Panie MB !Przeczytaj Waść tę knige to znajdziesz 230 przykładów "wierności" . Jest tam kontrastowo ukazane wypowiedzi P6 z różnych encyklik, spotkań, oficjalnych wypowiedzi P6 jako Głowy Kościoła w zestawieniu z Depozytem Wiary, Tradycją, Pismem Świętym i encyklikami poprzedników.A to co jest w tej knidze nie musze cytować dla pana MB. To niech on ja przeczyta i odniesie się do argumentów wielebnego x. Villi.Ja zgadzam sie z wszystkimi zarzutami wobec P6 zawarte w tej książce.
A prośba o zrewidowanie (...)
Zobaczmy promulgacje Mszału Pawła VI (...)
Czy Kolega kiedykolwiek czytał przysięgę antymodernistyczną?
Kolega widzę uparł się zamulić temat gigantycznymi wstawkami nie na temat.
Św. Pius X dokładnie opisał na czym polega działanie modernistów: Istotą ich działania jest podgrzewanie żabki by zdechła i nie zauważyła tego.
Czyli najlepszym dowodem na modernizm Pawła VI jest to, że w jego wypowiedziach nie ma treści modernistycznych. Dobre sobie.A teza o "poniesieniu falą lawy" w odniesieniu do autora Humanae vitae jest śmieszna.
Jeżeli zaś z kolei uwzględnimy warunki fizyczne, ekonomiczne, psychologiczne i społeczne, należy uznać, że ci małżonkowie realizują odpowiedzialne rodzicielstwo, którzy kierując się roztropnym namysłem i wielkodusznością, decydują się na przyjęcie liczniejszego potomstwa, albo też, dla ważnych przyczyn i przy poszanowaniu nakazów moralnych, postanawiają okresowo lub nawet na czas nieograniczony, unikać zrodzenia dalszego dziecka.
Teraz konkret - pierwszy z brzegu. Poniższy fragment ze wspomnianej przez Pana encykliki jest zerwaniem wprost z Tradycją Kościoła w zakresie czym jest małżeństwo. Ten malutki fragment myli się w dwóch miejscach.CytujJeżeli zaś z kolei uwzględnimy warunki fizyczne, ekonomiczne, psychologiczne i społeczne, należy uznać, że ci małżonkowie realizują odpowiedzialne rodzicielstwo, którzy kierując się roztropnym namysłem i wielkodusznością, decydują się na przyjęcie liczniejszego potomstwa, albo też, dla ważnych przyczyn i przy poszanowaniu nakazów moralnych, postanawiają okresowo lub nawet na czas nieograniczony, unikać zrodzenia dalszego dziecka.