Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 26, 2025, 17:27:18 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233171 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 28 Drukuj
Autor Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"  (Przeczytany 154511 razy)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #75 dnia: Marca 08, 2010, 09:19:15 am »

Ale może byśmy poprosili o zdjęcie trumny Pawła VI. Czy był na niej krzyż? Czy autor książki pisząć o jego braku na trumnie Pawła VI kłamie? Co do trumny Jana Pawła II to ok. Jest krzyż. Tylko że jest on elementem herbu biskupiego Totus Tuus. Nie każdy papież miał w herb krzyż. Tu chodzi o to czy Paweł VI miał na trumnie krzyż, tak jak każdy chrześcijan. To proszę wyjaśnić

I tyle w temacie braku krzyża na trumnie Jana Pawła II i Pawłą VI, który pochowany został w dokłądnie takich samych trumnach.
Jeśli reszta omawianej książki ma podobny ciężar gatunkowy co opowieści o braku krzyża na trumnie Pawła VI czy bajki o przysiędze koronacyjnej, to od razu radzę umieścić ją w dziale humor.

A z innej beczki:

Uprasza się o wskazanie krzyża.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #76 dnia: Marca 08, 2010, 09:44:47 am »

Monogram Chrystusowy jest forma Krzyża
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #77 dnia: Marca 08, 2010, 09:49:38 am »

proszę nie porównywać bardzo dobrego i sprawnego Papieża Aleksandra VI do P6 ! To uwłacza jego pamięci
Ja też ich czasami porównuję. Przypominam moje trzy szóstki, ale zgadzam sie z Panem, że z tej trójki przewinienia Aleksandra VI miały zdecydowanie najmniejszy kaliber. A zasług tez mieł nie małe. Gdyby pożył 20 lat dłuzej, reformacja nie osiągnęłaby takiej skali
TKN
aktywista

« Odpowiedz #78 dnia: Marca 08, 2010, 10:02:06 am »

Jeśli reszta omawianej książki ma podobny ciężar gatunkowy co opowieści o braku krzyża na trumnie Pawła VI czy bajki o przysiędze koronacyjnej, to od razu radzę umieścić ją w dziale humor.

No właśnie, dwie poważne wpadki przy pobieżnym przeglądnięciu książki.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #79 dnia: Marca 08, 2010, 10:11:31 am »

czyli cała ksiązka jest kłamliwa? A Paweł VI jest godzień beatyfikacji. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że człowiek który chciał  zlikwidować mszę trydencką jest godzień czci? Wiem jedno gdyby nie Arcybiskup Marcel Lefebvre nie przeciwstawił się się Pawłowi VI i nie bronił by Mszy Wszechczasów to dziś by nie było i KRR nigdzie.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #80 dnia: Marca 08, 2010, 10:45:59 am »

Monogram Chrystusowy jest forma Krzyża

No właśnie:
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #81 dnia: Marca 08, 2010, 10:49:52 am »

@ p. Michał Barcikowski

Umieszcza Pan zdjęcia trumny Jana Pawła II - w jaki sposób ma to być dowodem, że na trumnie Pawła VI został umieszzcony krzyż? Jest Pan pewien, że trumny były identyczne pod względem umieszczonych na nich symboli? Ma Pan jakieś zdjęcia tej trumny? Przecież nie widział Pan trumny Pawła VI na własne oczy. Dlaczego relacja z książki ks. Villa jest dla Pana mniej wiarygodna niż jakieś inne relacje?

