Jednak to caly czas nie ten sam przemiot wiary.
Panie Siloam, katechizm nigdzie nie mowi ze oni WIERZA w Tego samego Boga.
którzy wciąż wierzą w Boga i oddają Mu cześć
wszyscy innowiercy wierzą w tego samego Boga
wiara innowierców jest sama w sobie fałszywa
Pani Murko, nie twierdzę, że wszyscy innowiercy wierzą w tego samego Boga. Po prostu istnieją tacy, co wierzą w tego samego Boga co i my (przecież tylko taki może być nazwany prawdziwym i tylko taki w ogóle może być Bogiem, a nie bożkiem!).
Bzdura... A w dodatku brak logicznej spójności. Najpierw: "nie twierdzę, że wszyscy innowiercy wierzą w tego samego Boga", potem: "Po prostu istnieją tacy, co wierzą w tego samego Boga". Nasz Bóg, a Bóg innowierców to nie jest ten sam Bóg, koniec kropka. Tylko u nas Bóg jest Trójjedyny, co jest rozstrzygające w tym sporze.
Nie sądzi kolega chyba, że Izajasz czcił fałszywego boga?
Bóg jest Trójjedyny, ale kolega sobie wyobrazi, że można o tym nie wiedzieć a mimo to Go czcić i wierzyć w prawdziwego Boga.
to ci pierwsi odrzucili Pełnię Objawienia, którą jest Chrystus i ostatecznie nie wierzą w tego samego Boga.
Popełnia kolega zasadniczy błąd. Jaką winę ponosi Żyd, który od małego był uczony, że chrześcijaństwo jest herezją i któremu rabinackie prawo po prostu zabrania dysput z chrześcijaninem? Pełnię Objawienia może odrzucić ten, kto jest z nią wystarczająco dobrze zaznajomiony.
Spokojnie, jeszcze nie byłem w księgarni, bo jestem chory. Chociaż uważam inaczej niż Pan. To, że książka jest zła nie znaczy, że nie należy jej kupić. Mój pojedynczy zakup szczególnie nie wzbogaci pana Hołowni, a przynajmniej będę mógł ustosunkować się do Jego prac i przekonać większą liczbę ludzi do unikania zakupu takiego rodzaju książek. Nie czytając tej książki nie miałbym prawa jej publicznie potępiać.