Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 14, 2025, 17:10:13 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232879 wiadomości w 6646 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Ważność święceń
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Drukuj
Autor Wątek: Ważność święceń  (Przeczytany 51815 razy)
corunius
rezydent

« Odpowiedz #120 dnia: Sierpnia 12, 2012, 20:24:57 pm »

Nie chciałem być nie miły: więc przepraszam.  Jeśli chodzi o kwestie czysto sakramentalną to było by miło gdyby  ktoś wstawił tutaj formułę wg starego rytu święceń(diakon, prezbiter, biskup) i formułę wg nowego rytu święceń(diakon, prezbiter, biskup). Nie chciałem używać słowa formy-zamiast tego użyłem słowa formuła ale tak jest chyba poprawniej, przede wszystkich dla tych którzy uważają że forma się nie zmieniła(np ja)
"Na miłość boską, szybko zakończcie ten Sobór!" Ojciec Pio 
Ten cytat zbliżył mnie do Tradycji Katolickiej.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #121 dnia: Sierpnia 13, 2012, 07:35:36 am »

Wczoraj wybrałem się do św. Klemensa na KRR i zobaczyłem jednego pana, który jeszcze niedawno ,,rozrabiał" w Radości, nazywał księży Konstantyna, Edwarda, Zygmunta świeckimi symulującymi sprawowanie sakramentów, papieża nazywał świeckim heretykiem, chciał organizować alternatywną kaplicę wobec FSSPX i sprowadzać do Warszawy x. Trytka. I ten pan spokojnie uczestniczył w KRR sprawowanym przez o. Krzysztofa Stępowskiego i jakoś mu nowe święcenia ojca nie przeszkadzały, mimo że jeszcze rok temu odsądzał o. Krzysztofa od czci i wiary nazywając go pastorem i heretykiem. To dopiero jest rozdwojenie jażni.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #122 dnia: Sierpnia 13, 2012, 07:59:24 am »

No bo ten pan to nie jest żaden teolog, tylko - pardon - w dupie mu się z dobrobytu przewróciło.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #123 dnia: Sierpnia 13, 2012, 08:18:44 am »

Żaden teolog, ale wszystkie rozumy zjadł, ale wstyd mu wrócić do Radości, więc z braku laku wybrał o. Krzysztofa, którego jeszcze niedawno nazywał protestanckim pastorem. Zresztą wielkiego wyboru to ten pan w Warszawie nie ma. Bo oprócz NOM nie uznaje też liturgii grekokatolickiej i ormiańskiej. Pozostają więc tylko mariawici na Wolskiej.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2012, 08:22:49 am wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #124 dnia: Sierpnia 13, 2012, 08:25:01 am »

Wczoraj wybrałem się do św. Klemensa na KRR i zobaczyłem jednego pana, który jeszcze niedawno ,,rozrabiał" w Radości, nazywał księży Konstantyna, Edwarda, Zygmunta świeckimi symulującymi sprawowanie sakramentów, papieża nazywał świeckim heretykiem, chciał organizować alternatywną kaplicę wobec FSSPX i sprowadzać do Warszawy x. Trytka. I ten pan spokojnie uczestniczył w KRR sprawowanym przez o. Krzysztofa Stępowskiego i jakoś mu nowe święcenia ojca nie przeszkadzały, mimo że jeszcze rok temu odsądzał o. Krzysztofa od czci i wiary nazywając go pastorem i heretykiem. To dopiero jest rozdwojenie jażni.

Co się Pan dziwi ? Ja widziałem i to nie raz w kościołach oficjalnie sprzedawaną "książkę" pana Pająka "Lękajcie się" w dodatku w obu częściach, także tej gdzie jest napisane wprost niemal na okładce, że "Benedykt XVI to żaden papież tylko heretyk, apostata, antychryst" i co tylko może Pan sobie wyobrazić...książki są sprzedawane długi długi czas i nikomu to nie przeszkadza, mało tego wiele osób je kupuje...a wiele z zainteresowaniem ogląda to co się Pan jakiemuś dziadkowi dziwi...na KRR czasami przychodzą tak rozmaite "szury", że to i tak mały pikuś..."oławo-palmarianie" exemplum...i wielu wielu innych...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #125 dnia: Sierpnia 13, 2012, 08:32:32 am »

