Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 22, 2025, 01:21:10 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232919 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 157090 razy)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #240 dnia: Marca 31, 2010, 00:57:04 am »

Panie Tato ,przecież tu nie chodzi o jurysdykcję ,o której przez 16 stron toczy się rozmowa ,a którą każdy kapłan otrzymuje w momencie Święceń Kapłańskich ,
???
Coś się chyba Panu pomyliło

tylko o ważność tych święceń..I to jest właściwy problem.Nieważność (lub jakieś braki) święceń nowusowych.
Albo jest się kapłanem(święcenia ważne) albo nie (święcenia nie ważne)Mowy o jakichś brakach święceń nie ma.Albo to jest sakrament,albo symulacja. Ale dyskusja jest o ważności sakramentów,do których potrzebna jest jurysdykcja...

Jakby to grzecznie powiedziec, "nienormalna sytauacja" to dosc pertynentne okreslenie obecnego kryzysu w Kosciele. Dopoki stolice biskupie zajmuja wilki w owczych skorach, ktorzy zamiast chleba i jajka daja kamien i skorpiona, dopoty "bronic sie bedzie sprawa owczarni". Padajac na kolana przed fetyszem jurysdykcji zwyczajnej zapominamy, ze obie one - zwyczajna i nadzwyczajna - maja sluzyc wyzszemu dobru, zbawieniu dusz. W ten sposob prawo koscielne staje sie zakladnikiem w rekach agentow "dymu szatana" i narzedziem samozniszczenia Kosciola.
Ale dlaczegozakładamy że każdy biskup jest wilkiem w owczej skórze?
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Murka
aktywista

« Odpowiedz #241 dnia: Marca 31, 2010, 01:42:50 am »

Z pewnoscia nie kazdy, ale wg mnie od dawna, a szczegolnie teraz, w czasie pontyfikatu Benedykta XVI, widac, iz kryzys Kosciola wynika z przeroznych anomalii na poziomie episkopalnym.

Mam jeszcze pytanie do osob przekonanych o niewaznosci spowiedzi u PX.
Jezeli spowiedz w Bractwie jest niewazna, tj. nieobjeta jurysdykcja nadzwyczajna, jezeli nie ma miejsca swk, czy to ze wzgledu na mozliwosc spowiedzi w innym miejscu, czy to ze wzgledu na wasze przekonanie o tym, iz nie odbywa sie ze szkoda dla dusz odsylanie wiernych do innego duszpasterstwa w przypadku okreslonych sakramentow, wowczas trzeba uznac, iz Bractwo dzien w dzien konsekwentnie sprowadza swoich wiernych na manowce. Ze wysluchujac codzien setek spowiedzi udziela fikcyjnych niewaznych rozgrzezen, a w slad za tym tysiace ludzi trwa w stanie grzechu, przystepuje w tym stanie do Komunii swietej, popelnia swietokradztwo za swietokradztwem i wlasciwie zmierza prosta droga do piekla.

Czy gdybyscie byli papiezem (wiem, ciezko to sobie wyobrazic), podjelibyscie tyle krokow wobec Bractwa, ile podjal Benedykt, ze szczegolnym uwzglednieniem historii z ekskomunika (za ktora to historie BXVI dostal od swiata po glowie jak chyba nigdy zaden papiez), wiedzac, iz kaplani tego Bractwa dopuszczaja sie tak ohydnych praktyk wobec Pana Boga i wobec znamienitej wiekszosci swoich podopiecznych, jak symulowanie sakramentow? Czy w ogole podjelibyscie rozmowy z takim Bractwem nie postawiwszy najpierw tej kwestii jako najwazniejszej? Czy uznalibyscie, iz Bractwo to stanowi czesc Kosciola?
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #242 dnia: Marca 31, 2010, 11:46:14 am »

Pada tu bardzo wiele interesujących argumentów w obronie ważności sakramentów w FSSPX i sądzę, że wszyscy, którzy chcą zabrać głos w tej dyskusji, najpierw powinni sobie odpowiedzieć na te wszystkie argumenty i odnieść się do nich, a nie wypisywać jak mantrę po wielokroć te same zdania.
Momentami przypomina to dyskusję w wątkach o neo :(

