Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 09, 2025, 12:14:36 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232957 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Jak u ws księża msze odprawiają ?
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Jak u ws księża msze odprawiają ?  (Przeczytany 4593 razy)
Klemens
adept
*

ora et labora

« dnia: Lutego 25, 2010, 10:42:08 am »

W mojej parafii ksiądz, nie używa aktu pokutnego spowiadam się Bogu ... tylko jakieś wezwania nowoczesne z karteczek. Nie ma śpiewu Panie zmiłuj się nad nami, nie śpiewa się Gloria, bo ksiądz zawsze się śpieszy gdzieś w niedziele, to na odpust to na imieniny biskupa i cała msze św skraca. Samo ofiarowanie chleba i wina trwa zaledwie 2 min. Ludzie nie zdążą nawet jednej zwrotki pieśni zaśpiewać i ksiądz już Pan z wami. Myślę, że duchowni byle jak odmawiają sekrety podczas ofiarowania chleba i wina, po prostu klepią te trzy modlitwy bez zrozumienia.

A jak u was jest :o ?
Robert Kalinowski
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Lutego 25, 2010, 10:44:38 am »

W mojej parafii ksiądz, nie używa aktu pokutnego spowiadam się Bogu ... tylko jakieś wezwania nowoczesne z karteczek. Nie ma śpiewu Panie zmiłuj się nad nami,

To sa dopuszczone formy aktu pokutnego, jako ze maja Zmiluj sie nad nami w trescie, potem juz sie zmiluj nie spiewa.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #2 dnia: Lutego 25, 2010, 10:52:04 am »

Nie wiem, dawno nie byłem na NOM-ie.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Lutego 25, 2010, 11:03:54 am »

W bazylice św. Krzyża w Warszawie jest lepiej. NOM w dni powszednie zgodnie z mszałem, komunia na klęcząco przy balaskach. Przynajmiej ten NOM o 6 rano. W większości jest to koncelebra, lekcję na ogół czytają siostry szarytki(no coż siostry zakonne muszą byc zawsze na topie ;D). NOM trwa ok. 23-25 minut. Nigdy nie spotkałem się z odmawianiem Kanonu Rzymskiego. Bazyliką opiekują się księża misjinarze. To samo zgromadzenie w który jest arcybiskup Gocłowski. Więc raczej tam nie ma szans na KRR, chociaż na stoliku w przedsionku leżą ulotki Fundacji Summorum Pontifici, więć może :)
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Lutego 25, 2010, 13:01:08 pm »

Mam duży szacunek do pallotynów. Mają świetne biuro pielgrzymkowe w Warszawie. Idealna organizacja pielgrzymek po świecie.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Lutego 25, 2010, 13:08:03 pm »

W bazylice św. Krzyża w Warszawie jest lepiej. NOM w dni powszednie zgodnie z mszałem, komunia na klęcząco przy balaskach. Przynajmiej ten NOM o 6 rano. W większości jest to koncelebra, lekcję na ogół czytają siostry szarytki(no coż siostry zakonne muszą byc zawsze na topie ;D). NOM trwa ok. 23-25 minut. Nigdy nie spotkałem się z odmawianiem Kanonu Rzymskiego. Bazyliką opiekują się księża misjinarze. To samo zgromadzenie w który jest arcybiskup Gocłowski. Więc raczej tam nie ma szans na KRR, chociaż na stoliku w przedsionku leżą ulotki Fundacji Summorum Pontifici, więć może :)

Paczpan, jak to sie czasy zmieniaja. Cwierc wieku temu zadnej siostrze do glowy by nie przyszlo wyrywac sie do czytania. Siostry staly w nawie kolo lawek dla dzieci i surowo piorunowaly wzrokiem tych wyjatkowo rozgadanych. Z racji tego, ze to duza i wygodna parafia zawsze bylo tam sporo ksiezy emerytow, z ktorych niektorzy byli niedobitkami reformy liturgicznej : to tam widzialem po raz pierwszy ksiezy trzymajacych razem palce po konsekracji, a Kanon byl w dosc powszechnym uzyciu. Msze rano byly co pl godziny, nawet w dzien powszedni, koncelebra od swieta, gorzkie zale, droga krzyzowa, pierwszy piatek etc. Widac podniesienie do rangi bazyliki im zaszkodzilo.
A z CM jest nie tylko bp Goclowski, ale i Albin Malysiak, znany pewnie panstwu z Krakowa.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Lutego 25, 2010, 13:14:20 pm »

Mam duży szacunek do pallotynów. Mają świetne biuro pielgrzymkowe w Warszawie. Idealna organizacja pielgrzymek po świecie.
Ba, swego czasu mieli też tridentinę...  :'(
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #7 dnia: Lutego 25, 2010, 13:16:05 pm »

Ba, swego czasu mieli też tridentinę...  :'(
I co się z Nią stało ???
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Lutego 25, 2010, 13:23:13 pm »

oczywiście byłem po wielokroć w Res Sacra Miser. Ale na KRR. Tam celebrowano KRR przed przeniesieniem do św.Benona. Jest tam też parafia ormiańska. A nawet nabożeństwa anglikańskie, alle chyba nie Tradycyjnych Anglikanów. W kościele paulinów na Długiej jest 0 6 rano NOM ,,tyłem do wiernych" jak się teraz mówi :)
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 25, 2010, 13:25:52 pm »

Co do KRR u pallotynów to nie wiem, dlaczego jej zaniechano. Celebrował ją x. Łukasz Kadziński. Było dużo ludzi na niej w dolnym kościele na Skaryszewskiej.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Lutego 25, 2010, 13:32:46 pm »

I co się z Nią stało ???
Nie ma kto odprawiać...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 25, 2010, 13:53:43 pm »

Bazyliką opiekują się księża misjonarze. To samo zgromadzenie w który jest arcybiskup Gocłowski. Więc raczej tam nie ma szans na KRR, chociaż na stoliku w przedsionku leżą ulotki Fundacji Summorum Pontifici, więc może :)

A z CM jest nie tylko bp Gocłowski, ale i Albin Małysiak, znany pewnie państwo z Krakowa.
Z tego zgromadzenia również pochodzi mało chlubny Annibale Bugnini CM.
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
kamilek
Gość
« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 25, 2010, 14:15:48 pm »

.
przykoźlak
uczestnik

gg:5502171

TOOOORUŃ
« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 25, 2010, 16:02:33 pm »

Zastanawiam się jaki jest rekord polski w długości( krótkości) odprawiania Mszy Świętej.

W Środę Popielcową byłem na Mszy Świętej z kazaniem która trwała 25 minut łącznie z posypianiem popiołem.

Ech..
Prawdziwy reakcjonista nie jest tym, kto marzy o dawnych czasach, lecz myśliwym ścigającym święte cienie na wiecznych wzgórzach.

www.przykozle.blogspot.com
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 25, 2010, 18:28:41 pm »

Według mojej wiedzy- 15 minut( Msza w dzień powszedni, więc bez kazania)- z tymże była przyczyna poważna do tego...
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Jak u ws księża msze odprawiają ? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!