I to doskonały argument żeby udzielać rozgrzeszenie po łacinie, wtedy każdy będzie znał jego tekst i będzie je rozumiał bez względu na kraj. Taki symbol jedności kościoła na świecie.
Na jakimś forum była kiedyś dyskusja na ten temat - ktoś, zdaje się, twierdził, że taka spowiedź u oszusta będzie ważna, jeśli poprawnie zostanie wypowiedziana formuła. Tylko co, jeśli oszust wyznaczy jakąś nierealną albo wręcz szkodliwą pokutę?
Cytat: spanish inquisition w Marca 14, 2010, 23:15:15 pmNa jakimś forum była kiedyś dyskusja na ten temat - ktoś, zdaje się, twierdził, że taka spowiedź u oszusta będzie ważna, jeśli poprawnie zostanie wypowiedziana formuła. Tylko co, jeśli oszust wyznaczy jakąś nierealną albo wręcz szkodliwą pokutę? Na tym forum byla taka dyskusja. Taka "spowiedz" nie moze miec sakramentalnych skutkow. Ma posobne skutki jak wzbudzenie zalu.
z tego co uczyłem sie na spowiednictwie to jesli penitent nie wie ze to oszust otrzymuje on rozgrzeszenie na zasadzie Ecclesia suplet potestatem. a pokute zawsze mozna odmowic przyjecia jesli jest szczegolnie ciezka, albo prosic przy nastepnej spowiedzi o zmianę
Cytat: Jarod w Marca 15, 2010, 06:51:56 amCytat: spanish inquisition w Marca 14, 2010, 23:15:15 pmNa jakimś forum była kiedyś dyskusja na ten temat - ktoś, zdaje się, twierdził, że taka spowiedź u oszusta będzie ważna, jeśli poprawnie zostanie wypowiedziana formuła. Tylko co, jeśli oszust wyznaczy jakąś nierealną albo wręcz szkodliwą pokutę? Na tym forum byla taka dyskusja. Taka "spowiedz" nie moze miec sakramentalnych skutkow. Ma posobne skutki jak wzbudzenie zalu.z tego co uczyłem sie na spowiednictwie to jesli penitent nie wie ze to oszust otrzymuje on rozgrzeszenie na zasadzie Ecclesia suplet potestatem. a pokute zawsze mozna odmowic przyjecia jesli jest szczegolnie ciezka, albo prosic przy nastepnej spowiedzi o zmianę
(por. Płatek, Sprawowanie sakramentu pokuty i pojednania)
Chciałem polemizować, ale nie będę odbierać chleba Dextimusowi :-) Dla mnie to hit sezonu - dzięki za namiary.
wyraznie napislaem jesli osoba nie wiedziala o tym i nie dowiedziala sie do następnej spowiedzi, wiec miala przekonanie ze zostala rozgrzeszona to wtedy ma zastosowanie zasada ecclesia suplet (por. Płatek, Sprawowanie sakramentu pokuty i pojednania)