Ja natomiast chciałbym się skupić w tym miejscu na wypowiedzi Pani Szmulki:

Jedyny problem w duszpasterstwach PX, jedyne co rozni ich kompleksowosc od kompleksowosci poslug parafialnych, jest brak zgody biskupa miejsca. To ten brak zgody jest nienormalnoscia, a nie kompleksowosc poslugi Bractwa. Byc moze zglebienie przyczyn braku zgody biskupow miejsca byloby dobrym poczatkiem do analizy zagadnienia istnieje-li czy tez nie istnieje swk, w ktorym prawo zbawienia duszy staje w opozycji do prawa lokalnego.

Czy sytuacja jest normalna, gdy jedyną odpowiedzią biskupa na powstanie kaplicy Bractwa na terenie jego diecezji jest wydanie listu, do obowiązkowego przeczytania we wszystkich Kościołach, że FSSPX to nie katolicy?
Czy w takiej diecezji jest SWK czy nie?

„(...)kierowani pasterską troską i duchową czujnością chcemy ostrzec ludzi wierzących przed działalnością tego Bractwa.
Pragniemy przypomnieć, że "Bractwo św. Piusa X" utworzyło struktury zostające poza Kościołem Katolickim. (...)
Grupa ta odrzuciła też posoborowe prawodawstwo Kościoła i nie uznaje władzy papieża w Kościele Katolickim. Mimo starań Stolicy Apostolskiej, członkowie "Bractwa św. Piusa X" na czele z nieżyjącym już Arcybiskupem Lefebvrem zerwali w roku 1988 więź jedności z Ojcem Świętym, Biskupem Rzymu i Następcą św. Piotra. W ten sposób stali się oni grupą schizmatycką, czyli oderwaną od jednego Kościoła Katolickiego, a zatem nie mają również prawa używać w określenia "katolicki" w podejmowanych przez siebie działaniach. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że przynależność katolika do grupy schizmatyckiej pociąga za sobą karę ekskomuniki (por. kan. 1364, § 1), to znaczy wyłączenia ze wspólnoty wierzących. Informujemy jednocześnie, że kapłani należący do "Bractwa św. Piusa X" nie posiadają zgody kompetentnych władz Kościoła Katolickiego na wypełnianie swej posługi, przez co narażają na konflikt sumienia ludzi nie mających właściwego rozeznania sytuacji.
Mamy nadzieję, że członkowie Bractwa zrozumieją swój błąd i naprawią go przez powrót do jedności z Kościołem, zaprzestając zarazem poczynań budzących niepokój i wywołujących zamieszanie w umysłach wiernych. Ufamy, że słowa tego komunikatu zachęcą ludzi wierzących do jeszcze większej troski i modlitwy za Kościół w duchu wspólnej odpowiedzialności za jedność mistycznego Ciała Chrystusowego.
Podpisali: Kardynałowie, Arcybiskupi i Biskupi zgromadzeni na 297. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski” (27 listopada 1998)

Rozumiem, że wg „kardynałów, arcybiskupów i biskupów zgromadzonych...” członkowie Bractwa zrozumieli swój błąd, przeprosili za niego i naprawili go i dążą do „powrotu do jedności z Kościołem”?
Na marginesie – w tym liście pojawia się, niestety wyjątkowo rzadka u członków KEP-u w ostatnich latach, troska o jedność mistycznego Ciała Chrystusa.

