Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 20, 2025, 23:59:23 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233119 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież szykuje niespodziankę na Wielkanoc?
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 Drukuj
Autor Wątek: Papież szykuje niespodziankę na Wielkanoc?  (Przeczytany 45891 razy)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #255 dnia: Października 25, 2010, 17:44:35 pm »

Avatar mi się zdezaktualizował... buuu...  :(
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #256 dnia: Października 25, 2010, 17:52:39 pm »

Czyli po prostu my tradsi jesteśmy dla Rzymu skansenem.

Raczej "złym wspomnieniem"...jak każdy wyrzut sumienia...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #257 dnia: Października 25, 2010, 20:30:57 pm »

Avatar mi się zdezaktualizował... buuu...  :(
On jest zawsze aktualny :)
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #258 dnia: Października 25, 2010, 21:20:10 pm »

Myslicie że Ojciec Św ma jeden tylko dywan??? ma ich kilka i po prostu raz dla odmiany użyto innego. Ot wielkie mi halo.
"Wiary ustrzegłem"
gnome
aktywista

« Odpowiedz #259 dnia: Października 25, 2010, 23:38:50 pm »

Raczej "złym wspomnieniem"...jak każdy wyrzut sumienia...
Najdoskonalsza "cięta riposta" jaką słyszałem. 5+
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #260 dnia: Października 27, 2010, 09:46:59 am »

Podobno w Wielki Czwartek papiez ma zniesc komunie na reke.
Kikokarmenistom też  ???
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #261 dnia: Października 27, 2010, 10:18:59 am »

Przeciez ten post Pana FB byl pisany w lutym ;)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
kamilek
Gość
« Odpowiedz #262 dnia: Października 27, 2010, 10:55:50 am »

.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #263 dnia: Października 27, 2010, 14:40:28 pm »

Troche sie dziwie niektorym opiniom wyrazanym przez niektorych, ktorzy dopatruja sie w tak malych kwestiach ukrytych rewolucji. Pojawil sie dywan z tiara - niektorzy juz triumfowali, ze wrocila tiara i ze jest to zwyciestwo tradycji a co gorliwsi zaczeli juz odliczac, kiedy papiez zalozy ja na glowe i odprawi w niej KRR. Pojawil sie inny dywan, wiec znowu mamy najwieksza katastrofe - kontratak ukrytych sil, ktore nie spia i dzialaja, bo walka trwa...
Uspokojmy sie. W Watykanie jest wiele dywanow, wiele szat liturgicznych i wiele roznego typu przedmiotow w rozny sposob zdobionych, ktore sa wykorzystywane na rozne okazje. Oficjalny herb obecnego papieza jest bez tiary - natomiast moga czasem sie pojawic wersje zgodne z tradycyjnym zdobieniem roznych przedmiotow papieskim herbem. Nie szukajmy sensacji tam, gdzie jej nie ma, bo tylko wystawiamy sie (niektorzy) na posmiewisko.
Nie zdziwie sie, jesli jeszcze nie raz zobaczymy ten slawny dywan z tiara i wiele innych ARTYSTYCZNYCH opracowan tego motywu na roznych przedmiotach. Nie sadze, ze zgodnie z zapowiedziami beda wycinac z kazdej kapy, z kazdej dalmatyki tiare - mysle, ze w Watykanie podchodzi sie do tego spokojnie i pragmatycznie (choc zastanawia mnie, dlaczego robiono szaty papieskie z tiara i herbem papieza Benedykta, jesli wiadomo bylo, ze nie zyczyl on sobie tejze tiary w swoim herbie).
Na szatach Jana Pawla II tez sie pojawialy roznie zdobione wersje jego herbu (wiem, wiem - z tiara, a to dla niektorych jest najwazniejsze), ale oficjalna wersja byla zawsze jedna.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2010, 14:45:13 pm wysłana przez pauluss » Zapisane
rysio
aktywista

« Odpowiedz #264 dnia: Października 27, 2010, 15:53:11 pm »

@pauluss
Uspokojmy sie. W Watykanie jest wiele dywanow, wiele szat liturgicznych i wiele roznego typu przedmiotow w rozny sposob zdobionych,

W Watykanie jest wiele mszałów, różne formy - tego samego rytu...czego tu się podniecać, z którego jest Msza sw. odprawiana ? ;)

Te symbole maja b. duże znaczenie. Np. duża część biskupów wiele by dała by posiadać taki zestaw kluczy w herbie, jaki ma Benedykt XVI ! No choćby takie małe kluczyki - do partykularnego diecezjalnego nieba.
Niektórzy ks. Ordynariusze nawet myślą , ze mają te kluczyki!

@ Kamilek
Myślę, że nasi przerżną wszystkie mecze. Ale Benedykt XVI wygra i odprawi. W każdym razie uważam, ze wcześniej zobaczę KRR w migawce z Rzymu w TVP 1 , niz KRR w Piasecznie.

Poza tym odnoszę wrażenie, że wszyscy na tym forum "czekamy na coś". Na co czekamy właściwie? Na KRR z Benedyktem? Na statut kan. fsspx? Bo jest pewne , ze czekamy na "magiczny" przełom.
Tymczasem czeka nas jeszcze (myślę, że niedługo) nadanie statutu fsspx - zwane we Włoszech "śmiercią neomodernizmu". Ale ani KRR w Watykanie, ani statut fsspx nic nie zmieni w naszych parafiach. Ba, może być gorzej. Słyszałem (  >:( ), że w szufladach episkopalnych w Europie leżą już oświadczenia o tym, ze po "ułaskawieniu" fsspx, MP SP jest bezprzedmiotowe. Chcecie w Wilanowie KRR ? A proszę bardzo, na Garncarskiej jest.
Jako że KEP zawsze "inspiruje się" oświadczeniami partnerów z Niemiec, nie ulega wątpliwości, że też coś takiego podpiszą.
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #265 dnia: Października 27, 2010, 19:45:48 pm »

Poza tym odnoszę wrażenie, że wszyscy na tym forum "czekamy na coś". Na co czekamy właściwie?

