Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 09, 2025, 05:20:44 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232957 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego?
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj
Autor Wątek: Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego?  (Przeczytany 17497 razy)
antoninus op
Gość
« Odpowiedz #30 dnia: Kwietnia 15, 2010, 15:17:47 pm »

przypominamy o grzechu

brawo. myślę, że gdzie, jak gdzie, ale tu tradsom zamyka się usta   ;)
slavko
Gość
« Odpowiedz #31 dnia: Kwietnia 16, 2010, 07:04:43 am »

ad ut supra
Ani nie jestem tradsem (jeno zwyklym kleryczkiem) ani nie mam zamiaru zadnym tradsom ust zamykac.
Chodzi mi tylko o to ze jesli zapomni sie o grzechu milosierdzie jest bez zadnego sensu. Jesliby nie bylo grzechu prozna jest meka Chrystusowa, a i milosierdzie nie byloby potrzebne.
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #32 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:05:03 pm »

Kolejne pitolenie i dyskusja o niczym...Nie ma w mszale nakazu ani zmiany formularza ani czytań ani czegokolwiek więc w czym problem...?

Można używać różnych argumentów ale wydaje mi się, że ten z Dzienniczka będzie najlepszy, to niewidzi mi się papieża, ani tym bardziej odwrócenie priorytetów...

Pragnę, ażeby pierwsza niedziela po Wielkanocy była świętem Miłosierdzia(Dz. 299)
Gregorius
uczestnik

« Odpowiedz #33 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:33:11 pm »

Kolejne pitolenie i dyskusja o niczym...Nie ma w mszale nakazu ani zmiany formularza ani czytań ani czegokolwiek więc w czym problem...?

Można używać różnych argumentów ale wydaje mi się, że ten z Dzienniczka będzie najlepszy, to niewidzi mi się papieża, ani tym bardziej odwrócenie priorytetów...

Pragnę, ażeby pierwsza niedziela po Wielkanocy była świętem Miłosierdzia(Dz. 299)

Czy katolik (tradycyjny lub nie - to nie gra roli) ma obowiązek przyjmować objawienia św. Faustyny?
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:36:45 pm »

Nikt nie jest zobowiazany do przyjmowania objawien prywatnych. Co innego jesli chodzi o przepisy koscielne np. ustanawiajace swieta i pamiatki liturgiczne.
Paradoksalnie mozna miec watpliwosci co do objawien w Fatimie, ale nie wolno nie swietowac Matki Boskiej Fatimskiej :)
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Gregorius
uczestnik

« Odpowiedz #35 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:43:12 pm »

Nikt nie jest zobowiazany do przyjmowania objawien prywatnych. Co innego jesli chodzi o przepisy koscielne np. ustanawiajace swieta i pamiatki liturgiczne.
Jak powyższe stwierdzenie się ma do rozbieżności terminów święta Chrystusa Króla w NFRR i ZFRR?
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #36 dnia: Kwietnia 16, 2010, 13:39:14 pm »

Czy katolik (tradycyjny lub nie - to nie gra roli) ma obowiązek przyjmować objawienia św. Faustyny?
Czy pragnienie papieża i zachęta by w  tym danym dniu obchodzić to właśnie święto jest niewystarczająca?...
Kubaturus
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:03:01 pm »

Czy katolikowi wolno nie wierzyć!

Wolno, ale warto?
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #38 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:32:36 pm »

Czy pragnienie papieża i zachęta by w  tym danym dniu obchodzić to właśnie święto jest niewystarczająca?...
Obecnie to już nawet nie jest zachęta, jest rozkaz. Święto Miłosierdzia Bożego zostało oficjalnie ustanowione dla całego Kościoła przez śp. Jana Pawła II.
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #39 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:45:12 pm »

Jak powyższe stwierdzenie się ma do rozbieżności terminów święta Chrystusa Króla w NFRR i ZFRR?