Już mnie nic w Polsce nie zdziwi.
corunius
rezydent

« Odpowiedz #126 dnia: Sierpnia 13, 2012, 20:18:59 pm »

Patrzcie Państwo co znalazłem w necie: "Część tradycjonalistów - w tym FSSPX do konca lat 70tych - traktowała Nowy Ryt sakramentu Święceń jako wątpliwy - i dlatego stosowala swięcenia warunkowe." Czyli miałem racje że do pewnego czasu FSSPX robiło święcenia sub conditione.
corunius
rezydent

« Odpowiedz #127 dnia: Sierpnia 13, 2012, 21:18:00 pm »

Forma sakramentalna święceń diakonatu w nowym rycie:
„Prosimy Cię, Panie, ześlij na nich Ducha Świętego, aby ich umocnił siedmiorakim darem Twojej łaski do wiernego spełnienia obowiązków Twej służby”

Forma sakramentalna święceń prezbiteratu w nowym rycie:
„Prosimy Cię, Ojcze wszechmogący, daj tym sługom swoim godność kapłańską; odnów w ich sercach Ducha świętości, aby wykonywali otrzymany od Ciebie urząd drugiego stopnia i aby przykładem swojego postępowania pociągali innych do poprawy obyczajów”.

Forma sakramentalna konsekracji biskupich w nowym rycie:
„A teraz wylej na tego wybrańca tę moc, która jest od Ciebie, Ducha ochoczego, którego udzieliłeś umiłowanemu Synowi Twojemu Jezusowi Chrystusowi, a którym On obdarzył Świętych Apostołów, którzy tworzyli Kościół w poszczególnych miejscach, jako Twoje sanktuarium na chwalę i niekończącą się sławę Twego imienia”.
-------------------------------------------------------------------------------------
Forma sakramentalna święceń diakonatu w starym rycie:
"Emitte in eutn qućsumus, Domine, Spiritum, quo in opus ministerii fideliter exsequendi septiformis gratić tuć munere roboretur".

Forma sakramentalna święceń prezbiteratu w starym rycie:
"Da, qućsumus, omnipotens Pater, in hunc famulum tuum Presbyterii dignitatem, innova in visceribus eius spiritum sanctitatis, ut acceptum a Te, Deus, secundi meriti munus obtineat censuramque morum exemplo suć conversatianis insinuet".

Forma sakramentalna konsekracji biskupich w starym rycie:
"Comple in sacerdote tuo ministerii tui summam, et ornamentis totius glorificationis instructum coelestis unguenti rore sanctifica".

Proszę o dokładne przetłumaczenie łaciny.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #128 dnia: Sierpnia 13, 2012, 22:05:30 pm »

Proszę o dokładne przetłumaczenie łaciny.

Jeśli nie ma Pan mszalika tynieckiego, to właśnie z niego przepisuję następujące tłumaczenie:

Prosimy Cię, Panie, ześlij na nich (niego) Ducha Świętego, aby ich (go) umocnił siedmiorakim darem Twojej łaski do wiernego spełniania obowiązków Twej służby.

Prosimy Cię, Ojcze wszechmogący, daj tym sługom swoim (temu słudze swemu) godność kapłańską. Odnów w ich sercach (jego sercu) Ducha świętości, aby wykonywali (wykonywał) otrzymany od ciebie urząd drugiego stopnia i aby przykładem swojego postępowania pociągali (pociągał) innych do poprawy obyczajów.