„Ze smutkiem informujemy, że w Rzeszowie została otwarta kaplica, potwierdzająca, że rozpoczyna działalność schizmatyckie Bractwo św. Piusa X. Bractwo to, jak wiemy zerwało łączność z Rzymem, nie uznaje nauki Soboru Watykańskeigo II i poleceń Ojca Świętego.
W roku 1998 biskupi polscy przypomnieli, że przynależność do tego Bractwa pociąga karę ekskomuniki, tzn. wyłączenia ze społeczności wierzących.
Wiemy, że często do Bractwa wstępują osoby, które nie mają pełnego rozeznania sytuacji, dlatego przypominamy, że nie można być równocześnie członkiem Bractwa i wiernym Kościoła Rzymskokatolickiego (kan. 1364 par. 1.)
Prosimy Pana Boga o światło dla zagubionych, aby powrócili do jedności z Kościołem i aby wierni nie byli wprowadzani w błąd.
W Rzeszowie, dnia 1 maja 2003 r. Biskup Rzeszowski”

"Bractwo to Kościół schizmatyczny - ocenia krótko ks. Andrzej Nowicki, rzecznik toruńskiej Kurii Diecezjalnej." (rok 2006)

"Choć posoborowi papieże nigdy nie zakazali odprawiania mszy trydenckiej, to jednak poważnie ograniczyli dostęp do niej. Może być sprawowana jedynie za zgodą miejscowego biskupa, który musi wydać tzw. indult. W Polsce zdecydowało się na niego zaledwie kilku ordynariuszy. W diecezji toruńskiej biskup Andrzej Suski takiego pozwolenia nie udzielił. - Gdyby wierni poprosili o nie, to biskup posłuchałby tej prośby. Ale na razie takich sygnałów nie mamy. Widocznie nie ma na to zapotrzebowania - mówi ks. Nowicki." (rok 2006)

Wiosną 2007 roku przeprowadzałem rozmowę na temat I Komunii Św. w kaplicy FSSPX – pisałem już o tym na starym forum.
Najbardziej kompetentny ksiądz „w tym temacie” w Kurii, który po pierwszej rozmowie ze mną, powiedział, że musi się przygotować, w czasie drugiej rozmowy poinformował mnie:
-   że jestem poza Kościołem i powinienem do Niego wrócić,
-   że, jeśli chcę chodzić na Msze Św. po łacinie, to są w katedrze toruńskiej(?),
-   żebym nie spodziewał się, że papież, w dającej się przewidzieć przyszłości, pozwolił na odprawianie Mszy Wszechczasów bez indultu,
-   że o zdjęciu, wycofaniu (nie mówiąc już o uinieważnieniu!) tzw. ekskomuniki w ogóle nie mam co marzyć – FSSPX ma wrócić do Kościoła albo będzie poza nim.
Przypominam, rozmowa odbyła się wiosną 2007 roku, a do rozmowy ze mną wyznaczono najbardziej kompetentna osobę w Kurii diecezji toruńskiej.

„METROPOLITA GDAŃSKI
przestrzega przed schizmatyckim Bractwem św. Piusa X
DRODZY SIOSTRY I BRACIA
Miłość do Chrystusa przejawia się w naszym życiu poprzez wierność nauczaniu Kościoła. Na przestrzeni historii bywały różne próby zniszczenia jedności chrześcijan. W naszym czasie Kościół podjął działania, które zmierzały do przywrócenia jedności, a przynajmniej do usunięcia wzajemnych niechęci. Fundamentalna sprawą jest wierność Chrystusowi oraz troska o prawdę w miłości. Temu służył Sobór Watykański II. To było również największą troską apostolskich działań Ojca Świętego Jana Pawła II.
Uczestnik Soboru Watykańskiego II, francuski Arcybiskup Marcel Lefebvre, uznał uchwały soborowe za zbyt nowatorskie i szkodliwe dla Kościoła. Odrzucił nauczanie Soboru i zerwał łączność z Kościołem. Nie uznawał władzy papieża, jako zastępcy Chrystusa na ziemi i następcy św. Piotra.
Lefebvre założył w Szwajcarii nową wspólnotę, którą nazwał Bractwem św. Piusa X. Założył seminarium duchowne, wyświęcał biskupów i kapłanów i rozszerzał swą działalność w różnych krajach.
Ta schizmatycka grupa usiłuje rozprzestrzeniać się również w Polsce. W Gdyni-Karwinach obok marketu TESCO zbudowała nawet kaplicę i pod pozorem wprowadzania liturgii Mszy świętej według mszału św. Piusa V, zaprasza wiernych do uczestnictwa w nabożeństwach sprawowanych przez członków tego Bractwa, które ma charakter schizmatycki, czyli burzący jedność Kościoła. Ojciec Święty Benedykt XVI, uznając w pełni liturgię zatwierdzoną przez Sobór Watykański II, nie wyklucza liturgii przedsoborowej, z zachowaniem obowiązujących w Kościele norm prawa.
Działalność Bractwa św. Piusa X, które ma wspomnianą kaplicę w Gdyni, pozostaje poza Kościołem i nie wolno pod sankcją karną uczestniczyć w liturgii sprawowanej przez to Bractwo.
Przypominam tę fundamentalną zasadę i proszę wiernych, by zdecydowanie unikali udziału w tej liturgii. To przypomnienie uważam za konieczne, gdyż członkowie Bractwa św. Piusa X – wprowadzają w błąd wiernych poprzez publikowane ogłoszenia.
Módlmy się o nawrócenie naszych Braci, którzy oderwali się od Kościoła, by wrócili do jedności z naszą wspólnotą z Kościołem.
Z serdecznym błogosławieństwem” (01.2008)