Płyta nagrobna to osobna sprawa. Z tego co rozumiem (książki jeszcze nie czytałem) ks. Villa pisał o trumnie? Jeżeli tak, to nie podważył Pan wcale wiarygodności książki.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #82 dnia: Marca 08, 2010, 11:15:01 am »

sprawa dotyczy trumny Pawła VI. Ksiądz Villa stawia pytanie dlaczego na trumnie Pawła VI nie było krzyża, tylko księga ewangelii. Więc nie wiem, był czy nie był? Prosimy o zdjęcie trumny Pawła VI. Książka zresztą nie dotyczy Jana Pawła II. Zresztą dzisiaj w mediach jest mowa, że Bractwo wniosło zastrzeżenia co do beatyfikacji Jana Pawła II. Mówi o tym Radio TOK FM. Może ktoś na Forum zna lepiej sprawę
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #83 dnia: Marca 08, 2010, 11:19:21 am »

sprawa dotyczy trumny Pawła VI. Ksiądz Villa stawia pytanie dlaczego na trumnie Pawła VI nie było krzyża, tylko księga ewangelii. Więc nie wiem, był czy nie był? Prosimy o zdjęcie trumny Pawła VI. Książka zresztą nie dotyczy Jana Pawła II. Zresztą dzisiaj w mediach jest mowa, że Bractwo wniosło zastrzeżenia co do beatyfikacji Jana Pawła II. Mówi o tym Radio TOK FM. Może ktoś na Forum zna lepiej sprawę

TU: http://fakty.interia.pl/religia/news/lefebrysci-przeciwko-beatyfikacji-jana-pawla-ii,1448822
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #84 dnia: Marca 08, 2010, 11:39:10 am »

Na którejś za stron jest napisane że chciał maksymalnie upodobnić nabożeństwo katolickie do luterańskiego.
Nabożeństwo luterańskie jest znacznie bardziej podobne do KRR niż do NOMu. POwinno być "kalwińskie" względnie "anglikańskie"
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #85 dnia: Marca 08, 2010, 11:56:42 am »

Tak racja. Nabożeństwo luterańskie ma dużo podobieństw do KRR, tyłem do wiernych, komunia na klęcząco, szaty. Natomiast kalwińskie jest na odwrót, duże podobieństwo do NOM. Anglikańskiego to nie widziałem.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2010, 11:58:16 am wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #86 dnia: Marca 08, 2010, 11:58:14 am »

TU: http://fakty.interia.pl/religia/news/lefebrysci-przeciwko-beatyfikacji-jana-pawla-ii,1448822

1. pod tekstem mam reklamę koncertu AC / DC
sam bym dyskretniej nie zasugerował, kto wybrał "Highway To Hell"

:))

2. właśnie tego oczekuję od Bractwa !! x. Patryk de la Rocque (nie mylić z Andy'm de la Rocque ;) ) jest jednym z najbardziej kompetentnych duchownych FSSPX w sprawie JP2
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Marca 08, 2010, 12:02:30 pm »

Ciekawe co na ten fakt powiedzą obrońcy JPII? Nareszcie ktoś odważył się na zakwestionowanie santo subito :) Chwała duchownym Bractwa :)
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #88 dnia: Marca 08, 2010, 12:08:32 pm »

Pogrzeb Pawła VI:

http://www.youtube.com/watch?v=uIztLx4ZG8A&feature=PlayList&p=ABF30960ED35305B&playnext=1&playnext_from=PL&index=73

Od 9:40 trumna papieska w różnych ujęciach.
Proszę sobie wcisnąć pauzę w następujących momentach: 9:43,9:48, 9:51, 9:56, 10:00
i przyjrzeć się - krzyża nie widać.

Inna sprawa, że nie widać oczywiście drugiej trumny, tej wewnętrznej.

W przypadku Piusa XI trumny wyglądały tak:

« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2010, 12:17:13 pm wysłana przez JRWF » Zapisane
romeck
aktywista

« Odpowiedz #89 dnia: Marca 08, 2010, 12:17:34 pm »

Na którejś za stron jest napisane że chciał maksymalnie upodobnić nabożeństwo katolickie do luterańskiego.
Nabożeństwo luterańskie jest znacznie bardziej podobne do KRR niż do NOMu.
POwinno być "kalwińskie" względnie "anglikańskie"

Ja widziałem anglikańską - do końca byłem przekonany że to NOM, i tylko się dziwiłem,
dlaczego BBC puszcza katolicką Mszę?!
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 28 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!