Nijak. Oba ryty posiadaja wlasne kalendarze liturgiczne. W jednym swieto to wypada w ostatnia niedziele roku liturgicznego w drugim w ostatnia niedziele pazdziernika. Kalendarz jednego rytu nie dotyczy drugiego.
Dlatego wlasnie Niedzieli Milosierdzia Bozego nie mozna obchodzic w rycie tradycyjnym inaczej niz prywatnie : po prostu zaden papiez takiego swieta w tym rycie nie ustanowil.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Adimad
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Kwietnia 07, 2013, 17:48:16 pm »

Byłem dziś w przeoracie w Radości. Nie do końca zrozumiałem, co chciał przekazać ks. Stehlin w kazaniu. Tzn. ogólnie zrozumiałem, ale wydało mi się, że nie tylko podkreśla, iż dzisiejszy dzień dawniej był "Niedzielą Przewodnią", ale poniekąd atakuje to, że teraz jest to Niedziela Miłosierdzia Bożego. Zastanawiam się, czy jest tu co atakować i czy nie jest to po prostu atak "dla formalności" tylko dlatego, że święto ustanowił Jan Paweł II. Może ktoś wyjaśnić, czy naprawdę coś nie gra ze Świętem Miłosierdzia Bożego z pkt. widzenia FSSPX / tradycjonalistów?
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #41 dnia: Kwietnia 07, 2013, 18:48:18 pm »

Nie wiem, co mają tradsi do święta Miłosierdzia Bożego (chyba był już taki wątek na FK), ale faktem jest, że wyznaczenie nowego święta na niedzielę zaprzepaściło 100 lat pracy ruchu liturgicznego. Dziwi też wybór niedzieli. Myślę, że gdyby kapelanem św. Faustyny był któryś z pionierów ruchu liturgicznego, spokojnie wytargowałaby u Pana Jezusa obchód poza Oktawą Wielkanocną. Przecież jeśli traktować całą Oktawę jako obchód Wielkanocy, wówczas "pierwszą niedzielą po Wielkanocy" (Dz 299, 742) byłaby według tradycyjnego mszału niedziela "Misericordia Domini", której motyw przewodni - Dobry Pasterz - całkiem udanie harmonizuje z tematyką Miłosierdzia Bożego.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2013, 18:50:44 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #42 dnia: Kwietnia 07, 2013, 19:32:13 pm »

Nie wiem, co mają tradsi do święta Miłosierdzia Bożego (chyba był już taki wątek na FK), ale faktem jest, że wyznaczenie nowego święta na niedzielę zaprzepaściło 100 lat pracy ruchu liturgicznego. Dziwi też wybór niedzieli.

Ja tutaj nie widzę nic złego. Chodzi nie o ustanowienie nowego święta z własnym formularzem (istnieje wyłącznie Msza wotywna o Miłosierdziu Bożym), a tylko o dodatek w nazwie niedzieli.
Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #43 dnia: Kwietnia 07, 2013, 19:47:33 pm »

Nie wiem, co mają tradsi do święta Miłosierdzia Bożego (chyba był już taki wątek na FK), ale faktem jest, że wyznaczenie nowego święta na niedzielę zaprzepaściło 100 lat pracy ruchu liturgicznego. Dziwi też wybór niedzieli.

Ja tutaj nie widzę nic złego. Chodzi nie o ustanowienie nowego święta z własnym formularzem (istnieje wyłącznie Msza wotywna o Miłosierdziu Bożym), a tylko o dodatek w nazwie niedzieli.
Problem tylko w tym, że akurat ta niedziela jest bogata w nazwy i dodatki do nazw. Ja np. lubię określenie niedziela Quasi modo ;)
romeck
aktywista

« Odpowiedz #44 dnia: Kwietnia 07, 2013, 20:54:28 pm »

...gdyby kapelanem św. Faustyny był któryś z pionierów ruchu liturgicznego, spokojnie wytargowałaby u Pana Jezusa obchód poza Oktawą Wielkanocną.
:D

To taka bardzo stara, bo Staro Testamentowa tradycja!
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!