Czy jest to prawdą? I z jakich powodów?
Nie za bardzo rozumiem, jaki jest problem ze świętem Bożego Miłosierdzia. Przecież nie trzeba zmieniać formularza Mszy.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Kwietnia 12, 2010, 00:10:58 amNie za bardzo rozumiem, jaki jest problem ze świętem Bożego Miłosierdzia. Przecież nie trzeba zmieniać formularza Mszy. Przedstawiam pogląd niekoniecznie własny, ale przytaczany przez krytyków tego święta.Biała niedziela przypomina nam o fizycznej i historycznej realności zmartwychwstania Chrystusa.Święto miłosierdzia przypomina nam o boskim milosierdziu.Czy jednak jest potrzeba jeszcze jednego przypomnienia o boskim milosierdziu? W dzisiejszych czasach nikt nie wątpi w boskie milosierdzie - wręcz przeciwnie, niemal na każdym kazaniu NOM mozemy usłyszeć, jak bardzo milosierny jest Bóg. Raczej nie ma księdza, ktory wątpiłby w boskie milosierdzie. Wszyscy bardzo chętnie wierzą, że Bóg jest miłosierny.Natomiast historyczność zmartwychwstania jest podważana cały czas. Są księża, a nawet katoliccy ("katoliccy") teologowie, którzy poddają ten dogmat w wątpliwość. Napisano na ten temat masę książek, są organizowane konferencje - historyczność zmartwychwstania jest pod ciągłym obstrzałem, nawet wewnątrz Kościoła.
Dlatego obchodzenie Niedzieli Miłosierdzia akurat w dniu oktawy Wielkanocy jest w pewnym sensie odwróceniem priorytetów, zaciemniającym prawdziwe przesłanie tego dnia. To w skrócie argument, jaki słyszałem wczoraj na kazaniu.
Dla "tradycji" nie ma miłosierdzia.
CytujDla "tradycji" nie ma miłosierdzia.przygnębiające. i jakoś zgodne ze stereotypowym myśleniem o Tradycji: tam nie ma miłosierdzia, tylko sądy, kary i prawo (litera)...
Nie wiem jakie są stereotypy bom nie trads....
CytujNie wiem jakie są stereotypy bom nie trads....Jak to nie trads?
Czy jednak jest potrzeba jeszcze jednego przypomnienia o boskim milosierdziu? W dzisiejszych czasach nikt nie wątpi w boskie milosierdzie - wręcz przeciwnie, niemal na każdym kazaniu NOM mozemy usłyszeć, jak bardzo milosierny jest Bóg. Raczej nie ma księdza, ktory wątpiłby w boskie milosierdzie. Wszyscy bardzo chętnie wierzą, że Bóg jest miłosierny.
Naprawdę smutno mi, że jakiś ksiądz marnował czas kazania na udowodnianie absurdalnej tezy, że Święto Miłosierdzia zaciemnia historyczność Zmartwychwstania.