Ja to czekam na ogłoszenie nowej krucjaty. To będzie dziesiąta, jubileuszowa. Na jednym blogu piszą, że to już już, niedługo, więc trzeba się przygotować.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2010, 19:50:29 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #266 dnia: Października 27, 2010, 20:55:03 pm »

A ja stoję przy swoim, prędzej Polska zremisuje z tą Anglią niż papież ubierze tiarę i odprawi KRR.
A w co miałby tę tiarę ubrać???
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Tato
aktywista

« Odpowiedz #267 dnia: Października 27, 2010, 20:56:12 pm »

Prędzej nas czeka Paruzja lubo sedevanante aniżeli jakoweś "statuta"...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #268 dnia: Października 27, 2010, 21:02:53 pm »

Na koniec Moje Niepokalane Serce zatryumfuje
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Eochaid
rezydent

« Odpowiedz #269 dnia: Października 28, 2010, 10:17:11 am »

Troche sie dziwie niektorym opiniom wyrazanym przez niektorych, ktorzy dopatruja sie w tak malych kwestiach ukrytych rewolucji.

Oczywiście racja! Niektórzy twierdzą, że papieża zmuszono lub "nakłoniono" (np. bp. Marini?) do usunięcia tiary z herbu. Że zgodził się po to, by nie mówiono o "pancernym papieżu". Ja sam mam wciąż takie marzenia, żeby tak było, ale nie wydaje mi się to prawdą. Jeśli Benedykt XVI jeszcze jako kardynał był przychylny kolegialności to wydaje się logiczne, że to on sam wyrzucił koronę z herbu aby być w całej pełni "primus inter pares".

Pierwotna wersja herbu zawierała tiarę. Po kilku bodajże dniach ją zmieniono. Po prostu jest niemożliwe, żeby bp. Marini lub inny modernista, nie trzymał od początku "ręki na pulsie". To mi wygląda właśnie na papieską interwencję. Ku miłemu zaskoczeniu i radości wiadomych kręgów.

Wiążemy wszyscy duże nadzieje z Benedyktem XVI. Może słusznie, może nie. Zważmy, że już w pierwszej swej mowie po elekcji zapowiedział wierność SW2. Mój ojciec mówi, że nie miał innego wyjścia i musiał uspokoić liberalne kręgi. Jednak mimo, że sprawia wrażenie "konserwatywnego" to jest tak tylko na tle rozpasanej moderny. Zestawiając go z Janem Pawłem II - mówi się, że jest "tradycyjny". Z pewnością coś w tym jest. Ale zważmy: Jan Paweł II choć mało zajmował się rządzeniem i pozostawiał dużą swobodę - to jak coś mu nie pasowało to potrafił ryknąć i wszyscy podskakiwali (dotyczy wczesnego okresu).

Benedykt XVI jest "łagodny" - prosi i zachęca - a jak mu się sprzeciwią, to zgadza się na wszystko. Być może nie chce doprowadzić do jawnej schizmy, być może stara się w ten sposób coś utargować: "ja wam idę na rękę to i wy mnie". Boję się jednak, że to początek demontażu prymatu papieskiego i zmierza to wszystko ku przywództwu honorowemu - tak jak rozumieją prymat Piotrowy prawosławni.

"Honorowość" nie zostanie zapewne nigdy ogłoszona ale będzie tak jak z monarchią brytyjską, która w zasadzie jest absolutna ale ponad 200-letni zwyczaj (pogłębiony wieloletnią depresją królowej Wiktorii) sprawił, że brytyjska władza królewska jest tylko fasadowa a królowa może rozkazywać co najwyżej swojej pokojówce.

To, jak sądzę, czeka papiestwo w ciągu kilkunastu-dwudziestu kilku lat. W ciągu następnych lat Kościół rozczłonkuje się w autonomicznych, kolegialnych ośrodkach. Niektóre z pewnością przechowają wiarę i tradycję (jak zapowiedział Chrystus - jego Kościół przetrwa), a nawet niektóre dokonają schizmy i wybiorą antypapieża (papieża?). Sumienia wiernych będą rozdarte, większość pozostanie przy "oficjalnym" Kościele, który choć z „centrum” w Rzymie - będzie rozproszony i kolegialny aż nastanie Piotr II, który ponownie zjednoczy oficjalny Kościół i będzie nim rządził iście żelazną ręką.

Jednak... Niezbadane są wyroki Boga. Być może Ojciec Św. celowo osłabia władzę papieską, by osłabić/odwlec rządy Antychrysta. Niektórzy (też protestanci, gł. w USA) niecierpliwie czekają końca świata, wręcz marzą o tym, żeby  Antychryst objawił się a  Bóg szybko go pokonał. To błędna i niebezpieczna droga rozumowania. Wszyscy mamy obowiązek (na miarę naszych możliwości) powstrzymywania zła, choćby nie wiem jakie przepowiednie głosiły, że jest ono nieuchronne. Nasze zbawienie zależy m. in. od naszej postawy. Powstrzymywanie „nieuchronnego zła” to też walka ze złem, za którą kapłani i wierni będą rozliczeni.

Dlatego róbmy swoje i módlmy się za Ojca Św. i za Kościół.
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież szykuje niespodziankę na Wielkanoc? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!