Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 10, 2025, 20:19:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232962 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 157810 razy)
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #225 dnia: Marca 30, 2010, 17:54:41 pm »

Z tego, co wiem obowiązkiem katolika jest napominanie brata...
Pani wie, że ten Brat grzeszy?  Proszę napominać tu gdzie trzeba.
stefan
aktywista

« Odpowiedz #226 dnia: Marca 30, 2010, 17:55:54 pm »

Nie wiem, co jest jeśli penitent myśli, że te okoliczności zachodzą. Pewnie wtedy jest ważna- z tego, co wiem prawo kościelne inaczej niż państwowe akcentuje zasadę, że nieświadomość niezawiniona powoduje, że osoba nie podpada pod żadne kary, grzech itd. Tu nie ma zasady "nieznajomość prawa szkodzi"... Dużo opiera się na subiektywnym przekonaniu. Ale to wszystko jest śliska granica i balansowanie na linii, moim zdaniem.
Dlaczego Pani straszy , skoro sama nie wie czy spowiedź ważna jest czy nie jest u księży Bractwa Św. P. X. Można dziesiątki powodów znaleźć, że posoborowy Kościół tylko w minimalnym stopniu spełnia kryteria katolickości.Wynika, że księża Bractwa godniej sprawują swoja opiekę, a tym samym wszystkie sakramenty.Zresztą też korzystają z sakramentu spowiedzi u siebie nawzajem, a nie biegają do diecezjalnych duszpasterzy.Wynika, że traktuje Pani Bractwo jak i wiernych korzystających z ich posługi, jako pewnych kandydatów do piekła?
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #227 dnia: Marca 30, 2010, 18:01:20 pm »

Dlaczego Pani straszy , skoro sama nie wie czy spowiedź ważna jest czy nie jest u księży Bractwa Św. P. X. Można dziesiątki powodów znaleźć, że posoborowy Kościół tylko w minimalnym stopniu spełnia kryteria katolickości.Wynika, że księża Bractwa godniej sprawują swoja opiekę, a tym samym wszystkie sakramenty.Zresztą też korzystają z sakramentu spowiedzi u siebie nawzajem, a nie biegają do diecezjalnych duszpasterzy.Wynika, że traktuje Pani Bractwo jak i wiernych korzystających z ich posługi, jako pewnych kandydatów do piekła?

Powoli już mi się nie chce tego komentować... gdzie ja napisałam, że Bractwo i wierni to pewni kandydaci do piekła? Niech Pan nie wsadza w moje usta czegoś, czego nie mówiłam. Bractwa raczej bronię gdzieniegdzie, więc proszę naprawdę się zastanowić, co Pan pisze, a to, że nie zgadzam się w 100%, to nie znaczy od razu, że jestem wrogiem. Raczej zebrałam na swoją głowę już oskarżenia o "lefebryzm" na innych forach itp. ;)

Ja tylko mówię, że jeśli mam wybierać między spowiedzią u kapłana z FSSPX, a kapłana z FSSP lub IDP wybiorę opcję drugą i tyle. Bo uważam ją za pewniejszą na gruncie prawnym, a przecież ważną i godną. Niektórzy mają taki wybór np. w Krakowie i dlatego dziwi mnie, jeśli z niego nie korzystają.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #228 dnia: Marca 30, 2010, 18:13:46 pm »

Hmm, widze ze pani sobie nie zdaje sprawy z wagi slowa pisanego. Jesli taka jest faktycznie pani mysl, to daleko jej do jasnosci. Dotychczas odnosilem wrazenie, ze chce pani udowodnic niewaznosc badz watpliwosc waznosci spowiedzi  ksiezy z FSSPX. Okazuje sie ze chodzi tylko o preferencje.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #229 dnia: Marca 30, 2010, 18:16:00 pm »

Z tego, co wiem ks. Laguerie właśnie z powodu tego ciągłego powoływania się na jurysdykcję przez FSSPX wystąpił z Bractwa i założył IDP

Malo pani wie.
Wiem, że nic nie wiem- to prawda ;) Całkiem poważnie. :)

Pani Cabbage proszę wybaczyć i się nie obrażać, ale nie mogę się powstrzymać :P

http://www.youtube.com/watch?v=LS37SNYjg8w

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Gaudens Gaudebo
uczestnik

Domus Mea Domus Orationis

« Odpowiedz #230 dnia: Marca 30, 2010, 18:34:26 pm »

To w końcu ważna czy nie ważna? atmosfera dyskusji jak na jarmarku  :) , jedni swoje - drudzy swoje, tak trudno dojść do jednoznaczenego stanowiska w kwestii spowiedzi u SSPX? 
Deigenitrix illibata, Dei dicata Maria,

Apud tuum filium es electa, Maria,

Lucreris, veniam et miserere

+ + +
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #231 dnia: Marca 30, 2010, 19:23:42 pm »

A nie lepiej było przejrzeć dyskusję od pierwszej strony wątku, niż wzniecać nowe spory?

Zacytuję sam siebie, w końcu nie ma to jak cytować klasyka...

