Nie cierpie komentarzy!!! Na ich dzwiek dostaje bialej goraczki i mam ochote wszystkich powystrzelac wtedy, zwlaszcza ksiezy . Szczegolnie nie znosze komentarzy, ktore trwaja dluzej niz sama komentowana czynnosc...
Swoją drogą nieźle wyedukowani są tradycjonaliści, że potrafią rozróżnić wszystkie ME.
Na starym Forum Krzyż Wszechczasów była... ściąga!Po świętach postaram się zamieścić.
A dla przypomnienia o mnie: nie jestem "tradycjonalistą"i dla równowagi chodzę na Nową Mszę również, choć coraz rzadziej - jak papież Benedykt XVIzacznie odprawiać tylko "starą" Mszę Wszechczasów, to wtedy przestanę....
Nie rozumiem czemu Pan sie katuje. 25 minut piechota dalej ma Pan kosciol, gdzie proboszczem jest wykladowca liturgiki w warszawskim seminarium . Wszystko jest calkiem NOMowo-poprawnie.
Prędzej czy później NOM będzie można obejrzeć na żywo jedynie w Wadowicach i innych Subitowach. A ja jestem bardzo młodym człowiekiem, więc zysk z chodzenia na Spotkania Eucharystyczne mam taki, że zapamiętam sobie na całe życie czym była epoka JP2 i co zawdzięczam Benedyktowi Wielkiemu. Chodzenie po zoo też nie zawsze jest przyjemne, ale inaczej nie pozna się dobrze pawianów
Jest Pan mądrzejszy (świętszy / lepiej poinformowany) od Papieża?
wstrząsnął mną zakaz stosowania dotychczas używanego, odwiecznego Mszału, gdyż zakaz ów nie miał precedensu w całej dotychczasowej historii liturgii Kościoła.
Obecnie zaś ogłoszenie zakazu używania Mszału, który rozwijał się przez całe wieki od czasów starożytnych sakramentarzy, spowodowało zerwanie w historii liturgii, pęknięcie którego konsekwencje mogły być tylko tragiczne.
Ale w przypadku reformy po drugim soborze stało się coś jeszcze: zburzono starą budowlę i z materiału po niej, po części wykorzystując stare plany wybudowano inną, nową.
liturgia już nie jest owocem organicznego wzrostu, lecz stanowi produkt erudycji i ekspertyz opracowanych przez grupę specjalistów, wyrządził w nas wiele szkód.
Poza tym, NOM odprawiony w/g rubryk, bez nadużyć
Cyrku, który niszczy wiarę i prowadzi do profanacji szanować nie będę.