Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 09, 2025, 05:59:56 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232957 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego?
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 Drukuj
Autor Wątek: Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego?  (Przeczytany 17501 razy)
Regiomontanus
aktywista

« dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:05:40 pm »

Tak z ciekawości: jakie święto było dzisiaj obchodzone u Was w parafii, Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego?  (chodzi mi oczywiście o Mszę KRR)

U mnie była Dominica in albis, plus kazanie tlumaczące, dlaczego nie świetujemy Niedzieli Miłosierdzia.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:11:26 pm »

U mnie Biała Niedziela, ale ja nie rozumiem, czemu... znaczy- rozumiem, że nie zostało włączone święto Miłosierdzia do Mszału KRR... ale chyba by wypadało, żeby Papież to zrobił... czyż nie? Jak Państwo myślą?
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:22:30 pm »

Tak z ciekawości: jakie święto było dzisiaj obchodzone u Was w parafii, Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego?  (chodzi mi oczywiście o Mszę KRR)
Jak Pan mysli ilu uzytkownikow ma w swojej parafii Msze KRR?
Sebastianus
aktywista

Katecheza o małżeństwie.
« Odpowiedz #3 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:28:33 pm »

Tak z ciekawości: jakie święto było dzisiaj obchodzone u Was w parafii, (...)

A czymże to obchodzenie miałoby się charakteryzować?
Np.: mój diurnał monastyczny, benedyktynów z Le Barroux, ma uwzględnioną dziś Niedzielę Miłosierdzia.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2010, 18:30:29 pm wysłana przez Sebastianus » Zapisane
kamilek
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:34:36 pm »

.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:35:25 pm »

W nowym rycie nie da się liturgicznie NIE OBCHODZIĆ Niedzieli Miłosierdzia Bożego. Ona bierze wszystkie propria z niedzieli "Quasi modo".
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Kwietnia 11, 2010, 19:40:04 pm »

Widzę, że nie wyraziłem sie zbyt jasno: napisałem "w parafii" mając na myśli miejsce, w ktorym celebrowana jest msza KRR.

Pytam dlatego, że spotkałem się z trzema wariantami (mówię o miejscach, w których odprawia się wyłącznie KRR):

1) wszystkie propria/czytania z jak "Dominica in Albis", ale kazanie zaczynające się od słów "dzisiaj mamy świeto miłosierdzia Bożego", i cała reszta kazania na ten temat. Po południu dodatkowe nabożeństwo z koronką do Miłosierdzia Bożego.

2) "Dominica in Albis", i ani słowa o święcie miłosierdzia w kazaniu ani w kalendarzu liturgicznym

3) "Dominica in Albis", i wyjaśnienie, dlaczego nie obchodzimy święta miłosierdzia
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2010, 20:08:59 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Kwietnia 11, 2010, 20:09:32 pm »

No to u mnie Biała Niedziela ze wzmianką w kazaniu o Niedzieli Miłosierdzia.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Kwietnia 11, 2010, 20:15:44 pm »

My mieliśmy na Mszy (Biała Niedziela) czytany list abpa z okazji peregrynacji relikwii św. Jana Vianney'a i w związku z tym nie było nawet wzmianki o święcie Miłosierdzia.
ovensko
uczestnik

« Odpowiedz #9 dnia: Kwietnia 11, 2010, 21:26:47 pm »

U nas był czytany list abpa. O święcie miłosierdzia było niewiele. Niemniej po mszy było wystawienie i koronka do Miłoseirdzia Bożego.
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #10 dnia: Kwietnia 11, 2010, 21:30:29 pm »

A u mnie w parafii była dziś 2. Niedziela Wielkanocna czyli Święto Miłosierdzia Bożego, czyli Niedziela Biała, czyli Niedziela Przewodnia, czyli Niedziela Quasi modo  :)
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Kwietnia 12, 2010, 00:10:58 am »

Widzę, że nie wyraziłem sie zbyt jasno: napisałem "w parafii" mając na myśli miejsce, w ktorym celebrowana jest msza KRR.

Pytam dlatego, że spotkałem się z trzema wariantami (mówię o miejscach, w których odprawia się wyłącznie KRR):

1) wszystkie propria/czytania z jak "Dominica in Albis", ale kazanie zaczynające się od słów "dzisiaj mamy świeto miłosierdzia Bożego", i cała reszta kazania na ten temat. Po południu dodatkowe nabożeństwo z koronką do Miłosierdzia Bożego.

2) "Dominica in Albis", i ani słowa o święcie miłosierdzia w kazaniu ani w kalendarzu liturgicznym

3) "Dominica in Albis", i wyjaśnienie, dlaczego nie obchodzimy święta miłosierdzia

Nie za bardzo rozumiem, jaki jest problem ze świętem Bożego Miłosierdzia. Przecież nie trzeba zmieniać formularza Mszy. Sam Zbawiciel mówił, że ma być ten sam formularz z niedzieli przewodniej, a NOMu w tych czasach jeszcze nie było.
Ja odprawiałem Mszę z Niedzieli in Albis i kazanie miałem o Miłosierdziu Bożym.
Chętnie usłyszę argumenty, dlaczego nie powinniśmy świętować tego święta. Ale jesli argumentem ma byc to, że to Jan Paweł II je ustanowił, to do mnie nie przemawia.
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
romeck
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Kwietnia 12, 2010, 00:38:56 am »

Ja odprawiałem Mszę z Niedzieli in Albis i kazanie miałem o Miłosierdziu Bożym.

Tak samo było w Bytomiu!
Jacek S.
rezydent

« Odpowiedz #13 dnia: Kwietnia 12, 2010, 08:34:21 am »

U mnie (na NOM) bardzo wzruszające kazanie ks. wikarego na temat katastrofy w Smoleńsku. Apelował, żeby tragedia nie poszła na marne, żeby naród wyciągnął wnioski i przeszedł prawdziwą przemianę. Żeby zostało w nas coś więcej niż z żałoby po Janie Pawle II, po którym jak powiedział ksiądz, pamiętamy tylko "santo subito i kremówki".
Msza tradycyjna TAK, tradycjonaliści NIE.

Miłośnik dobrej liturgii (starej i nowej), wierzący w hermeneutykę ciągłości i reformę reformy.
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Kwietnia 12, 2010, 11:06:53 am »

W FSSPX w Radości nie słyszałam ani słowa o miłosierdziu.
Dla "tradycji" nie ma miłosierdzia.
Strony: [1] 2 3 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Dominica in albis czy Niedziela Miłosierdzia Bożego? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!