To byly uroczystości panstwowe, zginęli nie tylko katolicy, nie mamy prawa odmawiac przedstawicielom innych wyznań takich modlitw w czasie uroczystości oficjalnych. Nie było żadnych gorszących słów, niekatolickich zachowań czy modlitw ze strony prawoslawnych czy ewangelików. Chyba, że następnym razem zrobimy świecką, neutralną religijnie uroczystośc i problem ekumenizmu zniknie. Nie będzie się czym gorszyc, nie będzie czego nazywac ekscesem, bo religie wywali się poza sferę publiczną i każdy będzie sobie robil swoją mszę dla katolikow, swoją dla prawosławnych itd. Bardzo ok gest episkopatu, podobało mi się tez zachowanie hierarchów prawosławnych w czasie mszy. W czasie mszy nie było też żadnych ustępstw na rzecz innowierców.Pozdrawiam
To byly uroczystości panstwowe, [...]
Od kiedy Msza Św. jest uroczystością państwową?
Bo po co? Przeciez nie wiadomo, ktora religia jest prawdziwa. Biskupi godzac sie sie na udzial innych religii na Mszy swietej zgadzaja sie na taka sciezke rozumowania. Ktos powie, ze przesadzam. Ja jednak twierdze, ze u wielu ludzi zachodzi taki proces myslowy. Paradoksalnie wiec taka Msza moze zniszczyc wiare wielu ludzi.
W czasie Mszy w Archikatedrze również III ME.
No i ja uważam, że pan przesadza, ja wyciągnąłem z tego jedynie taki wniosek, że w katastrofie zginęli nie tylko katolicy. Nie sądze by ktoś kto wierzy, że KK jest jedyny prawdziwy itd. nagle zmieni zdanie z powodu paru modlitw innowierczych pod koniec mszy.Uważam, że jakakolwiek próba rezerwowania tej uroczystości jedynie dla katolikow, byłaby odebrana fatalnie i przyniosła o wiele większe szkody dla Kościoła. Jutro chowac będą parę katolików, więc podobnych problemow nie bedziePozdrawiam
Alez niech po kolei odprawia Msze/nabozenstwach we wszystkich religiach, ktorych wierni zgineli w tej katastrofie. Ale niech nie mieszaja. A ja sadze, ze indyferentyzm pod koniec Mszy jest malym kamyczkiem. Jesli katolik wszedzie widzi cos takiego to zaczyna watpic jaka jest prawda.
Faktycznie... od poczęcia aż do naturalnej śmierci...
To byly uroczystości panstwowe, zginęli nie tylko katolicy, nie mamy prawa odmawiac przedstawicielom innych wyznań takich modlitw w czasie uroczystości oficjalnych. Nie było żadnych gorszących słów, niekatolickich zachowań czy modlitw ze strony prawoslawnych czy ewangelików.