przypominamy o grzechu
Kolejne pitolenie i dyskusja o niczym...Nie ma w mszale nakazu ani zmiany formularza ani czytań ani czegokolwiek więc w czym problem...?Można używać różnych argumentów ale wydaje mi się, że ten z Dzienniczka będzie najlepszy, to niewidzi mi się papieża, ani tym bardziej odwrócenie priorytetów...Pragnę, ażeby pierwsza niedziela po Wielkanocy była świętem Miłosierdzia(Dz. 299)
Nikt nie jest zobowiazany do przyjmowania objawien prywatnych. Co innego jesli chodzi o przepisy koscielne np. ustanawiajace swieta i pamiatki liturgiczne.
Cytat: Antiquus_ordo w Kwietnia 16, 2010, 12:05:03 pmKolejne pitolenie i dyskusja o niczym...Nie ma w mszale nakazu ani zmiany formularza ani czytań ani czegokolwiek więc w czym problem...?Można używać różnych argumentów ale wydaje mi się, że ten z Dzienniczka będzie najlepszy, to niewidzi mi się papieża, ani tym bardziej odwrócenie priorytetów...Pragnę, ażeby pierwsza niedziela po Wielkanocy była świętem Miłosierdzia(Dz. 299)Czy katolik (tradycyjny lub nie - to nie gra roli) ma obowiązek przyjmować objawienia św. Faustyny?
Czy katolik (tradycyjny lub nie - to nie gra roli) ma obowiązek przyjmować objawienia św. Faustyny?
Czy pragnienie papieża i zachęta by w tym danym dniu obchodzić to właśnie święto jest niewystarczająca?...
Cytat: Fons Blaudi w Kwietnia 16, 2010, 12:36:45 pmNikt nie jest zobowiazany do przyjmowania objawien prywatnych. Co innego jesli chodzi o przepisy koscielne np. ustanawiajace swieta i pamiatki liturgiczne.Jak powyższe stwierdzenie się ma do rozbieżności terminów święta Chrystusa Króla w NFRR i ZFRR?
Nie wiem, co mają tradsi do święta Miłosierdzia Bożego (chyba był już taki wątek na FK), ale faktem jest, że wyznaczenie nowego święta na niedzielę zaprzepaściło 100 lat pracy ruchu liturgicznego. Dziwi też wybór niedzieli.
Cytat: Bartek w Kwietnia 07, 2013, 18:48:18 pmNie wiem, co mają tradsi do święta Miłosierdzia Bożego (chyba był już taki wątek na FK), ale faktem jest, że wyznaczenie nowego święta na niedzielę zaprzepaściło 100 lat pracy ruchu liturgicznego. Dziwi też wybór niedzieli.Ja tutaj nie widzę nic złego. Chodzi nie o ustanowienie nowego święta z własnym formularzem (istnieje wyłącznie Msza wotywna o Miłosierdziu Bożym), a tylko o dodatek w nazwie niedzieli.
...gdyby kapelanem św. Faustyny był któryś z pionierów ruchu liturgicznego, spokojnie wytargowałaby u Pana Jezusa obchód poza Oktawą Wielkanocną.