To jest tylko niewielka część dokumentacji jaką można zebrać na temat tego jakie pojęcie mają polscy biskupi o dyskutowanej sprawie.
Na przestrzeni 10 lat nic się nie zmieniło.
Teraz mam zapytanie, w jaki sposób księża mają „zdobyć” tę jurysdykcję zwyczajną? Przy takim nastawieniu biskupów. Jestem przekonany, że jeśli nie wszyscy polscy biskupi to większość prędzej dałaby taki papier pastorowi protestanckiemu lub prawosławnemu duchownemu niż księdzu FSSPX.
stefan
aktywista

« Odpowiedz #243 dnia: Marca 31, 2010, 12:05:21 pm »

Tak nam się pięknie toczy ta dyskusja a przy podjęciu decyzji i tak trzeba się zastanowić po prostu , którą  z opcji wybrać... czy jurysdykcję nadzwyczajną  u FSSPX i księży Tradycji wszelkiej innej maści czy też tą "zwyczajną" przy uwzględnieniu skutków kanonu 188 p.4 CIC 1917.... ot bieda ... :(
Jak kto zrobi, tak będzie dobrze.Sytuacja nadzwyczajna dalej jest, więc i nadzwyczajne sposoby dla wiernych dozwolone a w moim sumieniu tak rozstrzygam.Czy nie według sumienia naszego będziemy rozliczani również?
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #244 dnia: Marca 31, 2010, 12:12:44 pm »

to ja nie wiem czy nowusowi kapłani uznają jeszcze jakieś grzechy.
Najzwyczajniej w swiecie to zdanie to brednia bez urazy.Braknie mi palcow u nog i rak liczac kaplanow novusowych,ktorzy nie maja problemu w rozroznieniu grzechow i nazwaniu ich po imieniu.Takie zdania sa bardzo krzywdzacwe i wrzucanie wszystkich kaplanow do jednego worka rowniez.
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
gregorek
Gość
« Odpowiedz #245 dnia: Marca 31, 2010, 12:20:07 pm »

Dlatego następne zdanie zdanie brzmi "z tym pewnie jest różnie".I nie myślę tu jedynie o polskich kapłanach.Ale nie jest różnie wśród kapłanów Tradycji.Tam pojęcie grzechu i stosunek do niego jest wciąż ten sam co zawsze.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #246 dnia: Marca 31, 2010, 12:36:01 pm »

czyli tylko kapłani FSSPX są cacy i cała Polska ma się u nich spowiadać?  ;D ;D
Tato
aktywista

« Odpowiedz #247 dnia: Marca 31, 2010, 12:41:41 pm »

czyli tylko kapłani FSSPX są cacy i cała Polska ma się u nich spowiadać?  ;D ;D

Nie tylko...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #248 dnia: Marca 31, 2010, 12:45:24 pm »

Słusznie Panie Tato. Nie tylko kapłani FSSPX. A tak na poważnie to dużo ludzi spowiada się np. w kościele św. Krzyża i u Dominikanów na Freta w Warszawie. Prawie cały dzień księża spowiadają tam wiernych.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #249 dnia: Marca 31, 2010, 13:17:48 pm »

Słusznie Panie Tato. Nie tylko kapłani FSSPX. A tak na poważnie to dużo ludzi spowiada się np. w kościele św. Krzyża i u Dominikanów na Freta w Warszawie. Prawie cały dzień księża spowiadają tam wiernych.

