Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 26, 2025, 17:30:46 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233171 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 28 Drukuj
Autor Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"  (Przeczytany 154513 razy)
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #90 dnia: Marca 08, 2010, 12:30:19 pm »

U nas Modlińskiej też można się pomylić. Ksiądz Tomasz Rybka z tzw ,,kościoła polskokatolickiego" tez odprawia NOM. Nawet kiedyś Kuria warszawska wydała oświadczenie, żeby wierni nie mylili się, i że ksiądz Rybka nie ma prawa do używania mszału Pawła VI, ale kto mu tego zabroni.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #91 dnia: Marca 08, 2010, 12:41:39 pm »

Pogrzeb Pawła VI:

http://www.youtube.com/watch?v=uIztLx4ZG8A&feature=PlayList&p=ABF30960ED35305B&playnext=1&playnext_from=PL&index=73

Od 9:40 trumna papieska w różnych ujęciach.
Proszę sobie wcisnąć pauzę w następujących momentach: 9:43,9:48, 9:51, 9:56, 10:00
i przyjrzeć się - krzyża nie widać.

Inna sprawa, że nie widać oczywiście drugiej trumny, tej wewnętrznej.

W przypadku Piusa XI trumny wyglądały tak:

To co widać na tym filmie, to trumna wewnętrzna. Na trumnach zewnętrznych krzyż był.
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #92 dnia: Marca 08, 2010, 12:47:27 pm »

To co widać na tym filmie, to trumna wewnętrzna. Na trumnach zewnętrznych krzyż był.

A nie odwrotnie?

Ma Pan coś na poparcie tego twierdzenia? Coś, co swoją wiarygodnością przebijałoby ks. Villa?
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #93 dnia: Marca 08, 2010, 12:50:11 pm »

A nie odwrotnie?

Ma Pan coś na poparcie tego twierdzenia? Coś, co swoją wiarygodnością przebijałoby ks. Villa?

Po wygłupie z przysięgą koronacyjną to ks. Villa musi odzyskiwać wiarygodność, nie ja.
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #94 dnia: Marca 08, 2010, 12:51:15 pm »

Ech, Panie Michale, to nie jest akurat racjonalny argument.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #95 dnia: Marca 08, 2010, 13:07:56 pm »

Ks. Patrick de La Rocque: "Wkrótce błogosławieni"

Od Redakcji: Skoro wszystkie demoliberalne media trąbią od rana, że "lefebryści sprzeciwiają się beatyfikacji Jana Pawła II", zdecydowaliśmy się na ekspresowe tłumaczenie i publikację tekstu x. de la Rocque'a, który narobił tyle liberalno-modernistycznego hałasu.

KLIKAMY:
http://www.konserwatyzm.pl/publicystyka.php/Artykul/5301/
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #96 dnia: Marca 08, 2010, 13:39:56 pm »

Tak czy inaczej z Pawłem VI i tak zwycieżył Arcybiskup Lefebvre. Podziękujmy Bogu że dał nam tak wspaniałego Pasterza.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #97 dnia: Marca 08, 2010, 13:52:21 pm »

A propos tych trumien, szczegolnie JPII
Bo papiezy chowa sie w trzech. Najbardziej zewnetrzna z trumien Jana Pawla II posiadala krzyz.

http://saintpetersbasilica.org/Pics/Press/4-05/Press-4-8-05n2.htm

Ta srodkowa metalowa rowniez posiadala krzyz. To apropos Jana Pawla II, ktorego znow sie na tym forum oskarza o niestworzone rzeczy typu satanistyczny krzyz na tronie, wstret do krzyza na trumnie czy pozorny tylko sprzeciw wobec aborcji. Ciekawe ze niektorym tutaj tak latwo przychodzi formulowanie oskarzen takiego kalibru.