Obdarz Twego kapłana pełnią najwyższego urzędu, a ozdobiwszy go pięknością wszelkiej chwały, uświęć go rosą niebieskiego namaszczenia.
Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #129 dnia: Sierpnia 13, 2012, 22:19:29 pm »

Forma sakramentalna święceń diakonatu w nowym rycie:

Oficjalny polski przekład jest tutaj:

http://www.liturgiaecclesiae.pl.tl/%26%23346%3Bwi%26%23281%3Bcenia-diakonatu.htm
http://www.liturgiaecclesiae.pl.tl/%26%23346%3Bwi%26%23281%3Bcenia-prezbiteratu.htm
http://www.liturgiaecclesiae.pl.tl/%26%23346%3Bwi%26%23281%3Bcenia-biskupie.htm
Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #130 dnia: Sierpnia 13, 2012, 23:55:23 pm »

Patrzcie Państwo co znalazłem w necie: "Część tradycjonalistów - w tym FSSPX do konca lat 70tych - traktowała Nowy Ryt sakramentu Święceń jako wątpliwy - i dlatego stosowala swięcenia warunkowe." Czyli miałem racje że do pewnego czasu FSSPX robiło święcenia sub conditione.

Caly czas "robi święcenia sub conditione", tylko nie systematycznie. FSSPX uznaje waznosc nowego rytu. Pisale wyzej dwa razy, moge napisac i trzeci.

PS. Z sympatii pozwalam sobie zwrocic uwage, ze od "znalazlem w necie" do "mialem racje" jest droga dluga, kreta, wyboista i najczesciej z zerwanym mostem posorodku.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #131 dnia: Sierpnia 14, 2012, 00:00:03 am »

PS. Z sympatii pozwalam sobie zwrocic uwage, ze od "znalazlem w necie" do "mialem racje" jest droga dluga, kreta, wyboista i najczesciej z zerwanym mostem posorodku.

Zwłaszcza, że nie podano GDZIE w "necie" (źródło).
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Tato
aktywista

« Odpowiedz #132 dnia: Sierpnia 14, 2012, 08:42:46 am »

A gdzie Pan znalazł ...? w "necie" to można znaleźć takie rzeczy, że hej... poza tym odnośnie formy sakramentów, nie przeczytał Pan zalinkowanych tekstów X.Cekady czy X.Coomarasvamy, bowiem w nich jest dokładna analiza z przytoczeniem  zarówno formy dawnej jak tej montiniańskiej, więc nie musiał Pan szukać.. jest tu :

http://www.ultramontes.pl/cekada_niewazne_swiecenia.htm

corunius
rezydent

« Odpowiedz #133 dnia: Sierpnia 14, 2012, 12:16:41 pm »

ultramontanów czytałem i powiem szczerze groch z kapustą.
A to z neta: http://www.fidelitas.pl/783.html któryś z kolei komentarz na dole.
Wiem że w necie są różne rzeczy ale wydaję mi się że takie rzeczy nie są wyssane z palca.

Jeśli chodzi o formuły(formy) w diakonacie i prezbiteracie nie zostały wcale zmienione. Jedynie formuła z święceniach biskupich jest zmieniona. Ale forma pozostaje ta sama. --- Pytam czy ma rację? Czy tylko zmieniono formułę święceń biskupich bowiem podane przeze mnie wcześniej formy są skopiowane z internetu a ten nie zawsze mówi prawdę.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #134 dnia: Sierpnia 14, 2012, 12:43:52 pm »

ultramontanów czytałem i powiem szczerze groch z kapustą.
A to z neta: http://www.fidelitas.pl/783.html któryś z kolei komentarz na dole.
Wiem że w necie są różne rzeczy ale wydaję mi się że takie rzeczy nie są wyssane z palca.

Jeśli chodzi o formuły(formy) w diakonacie i prezbiteracie nie zostały wcale zmienione. Jedynie formuła z święceniach biskupich jest zmieniona. Ale forma pozostaje ta sama. --- Pytam czy ma rację? Czy tylko zmieniono formułę święceń biskupich bowiem podane przeze mnie wcześniej formy są skopiowane z internetu a ten nie zawsze mówi prawdę.

Niestety forma jest zmieniona. Paweł VI kompletnie zignorował rozstrzygnięcie Piusa XII. Jest to doprawdy poważny problem, którego niestety nie da się "obejść" czy zlekceważyć. Powołanie się na "ryty wschodnie", które gdyby miało pokrycie w rzeczywistości faktycznie ułatwiałoby sprawę, niestety nie znajduje oparcia w faktach. Zupełnie "od biedy" można co najwyżej nazwać tą formę Pawła VI jako "quasikoptyjską"...
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Ważność święceń « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!