Tak Panie Ryszardzie to dobrze, pytanie jednak dalej pozostaje na ile to jeszcze jest Spowiedź, na ile zaś psychoterapia.....
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #250 dnia: Marca 31, 2010, 13:36:49 pm »

ale czy my tutaj na Forum to rozstrzygniemy? Zresztą 99,9 % spowiadających się katolików w Polsce nie ma pojęcia o tych dylematach. Idą po prostu do spowiedzi do parafii albo do jakiś innych kościołow. Księza są różni dobrzy i zli. A czy na początku ubiegłego wieku w Polsce księża wszyscy byli w porządku? Skądś się przecież wział i ksiądz Kowalski i cały jego ruch księży mariawitów, jakaś część księzy utworzyła tzw. kościoł polskokatolicki. Co z tego że wzięli formację w tradycyjnych seminariach, jak potem potworzyli różne sekty dość popularne u nas na początku XX wieku. Róznie to bywa. Więc wszystkich księży nomowskich nie wrzucajmy do jednego worka z napisem ,,moderniści"
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #251 dnia: Marca 31, 2010, 13:53:51 pm »

Dziwne, spowiadam sie w wielu miejscach i u różnych księży i jeszcze nie trafilem na żadną "psychoterapie". Coś jednak na rzeczy jest to wspominanie o obsesjach co poniektorych tutaj.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #252 dnia: Marca 31, 2010, 14:07:11 pm »

Nie ma wcale często psychoterapii przynajmniej w Krakowie. Co więcej- tu często księża nie chcą rozmawiać na takie tematy, tylko o grzechach.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #253 dnia: Marca 31, 2010, 14:55:21 pm »

Tak Panie Ryszardzie to dobrze, pytanie jednak dalej pozostaje na ile to jeszcze jest Spowiedź, na ile zaś psychoterapia.....

Na pewno natomiast wpis kolegi jest insynuacją.
Mara
bywalec
**

« Odpowiedz #254 dnia: Marca 31, 2010, 15:28:07 pm »

No to ja chyba miałam pecha, bo przy kilku najtrudniejszych spowiedziach w moim życiu (u księży novusowych) trafiłam 1 - na księdza, który mnie wyśmiał i stwierdził, że się niepotrzebnei przejmuję (przy ewidentnym grzechu ciężkim!), 2 - na księdza, który "olał" wyznawany grzech (również ciężki) i nawet nie zadał pokuty. (Inna sprawa, że ten ksiądz mówi takie kazania, jak pastor protestancki z mojego uniwersytetu ludowego w Norwegii, więc w sumie logiczne, że kwestia uczestnictwa w nabożeństwach protestanckich itp. nie była dla niego problemem...)

Ogólnie stwierdziłam też, że wielu księży nowusowych, na których ostatnio trafiałam w konfesjonale wygłasza nauki, idące w tym kierunku, że grzechy mogą być tylko przeciwko bliźniemu, ewentualnie przeciwko sobie, natomiast Pana Boga w zasadzie człowiek nie obraża...

Koniec końców, po początkowych wątpliwościach zaczęłam spowiadać się u księży FSSPX.

Jakoś nie mam ochoty ryzykować kolejnego księdza, który będzie twierdził, że wyznawany grzech to bzdura.
Osobiście odebrałam te skandaliczne spowiedzi (a było to już w okresie uczęszczania na Mszę trydencką i ogólnie - porządkowania sumienia) jako znak, że owszem - jest stan konieczności.

Co jakiś czas (np. po lekturze takich wątków jak ten) wątpliwości znów powracają, ale cóż - tak to bywa.

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!