Co do Pawla VI to na przedstawionym filmie widac tylko wewnetrzna trumne, a gdzie dwie pozostale?
Patrzac na to jak wygladaly na poszczegolnych zdjeciach wyglada na to, ze ich budowie przyswieca pewien wzor. Zakladam zatem , ze skoro na dwoch zewnetrznych trumnach JAna Pawla II jest krzyz, wbrew temu co na poczatku bez zastanowienia pisal pan ryszard, to jest i on na zewntrznych trumnach Pawla VI.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2010, 13:54:20 pm wysłana przez Jean Gabriel Perboyre » Zapisane
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #98 dnia: Marca 08, 2010, 14:04:28 pm »

mnie chodziło raczej o pytanie Ks. Luigi Villa ,,dlaczego na trumnie Pawła VI nie było(?) krzyża" oczywiście nie rozstrzygam tego, choć śmierć Pawła VI pamiętam, to nie oglądałem transmisji z jego pogrzebu. Nawet niewiem czy owczesna telewizja PRL transmitowała ten pogrzeb. Myślę, że trzeba też rozstrzygnąc czy np na pogrzebie Piusa XII na jego trumnie była księga ewangelii.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #99 dnia: Marca 08, 2010, 14:08:36 pm »

A co jest zlego w ksiedze Ewangelii na trumnie???? Byla czy nie byla, co jest niekatolickiego w Ewangeliarzu???? To jest jakis kompletny odlot co pan wypisuje. Poza tym prosze przeprosic za swoje oskarzenia wobec Jana Pawla II, jest pan kolejna osoba na tym forum, ktora najpierw wylewa pomyje na tego papieza, a potem rakiem wycofuje sie z oskarzen, gdy udowodni mu sie, ze sie mylil.

Po drugie papiez kest chowany w trzech trumnach! Niech ksiadz Villa przedstawi dowody, ze na zadnej z nich nie bylo krzyza. Ciezar dowodu spoczywa na oskarzajacym
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #100 dnia: Marca 08, 2010, 14:14:47 pm »

TU: http://fakty.interia.pl/religia/news/lefebrysci-przeciwko-beatyfikacji-jana-pawla-ii,1448822

Ta interia to jeszcze gorsza merytorycznie od Frondy :
"opat" Patrick de La Rocque to po prostu ksiadz. W Bractwie nie ma zadnych opatow tylko jakis debil i nieuk nie potrafi przetlumaczyc "abbé". A "kult animalistow" ? Chodzi o udzial JP2 w Towarzystwie Opieki nad Zwierzetami ? Slowa animizm i animista nie bylo w slowniku czy akurat kartki sie skleily ? "Bractwo lefebrystów", "powrot do Kościoła katolickiego" - slownictwo sie nie zmienia, a i manupulacje te same np. to, ze "strona watykańska uzależnia od uznania przez tradycjonalistów nauczania Soboru Watykańskiego II". Gdyby chciala uznania V2 to by sie nie zgodzila na rozmowy kwestionujace nienaruszalnosc V2. Nawet nie wiedza, ze cytat o Kościele niczym "łódź, do której z każdej strony wdziera się woda" to akurat slowa Benedykta XVI. Moze to tez opat lefebrysta ?

Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #101 dnia: Marca 08, 2010, 17:58:56 pm »

Przypominam moje trzy szóstki
Który jest trzecią szóstką?
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
Kubaturus
aktywista

« Odpowiedz #102 dnia: Marca 08, 2010, 19:55:48 pm »

Po wygłupie z przysięgą koronacyjną to ks. Villa musi odzyskiwać wiarygodność, nie ja.

Pan raczy przesadzać.

Ksiądz Villa nie stracił wiarygodności skoro jego głos dotarł tam gdzie miał. Zapewne w samej książce dostrzeże Pan jeszcze wiele niedociągnięć i nadinterpretacji. Ale kaliber zarzutów jest tak duży, że choćby tylko jeden z nich się potwierdził, to nie ma mowy o kanonizacji!

Nawet jeśli przysięga jest nietrafiona, to cała reszta zarzutów przerażająca i świetnie poświadczona samymi słowami Pawła VI.
Włos się jeży!

Prawda wyzwala od złudzeń, ale i daje nadzieję. A z prób wychodzimy zranieni, ale mocniejsi!
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #103 dnia: Marca 08, 2010, 20:12:22 pm »

Przypominam moje trzy szóstki
Który jest trzecią szóstką?
Trzecią jet Paweł VI.
A pierwzą Urban VI
Murka
aktywista

« Odpowiedz #104 dnia: Marca 08, 2010, 22:52:28 pm »

Ksiazki nie czytalam, ale przejrzalam wlasnie te gazetke "Chiesa viva", i jesli publikacje tego ksiedza sa podobne do gazetki, to to jest kurna jakis Superexpres czy inny tabloid, a nie powazne zrodlo.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 28 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!