Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 22, 2025, 23:51:22 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233055 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: O posoborowiu na forum ateistów
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: O posoborowiu na forum ateistów  (Przeczytany 2638 razy)
probus
bywalec
**

« dnia: Marca 10, 2010, 18:05:01 pm »

Ot, taka mała ciekawostka...  ;)

Przeglądając sobie internet natrafiłem na forum ateistów, a tam na wątek, w którym jego założyciel linkuje do filmiku z koniecpolskim Apelem Jasnogórskim (było niedawno o tym na KNO). Spodziewam się samej pisaniny w stylu: "no i bardzo dobrze, wreszcie Kościół normalnieje", "super, wreszcie przestają zajmować się Bogiem", "oby tak dalej"... A co widzę?

Ciekawi mnie to, czy brak takiego nastroju nie będzie przyczyną zwiększonego odchodzenia od religii albo od jednego wyznania na rzecz innego. Cóż obecnie oferuje KrK? Śpiewanie o krasnoludkach i czerstwe msze (kiedyś były nieczerstwe - msze trydenckie), na których wszyscy patrzą na zegarki. Ciekawe też, jakie środki podejmie KrK, gdy dostateczna ilość zniechęconych ludzi odejdzie od niego.
Hm trudno mi się wypowiadać jako niekatolikowi aczkolwiek przyznam się, że miesiąc temu gdzieś poszedłem z własnej, nieprzymuszonej woli na mszę w rycie trydenckim i byłem pod wrażeniem. A tu widzę jakieś krasnoludki i sacrum w pełni. Jeszcze tylko brakuje śpiewających murzynów. Jednakże ja jestem ohydną konserwą i mam zafałszowany obraz rzeczywistości.
Chodzi mi o to, że msza w jej tradycyjnej formie jest czymś uwznioślającym i naprawdę estetycznym. To co pokazano na tym filmiku jest niczym więcej jak zwykłą profanacją. Rytuał mający dwa tysiące lat (prawie) przegrywający z wynaturzonym, podszytym tępą ideologią, bezmyślnym zachowaniem jest dla mnie naprawdę przerażający.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Marca 10, 2010, 18:08:00 pm »

Może lepiej do nich uderzać od razu z trydentem? :D
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
probus
bywalec
**

« Odpowiedz #2 dnia: Marca 10, 2010, 18:21:12 pm »

No kto wie... Może niektórzy stali się ateistami właśnie z powodu owej "czerstwej" Mszy?
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Marca 10, 2010, 20:20:42 pm »

Czytalem opinie tych "ateistow" (w cudzyslowie, bo kto wie, co tak naprawde w czlowieku siedzi - i czy faktycznie deklarowany ateizm nie jest postawa buntu wobec pewnych niewlasciwych praktyk np. w Kosciele). Mam wrazenie, ze wiecej w nich poczucia duchowosci i rozumienia roli sacrum w wierze i religii niz u wiekszosci naszych katolickich ksiezy. Smutne.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #4 dnia: Marca 10, 2010, 20:28:48 pm »

na FF jest podobny do nich Kol. Libertarjanin

posoborowie prowadzi do ateizmu
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Murka
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Marca 10, 2010, 21:56:46 pm »

Mielismy na fidelu agnostyka, ktory byl na kazdej Mszy u Benona. I byl dosc aktywnym uczestnikiem w rozmowach o liturgii :)
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #6 dnia: Marca 10, 2010, 22:00:18 pm »

Mielismy na fidelu agnostyka, ktory byl na kazdej Mszy u Benona. I byl dosc aktywnym uczestnikiem w rozmowach o liturgii :)
I co się z nim stało??
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Marca 10, 2010, 22:04:35 pm »

Powinien się nawrócić... Ponieważ łaska działa przez ryt sakramentalny prawidłowo wykonany, to wierzmy, że jeśli nie doszło jeszcze do nawrócenia, to dojdzie rychło... Pomodlę się za niego  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Murka
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Marca 10, 2010, 22:07:35 pm »

I co się z nim stało??

Zdaje mi sie, ze sie nawrocil, ale niechetnie o tym mowil, potem byl chyba jakis czas na fk, pamietam ze go objechalam za psioczenie na ksiezy, potem okropnie tego zalowalam, chyba nawet jakiegos bana czasowego zlapal, a moze sam odszedl? Nie pamietam. Sama ciekawa jestem co z nim sie dzieje.
Panie Agnostyk (albo ex-Agnostyk), Pan sie odezwie! Kto to slyszal tak znikac!
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Marca 10, 2010, 22:16:10 pm »

To o ile się nie mylę był Asperges vel pokrop - zniknął -czy raczej dostał bana - po dyskusjach związanych z tzw. aferą Agaty w lipcu 2008.
zdewirtualizować awatary
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #10 dnia: Marca 10, 2010, 22:30:39 pm »

To o ile się nie mylę był Asperges vel pokrop
A w okresie po zmartwychwstaniu "vidi aquam".  ;D
Pamiętam te rozmowy. 
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #11 dnia: Marca 10, 2010, 22:41:51 pm »

Ja już spotkałem ze 2 takie przypadki w sieci. To jest nic dziwnego. Osoba spoza Kościoła, widząc dzisiejsze Msze Trydenckie, a NOMowe od razu wybierze te pierwsze i w ogóle będzie pod wrażeniem (jeśli chodzi o estetykę). Ta Msza jest dla każdego :) Każdy zostanie przez coś przyciągnięty. Tylko nie ma przypadków świętokradztwa jak np na Malcie ostatnio, bo tam się czuje sacrum i się wie, że to Coś białe, to jest coś ważnego.
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
tomekzan
rezydent

« Odpowiedz #12 dnia: Marca 11, 2010, 08:47:04 am »

Myślę ze mechanizm jest dość prosty - w miarę "oblatany" obywatel tego kraju, nie związany mocno z KK kiedy popatrzy na "posoborowie" to głupieje - "krasnoludki", wygłupy Odnowy w Duchu Świętym ( a jeszcze jak taki bardziej ciekawski to dopatrzy się w niej czystej wody ewangelikalizmu w wydaniu protestanckim), DN z kikoliturgią i piosenkami,dziwne zagrywki ks. Natanka, reagge w kościele . No i na okrase ojciec dyrektor. A jak to przemyśłli to stwierdzi słusznie że to nie ma sensu bo po prostu kupy się to nie trzyma
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2010, 08:51:31 am wysłana przez tomekzan » Zapisane
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: O posoborowiu na forum ateistów « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!