Cytat: cabbage w Sierpnia 07, 2012, 12:09:21 pmJednakowoż Papieże zmieniali np. materię święceń kapłańskich... no i?Hmmm, elementy konstytutywne sakramentow, wszystkich siedmiu, sa de iure divino, wiec papiez nie moze zmienic materii.
Jednakowoż Papieże zmieniali np. materię święceń kapłańskich... no i?
Kiedyś czytałem gdzieś, że zasada ecclesia suplet działa nie tylko w odniesieniu do braku jurysdykcji, ale i do pewnych braków formy czy materii sakramentu. Chodziło tam bardziej o święcenia, gdyż jak wiadomo, w kościele łacińskim panowało dość długo przekonanie, że ich materią jest wręczenie właściwych przedmiotów liturgicznych a nie włożenie rąk, jest więc możliwe, że wielu otrzymało święcenia bez tego ostatniego. Podobno podczas święceń Dom Guerangera biskup włożył nań ręce wskutek jego usilnego żądania.
Cytat: sayalius w Sierpnia 07, 2012, 12:02:12 pmsamo przyjęcie, że Papież "nie ma prawa" rodzi miliardy problemów. I brzmi to poza tym dość sedecko.To oczywiste, ze sa domeny, w ktorych "Papież nie ma prawa". Fakt, ze omawiana akurat do nich nie nalezy.
samo przyjęcie, że Papież "nie ma prawa" rodzi miliardy problemów. I brzmi to poza tym dość sedecko.
Ale jeżeli przeciwnie, ryt zostałby zmieniony z oczywistym zamiarem wprowadzenia innego obrządku w Kościele nie przyjętego, i wyparcia rytu stosowanego w Kościele tak iżby to było przeciwne temu co z ustanowienia Chrystusa dotyczy natury sakramentu, wówczas jest jawne, że nie tylko pozbawiony jest intencji wymaganej do sakramentu, ale POSIADAŁBY INTENCJĘ PRZECIWNĄ I NIEZGODNĄ Z SAKRAMENTEM". (Leon XIII, op. cit.).
Nie obrażam się Drogi Panie S...tylko szukam dla Pana FB kolejny cytacik do tej zabawy....tym razem ten o tym, iz Papież jeśli dokonałby usunięcia lub poważnej zmiany świętych rytów Kościoła zastępując je nowymi to popada w schizmę... bo nie ma takiej władzy...mam nadzieję niebawem znajdę i będziemy się bawić dalej...
Były np. takie pomysły w czasie soboru, by była modlitwa eucharystyczna bez słów konsekracji. Papież je odrzucił, bo wiedział, że to nie jest dozwolone.
Cytat: Tato w Sierpnia 07, 2012, 15:27:10 pmNie obrażam się Drogi Panie S...tylko szukam dla Pana FB kolejny cytacik do tej zabawy....tym razem ten o tym, iz Papież jeśli dokonałby usunięcia lub poważnej zmiany świętych rytów Kościoła zastępując je nowymi to popada w schizmę... bo nie ma takiej władzy...mam nadzieję niebawem znajdę i będziemy się bawić dalej... Prosze nie szukac. Bellarmina znam nie tak zle.A jak juz pan przeczyta, to prosze o wyciagniecie wnioskow, a nie chowanie sie za petitio principii.
Ufff ! Pokonal mnie pan. Udalo sie panu. Odpuszczam sobie polemizowanie z wpisami, gdzie kazde zdanie jest na inny temat. Bylem swiecie przekonany, ze rozmawiamy o waznosci nowych rytow, a tu sie okazuje, ze czasem tak, a czasem nie, jak akurat panu pasuje.
ooo - a jaki jej tytuł ?