Dz 2:2121. Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.
3 I uczynię znaki na niebie i na ziemi:krew i ogień, i słupy dymne.4 Słońce zmieni się w ciemność,a księżyc w krew,gdy przyjdzie dzień Pański,dzień wielki i straszny2.5 Każdy jednak, który wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony,bo na górze Syjon <i w Jeruzalem>będzie wybawienie,jak przepowiedział Pan,i wśród ocalałych będą ci, których wezwał Pan3.
9. Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie.
Czemu to wzywacie Mnie: "Panie, Panie!", a nie czynicie tego, co mówię?
21Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
jeśli dyskusja ma sprowadzać się do porównań do swiadków jehowy to prosze sobie darować... mi te "mądrości" na nic się nie zdadzą a i nikt nie zmusza do czytania tego co sam na forum umieszczam.
Ale trzeba też pełnić wolę Ojca, a wolą Ojca jest - uznać prymat Piotra.
CytujAle trzeba też pełnić wolę Ojca, a wolą Ojca jest - uznać prymat Piotra.prymat ale jaki?
CytujAle trzeba też pełnić wolę Ojca, a wolą Ojca jest - uznać prymat Piotra.prymat ale jaki? Gdyby papież ogłosił dogmat iż jest wcieleniem Boga? Albo iż nie może się w niczym pomylić... możemy popuścić wodzy wyobraźni, tylko aby ukazać że prymat wymaga definicji aby można było o nim dyskutować. Prawosławie nie odrzuca prymatu Piotra ale odrzuca samozwańczą "dyktaturę", starokatolicy także odrzucają nie sam prymat ale autorytaryzm papieża.
Kiedy czyta się protestanckie teksy o katolicyzmie można wyczytać całkowite niezrozumienie prymaty, dla mnie władza papieża do jak monarchia konstytucyjna, a nie absolutna. Papieża jednak coś ogranicza... ową konstytucją jest Pismo Święte i Tradycja. Prymat Piotra jest chrystocentryczny, nie jest aby był ale wynika z pewnej logiki Bożego Planu Zbawienia. Jak ktoś wspomniał, uznanie Piotra jest konsekwencją przyjęcia Chrystusa a nie odwrotnie. Może u zakończę aby nie napisać za dużo.
Cytat: marcin w Marca 25, 2009, 11:42:28 amCytujAle trzeba też pełnić wolę Ojca, a wolą Ojca jest - uznać prymat Piotra.prymat ale jaki? Gdyby papież ogłosił dogmat iż jest wcieleniem Boga? Albo iż nie może się w niczym pomylić... możemy popuścić wodzy wyobraźni, tylko aby ukazać że prymat wymaga definicji aby można było o nim dyskutować. Prawosławie nie odrzuca prymatu Piotra ale odrzuca samozwańczą "dyktaturę", starokatolicy także odrzucają nie sam prymat ale autorytaryzm papieża. Taki jaki jest ;-). Papież nie nakaże wierzyć w coś, co nie jest prawdą wiary. O tym mówi dogmat o nieomylność Papieża i Kościoła. Stąd rozważanie, "co by było gdyby papież ogłosił dogmat..." - jest bez sensu. Nie ogłosi. (może by go wtedy sparaliżowało, piorun trafił, bądź pomiesza mu rozum tak, że to nauczanie straci cechy ex-cathedra - nie wiem jak, wiem, że nie ogłosi)Cytat: marcin w Marca 25, 2009, 11:42:28 amKiedy czyta się protestanckie teksy o katolicyzmie można wyczytać całkowite niezrozumienie prymaty, dla mnie władza papieża do jak monarchia konstytucyjna, a nie absolutna. Papieża jednak coś ogranicza... ową konstytucją jest Pismo Święte i Tradycja. Prymat Piotra jest chrystocentryczny, nie jest aby był ale wynika z pewnej logiki Bożego Planu Zbawienia. Jak ktoś wspomniał, uznanie Piotra jest konsekwencją przyjęcia Chrystusa a nie odwrotnie. Może u zakończę aby nie napisać za dużo. Tu Ma Pan rację - to nie "prywatny folwark Wikariusza Chrystusa", tylko Kościół Chrystusowy. Nakładający ograniczenia co do władzy. Ale i dające wyłączny przywilej wyłączne prawo autentycznego objaśniania i interpretowania Pisma i Tradycji.
Szanowny Panie jest Pan naiwny? Wszak o tym w swojej historii Kościoła pisze nawet ks. Umiński.Weźmy do tego co poniektórych papieży wieku XVI. Jeszcze uleganie politycznym wpływom jak np. kasata zakonu jezuitów w wieku XVIII i chyba starczy.Niech Pan się douczy troszeczkę.
Marcinie!Prawosławni mają ciebie gdzieś a ty ich tak ślepo naśladujesz!
.... pierwszy z brzegu to oczywiście papież Honoriusz.
Prawosławie nie odrzuca prymatu Piotra ale odrzuca samozwańczą "dyktaturę", starokatolicy także odrzucają nie sam prymat ale autorytaryzm papieża.
CytujPrawosławie nie odrzuca prymatu Piotra ale odrzuca samozwańczą "dyktaturę", starokatolicy także odrzucają nie sam prymat ale autorytaryzm papieża.Mam nadzieję, że dla Pana, Panie Marcinie, dogmat o prymacie i nieomylności papieża rzymskiego nie jest "samozwańczą dyktaturą" i "autorytaryzmem", bo jeśli tak, to biada Panu.