4. Posłuszeństwo Papieżu jest jedyną drogą do zbawienia
Cytuj4. Posłuszeństwo Papieżu jest jedyną drogą do zbawieniano comments
Wielu dzisiejszych ludzi chętnie było by posłusznym papieżom np. X wieku. Użyje delikatnego słowa chodzi mi o t.zw. "uciechy cielesne", z których tamtejsi papieże o ile się nie mylę byli znani.
"Toteż oznajmiamy, twierdzimy, określamy i ogłaszamy, że posłuszeństwo Biskupowi Rzymskiemu jest konieczne dla osiągnięcia zbawienia."Bulla Unna sanctam z 1302r., Bonifacy VIII
Cytuj"Toteż oznajmiamy, twierdzimy, określamy i ogłaszamy, że posłuszeństwo Biskupowi Rzymskiemu jest konieczne dla osiągnięcia zbawienia."Bulla Unna sanctam z 1302r., Bonifacy VIIIto pobawimy się w licytację...Dz 2:2121. Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.(BT)Rz 10:99. Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie.(BT)Cytat z encykliki jeśli jest prawdziwy, ja w swoim sumieniu odrzucam Inaczej cały ruch wyzwoleńczy Polaków do I WŚ i w czasie IWŚ był anty-woli papieża. Byłbym oszczercą i bluźniercą gdybym kwestie zbawienia sprowadził do posłuszeństwa papieżowi. Papież jeżeli głosi nauki sprzeczne z Pismem i Tradycją nie ma prawa wymagac posłuszeństwa w podążaniu za kłamstwem. Posłuszny jestem papieżowi tam gdzie papież idzie za Głosem Chrystusa.