Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus mam dwa pytania: I. Czy ma ktoś dostęp do dekstu Liturgi Ormiańskiej? Jeśli tak prosze o link; II. Wiem że w tej Liturgi używa się zasłony czytałem że taka praktyka była obecna w Rycie Zachodnim do późnego średniowiecza w jakich momętach Mszy Św. była wykorzystywana?
A ja akurat gdzieś czytałem że abp Lefebvre
Cytat: corunius w Sierpnia 02, 2012, 09:29:05 amA ja akurat gdzieś czytałem że abp LefebvreA ja akurat gdzieś czytałem że abp Lefebvre przyjal reforme liturgiczna i dopiero w 1971 roku powrocil do starego rytu. Gdzies czytalem tez, ze pierwszych ksiezy wyswiecal w nowym rycie, wiec najstarsi ksieza Bractwa nie sa ksiezmi. Inne bzdury tez gdzies czytalem, ale nie uwazam by bylo rozsadne dawanie im wiary.
pytam poważnie.
dlaczego warto korzystać z starych rytów sakramentów, jeśli nowe i tak są ważne??
W takim razie proszę mi powiedzieć, bo ciekawi mnie Państwa zdanie, dlaczego warto korzystać z starych rytów sakramentów, jeśli nowe i tak są ważne??Panie FB?
...Po drugie wątpliwości co do ważności nowych rytów były bardzo poważne w samym FSSPX, a sam Abp. w tym sensie się wielokrotnie wypowiadał,...