marcin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #105 dnia: Lipca 20, 2010, 23:25:44 pm » |
|
czyste ss galizien  przecież to są głównie banderowcy ostro antypolscy. Ostrożnie z tymi apologiami kowpakowców. Eh.. ten zelotyzm 
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
 |
« Odpowiedz #106 dnia: Lipca 20, 2010, 23:33:15 pm » |
|
Jak już to SS "Hałyczyna ".
|
|
|
|
"Kto tradycji nie szanuje Niech nas w dupę pocałuje" /kawaleryjskie/
|
|
|
marcin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #107 dnia: Lipca 20, 2010, 23:43:22 pm » |
|
w sumie tak ale ja tego H nie umiem wymowić 
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
 |
« Odpowiedz #108 dnia: Lipca 20, 2010, 23:45:45 pm » |
|
A ekskomuniki nie ma. Mówię wam, ekskomunika o. Kowpaka to nie tylko sprawa liturgii. Poza tym całe Bractwo św. Jozafata jest czyste  Papież tę ekskomunikę potwierdził. To mało?
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #109 dnia: Lipca 21, 2010, 08:25:49 am » |
|
To Bractwo to taki trochę twór egzotyczny. Niby wschodnie a święcenia zachodnie. Podobnie jak Redemptoryści Zaalpekscy gdzie w jednym klasztorku żyją zakonnicy kilku obrządków zprzypisanymi do obrządku habitami. Przynajmniej za czasów współpracy z FSSPX tak było. Może teraz się zmienili.
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
 |
« Odpowiedz #110 dnia: Lipca 21, 2010, 09:32:55 am » |
|
a ja bym był ostrożny z tym potępianiem wszystkich. Nikt z nas Forum nie zna całości sprawy bractwa św. Jozafata, nikt z nas nie był w jego kaplicach, więc nie roztrzygajmy ex catedra, że Watykan nie miał racji udzielając x. Kovpakowi ekskomuniki. x. Blaza sprawuje też i NOM (pamiętajmy o tym) oraz liturgię niedzielną o 11 w cerkwi Ukraińskiego Kościoła Grekokatolickiego na Miodowej. A co UPA to proszę pojechać w Bieszaczady i na Wołyń.Tam pamiętają straszne zbrodnie UPA na Polakach, także na księżach katolickich. W tych sprawach trzymam się bardziej opinii x. Isakowicza Zalewskiego o nacjonalistach i zbrodniarzach z UPA, a także dwuznacznej roli cerkwii grekokatolickiej w casie wojny.
|
|
|
|
|
|
|
TKN
|
 |
« Odpowiedz #111 dnia: Lipca 21, 2010, 10:20:13 am » |
|
czyste ss galizien Jak już to SS "Hałyczyna ".
Obie formy są niepoprawne ;-) To była 14 Dywizja Grenadierów SS (niem. 14. Waffen-Grenadier-Division der SS), choc jej nazwa zmieniałą się w różnych okresach, potocznie określana przez Niemców jako SS-Galizien a przez Ukraińców również potocznie jako Hałyczyna ;-)
|
|
|
|
|
|
|
TKN
|
 |
« Odpowiedz #112 dnia: Lipca 21, 2010, 10:24:54 am » |
|
Mi to nie przeszkadza, że są banderowcami. Nacjonaliści ukraińscy z grupy Reaktor organizują marsze upamiętniające UPA, ale antypolscy nie są.
Przecież to się wyklucza! Jak można jednocześnie popierać zbrodniarzy z UPA i nie być antypolskim? Jak można uważać się za polskiego nacjonalistę i współpracować z tymi szumowinami? To kpina z polskiej historii i polskości!
|
|
|
|
|
|
|
JRWF
|
 |
« Odpowiedz #113 dnia: Lipca 21, 2010, 10:31:14 am » |
|
Przecież to się wyklucza! Jak można jednocześnie popierać zbrodniarzy z UPA i nie być antypolskim? Jak można uważać się za polskiego nacjonalistę i współpracować z tymi szumowinami? To kpina z polskiej historii i polskości!
Od czasu jak przeczytałem na forum o "bratniej współpracy" "monarchistów" z maoistami mnie już nic nie zdziwi... Niech pan w tych przypadkach logiki nie poszukuje... 
|
|
|
|
|
|
|
|
MilesChristi
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #115 dnia: Lipca 21, 2010, 10:47:57 am » |
|
Banderowcy mordowali ludzi nawet w kościele podczas Mszy św... Mają na rękach krew tysięcy katolików. Jeśli to prawda, że Bractwo św. Jozafata (greko katolicy  ) z nimi sympatyzuje, to jest to jakaś schizofrenia. 
|
|
|
|
Kimże jest Ta, która świeci z wysoka jak zorza, piękna jak księżyc, jaśniejąca jak słońce, groźna jak zbrojne zastępy? (Pnp 6,10)
Ave Maria!
|
|
|
|
|
MilesChristi
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #118 dnia: Lipca 21, 2010, 11:08:21 am » |
|
A czy ja coś takiego sugeruję? 
|
|
|
|
Kimże jest Ta, która świeci z wysoka jak zorza, piękna jak księżyc, jaśniejąca jak słońce, groźna jak zbrojne zastępy? (Pnp 6,10)
Ave Maria!
|
|
|
TKN
|
 |
« Odpowiedz #119 dnia: Lipca 21, 2010, 11:20:13 am » |
|
A czy ja coś takiego sugeruję? 
Boś się Pan dziwił, że ukraińscy grekokatolicy wspierają ukraińskich grekokatolików ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|