Forum Krzyż
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Października 09, 2024, 12:03:50 pm
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl
Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232534
wiadomości w
6638
wątkach, wysłana przez
1668
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
magda11m
Forum Krzyż
|
Novus Ordo
|
Kościół posoborowy
| Wątek:
Jak u ws księża msze odprawiają ?
« poprzedni
następny »
Strony:
1
[
2
]
Autor
Wątek: Jak u ws księża msze odprawiają ? (Przeczytany 4291 razy)
miki
aktywista
Odp: Jak u ws księża msze odprawiają ?
«
Odpowiedz #15 dnia:
Lutego 25, 2010, 18:31:07 pm »
Jakaż ta przyczyna?
Mszę u siebie innym razem opiszę. Może w poniedziałek.
Taki sobie o...
cabbage
aktywista
«
Odpowiedz #16 dnia:
Lutego 25, 2010, 18:34:49 pm »
No taka, że ksiądz jeden musiał iść do chorego i drugi go musiał zastąpić, a miał na 8.00 lekcję w szkole. Więc Mszę o 7.30 musiał skończyć o 7.45. Wprawdzie można było dzwonić do szkoły itd, poprosić o zastępstwo, no ale tak nie zrobił. Nie usprawiedliwiam tego, ale to i tak lepsza motywacja niż serial w TV, czy mecz
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(
Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!
"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom
Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Klemens
adept
ora et labora
«
Odpowiedz #17 dnia:
Lutego 25, 2010, 18:38:40 pm »
W Białej Podlaskiej w parafii św Michała Archanioła, msza św. niedzielna trwa 25 min z kazaniem. Tak jest co niedziela. Na szczęście jest więcej księży w tej parafii i odprawiają nico dłużej.
Robert Kalinowski
Nathanael
Gość
«
Odpowiedz #18 dnia:
Lutego 25, 2010, 18:52:31 pm »
A w "Rodzinie Połanieckich" jedna ze Mszy świętych porannych (przed południem) została przesunięta, bo kapłan udał się do chorej kobiety. Bohaterowie to jako oczywistość przyjęli
cabbage
aktywista
«
Odpowiedz #19 dnia:
Lutego 25, 2010, 18:56:58 pm »
Heh, powyższa sytuacja jest wytłumaczalna
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(
Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!
"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom
Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
jedam
uczestnik
«
Odpowiedz #20 dnia:
Lutego 26, 2010, 02:18:28 am »
Ja jakiś czas temu byłem na NOM-ie w parafii św. Brata Alberta w Gdańsku-Przymorzu (sąsidnia parafia do tej w której jest KRR). Zostałem zaproszony przez członków tamtejszego duszpasterstwa młodzieży i studentów. Msza odprawiona bardzo pobożnie. Jeden celebrans, do tego diakon. Cała służba liturgiczna dopracowana w każdym szczególe, akolici, turyfer. Schola śpiewala kyriale, sanctus i agnus po łacinie. Był kanon rzymski. I co najciekawsze nie widziałem by ktoś przyjmował na łapę. Ale to taka parafia z której połowa duszpasterstwa chodzi do nas na tridentinę na 19.15. Gdzie ksieża czytują "Historię Mszy" a ceremoniarz zakupił Nowowiejskiego i czasem służy u nas jako turyfer, zaś schola śpiewała na Mszy solennej a organista grał na mszach ks. Królikowskiego w Gdyni w św. Wawrzyńcu, no i ministranci chcą się nauczyć służby do Mszy tradycyjnej.
Regiomontanus
aktywista
Odp: REKORD POLSKI?
«
Odpowiedz #21 dnia:
Lutego 26, 2010, 03:16:32 am »
Cytat: przykoźlak w Lutego 25, 2010, 16:02:33 pm
Zastanawiam się jaki jest rekord polski w długości( krótkości) odprawiania Mszy Świętej.
Polski to nie wiem, ale świata, wygląda na to, to 15 minut. W Galway w Irlandii jakiś ksiądz przyciąga ponoć tłumy, bo gwarantuje odprawienie Mszy w 15 min:
http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=5563
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista
«
Odpowiedz #22 dnia:
Lutego 26, 2010, 08:34:28 am »
Irlandzki misjonarz mowil mi kiedys, ze przed soborem to bylo normalne. Caly kraj chodzi do kosciola i za dobrego uwazanego byl ten ksiadz co odprawial szybko i nie zmuszal ludzi do nudzenia sie na dlugiej mszy. Mowil mi to ksiadz nawet pozytywnie nastawiony do tridentiny, jakis tam jego pociotek odprawia nawet taka msze w Dublinie czy okolicy.
http://3.bp.blogspot.com/_X6SfstKQluk/R4fSRBn1a7I/AAAAAAAAANQ/6kals1n3Vlk/s1600-h/IRS.jpg
Bartek
Administrator
aktywista
«
Odpowiedz #23 dnia:
Lutego 27, 2010, 09:16:30 am »
Rekord najłatwiej można by znaleźć wśród tych przykrych, "kolejkowych" Mszy odprawianych przy bocznych ołtarzach podczas kongresów eucharystycznych, jeszcze przed wprowadzeniem koncelebry...
Z drugiej strony, wypadałoby przytoczyć świadectwo p. Fons Blaudi o 100%-zgodnej z rubrykami Mszy 12-minutowej, ale nie potrafię go odszukać.
«
Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2010, 09:41:59 am wysłana przez Bartek
»
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Strony:
1
[
2
]
Forum Krzyż
|
Novus Ordo
|
Kościół posoborowy
| Wątek:
Jak u ws księża msze odprawiają ?