietnia 24, 2010, 23:07:02 pm »

A Wiara, Doktryna ? 
- Będzie dla nas rezerwat, np. u św. Benona w W-wie. Czasami nawet "dla jaj" w TVP pokażą.
Smutne? - Ale prawdziwe.
Po Tygodniu Wielkiej Żałoby i tych wszystkich ceremonii pogrzebowych z Mszami rekwialnymi,
utwierdziłem sie w przekonaniu, że - niestety - tak.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #224 dnia: Kwietnia 25, 2010, 08:04:07 am »

A Wiara, Doktryna ? 
- Będzie dla nas rezerwat, np. u św. Benona w W-wie. Czasami nawet "dla jaj" w TVP pokażą.
Smutne? - Ale prawdziwe.
Po Tygodniu Wielkiej Żałoby i tych wszystkich ceremonii pogrzebowych z Mszami rekwialnymi,
utwierdziłem sie w przekonaniu, że - niestety - tak.
Żeby chociaż ten rezerwat powstał....
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: 17-18.04.2010 liturgicznie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!