Nie widzę zresztą sensu dalszych sporów, bo nikt nikomu nie każe chodzić do FSSPX do "nieważnych" spowiedzi. Natomiast u zwolenników tezy o bezwzględnej nieważności zauważam nieprzyjemną fiksację jurysdykcyjną, nieco podobną do fiksacji sedewakantystycznej. Nie w sensie, żebym uważał, że jurysdykcja to coś mało istotnego, tylko że ci ludkowie wykazują dosyć niezdrową ambicję apostołowania wśród tzw. wiernych FSSPX ze "złą nowiną" o braku jurysdykcji. A tu niespodzianka - ci księża sami mówią, że jej nie mają.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #232 dnia: Marca 30, 2010, 19:35:29 pm »

Hmm, widze ze pani sobie nie zdaje sprawy z wagi slowa pisanego. Jesli taka jest faktycznie pani mysl, to daleko jej do jasnosci. Dotychczas odnosilem wrazenie, ze chce pani udowodnic niewaznosc badz watpliwosc waznosci spowiedzi  ksiezy z FSSPX. Okazuje sie ze chodzi tylko o preferencje.

Chodzi o preferencje wynikające z wątpliwości ważności. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
gregorek
Gość
« Odpowiedz #233 dnia: Marca 30, 2010, 19:52:12 pm »

Proszę sobie przeczytać tę pozycję   http://forum.piusx.org.pl/forum/index.php?topic=455.0
J.E. bp Bernard Tissier de Mallerais wyjaśnia w niej kwestie dot. jurysdykcji i czym ona właściwie jest .
Murka
aktywista

« Odpowiedz #234 dnia: Marca 30, 2010, 22:13:49 pm »

nie mamy prawa żądać normalności w czasach, gdzie ta normalność jest luksusem. Czasem się zdarza, ale skoro jest stan konieczności, to muszą być pewne wyrzeczenia.

Otoz tego typu normalnosc nie jest zadnym luksusem: Kosciol nie wprowadzil zadnych rewolucji do kompleksowosci poslugi w parafii i nie reglamentowal szafarstwa sakramentow. Jedyny problem w duszpasterstwach PX, jedyne co rozni ich kompleksowosc od kompleksowosci poslug parafialnych, jest brak zgody biskupa miejsca. To ten brak zgody jest nienormalnoscia, a nie kompleksowosc poslugi Bractwa. Byc moze zglebienie przyczyn braku zgody biskupow miejsca byloby dobrym poczatkiem do analizy zagadnienia istnieje-li czy tez nie istnieje swk, w ktorym prawo zbawienia duszy staje w opozycji do prawa lokalnego.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #235 dnia: Marca 30, 2010, 23:05:59 pm »

Tak nam się pięknie toczy ta dyskusja a przy podjęciu decyzji i tak trzeba się zastanowić po prostu , którą  z opcji wybrać... czy jurysdykcję nadzwyczajną  u FSSPX i księży Tradycji wszelkiej innej maści czy też tą "zwyczajną" przy uwzględnieniu skutków kanonu 188 p.4 CIC 1917.... ot bieda ... :(
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #236 dnia: Marca 30, 2010, 23:17:53 pm »

Jedyny problem w duszpasterstwach PX, jedyne co rozni ich kompleksowosc od kompleksowosci poslug parafialnych, jest brak zgody biskupa miejsca. To ten brak zgody jest nienormalnoscia, a nie kompleksowosc poslugi Bractwa.
Słusznie. tylko, że dziwnie mi się pewnerzeczy kojarzą ze specyficzną formą sedewakantyzmu - jakbyśmy zakładali,że wprawdzie na tronie Piotrowym jest papież,ale na katedrach biskupich same pustki. A przecież to Biskup odpowiada za swoje owce. Nienormalna to sytuacja
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
gregorek
Gość
« Odpowiedz #237 dnia: Marca 30, 2010, 23:19:03 pm »

Panie Tato ,przecież tu nie chodzi o jurysdykcję ,o której przez 16 stron toczy się rozmowa ,a którą każdy kapłan otrzymuje w momencie Święceń Kapłańskich ,tylko o ważność tych święceń..I to jest właściwy problem.Nieważność (lub jakieś braki) święceń nowusowych.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #238 dnia: Marca 30, 2010, 23:45:27 pm »

dziwnie mi się pewnerzeczy kojarzą ze specyficzną formą sedewakantyzmu - jakbyśmy zakładali,że wprawdzie na tronie Piotrowym jest papież,ale na katedrach biskupich same pustki. A przecież to Biskup odpowiada za swoje owce. Nienormalna to sytuacja

Musze przyznac, ze ta specyficzna forma sedewakantyzmu jest mi szczegolnie bliska ;)
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #239 dnia: Marca 31, 2010, 00:32:59 am »

Jakby to grzecznie powiedziec, "nienormalna sytauacja" to dosc pertynentne okreslenie obecnego kryzysu w Kosciele. Dopoki stolice biskupie zajmuja wilki w owczych skorach, ktorzy zamiast chleba i jajka daja kamien i skorpiona, dopoty "bronic sie bedzie sprawa owczarni". Padajac na kolana przed fetyszem jurysdykcji zwyczajnej zapominamy, ze obie one - zwyczajna i nadzwyczajna - maja sluzyc wyzszemu dobru, zbawieniu dusz. W ten sposob prawo koscielne staje sie zakladnikiem w rekach agentow "dymu szatana" i narzedziem samozniszczenia Kosciola.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!