ale czy wszystkie są szczęśliwe ? hmm, pewnie nie. mam na mysli wlk piątek
trochę zreformowano tzw. ,,mszę uprzednio poświęconych darów"(czyli obrzędy Komunii Świętej), ale zmiany nie są wielkie.
Nie wiem czy też kiedyś świeccy mogli śpiewać Pasję w Wielki Piątek. Chyba nie.
A Wielka Sobota i Wigilia Paschalna? Bo przyznam szczerze, że mi się ta "obecna" Wigilia w obu formach trochę dziwna zdaje...
Są miejsca, gdzie można uczestniczyć w Liturgii Wielkiego Tygodnia sprawowanej według dawnego porządku, sprzed reform Piusa XII (zapewne nie w całości, ale po części).
Cytat: szija w Kwietnia 03, 2010, 21:12:49 pmA Wielka Sobota i Wigilia Paschalna? Bo przyznam szczerze, że mi się ta "obecna" Wigilia w obu formach trochę dziwna zdaje...Tutaj zmany były szczególnie dziwne i jak się wydaje dość sztuczne: np redukcja proroctw z 12 do 4, rozbicie litanii do wszystkich Św. na dwie części, dołożenie odnowienia obietnic chrzcielnych (rzecz stworzona "ex nihilo", nigdy wcześniej nie znana), itd.
Cytat: Nathanael w Kwietnia 03, 2010, 22:15:10 pmSą miejsca, gdzie można uczestniczyć w Liturgii Wielkiego Tygodnia sprawowanej według dawnego porządku, sprzed reform Piusa XII (zapewne nie w całości, ale po części).W Polsce w Krakowie u ks. Rafała Trytka i we wszystkich kaplicach SV.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Kwietnia 03, 2010, 22:45:49 pmCytat: Nathanael w Kwietnia 03, 2010, 22:15:10 pmSą miejsca, gdzie można uczestniczyć w Liturgii Wielkiego Tygodnia sprawowanej według dawnego porządku, sprzed reform Piusa XII (zapewne nie w całości, ale po części).W Polsce w Krakowie u ks. Rafała Trytka i we wszystkich kaplicach SV.Są tacy, którzy w pełnej łączności z Stolicą Apostolską odprawiają w ten (starszy) sposób