Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 30, 2025, 09:16:49 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233187 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28 Drukuj
Autor Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"  (Przeczytany 154721 razy)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #195 dnia: Marca 28, 2011, 09:21:43 am »

Nie. Po prostu byl zlym papiezem. Jednym z wielu zlych papiezy. Zadne urban legends o pentagramach i efodach nie sa potrzebne. Wystarczy popatrzec na owoce pontyfikatu. Fakt, ze jeden z jego nastepcow byl gorszy jakos nie wywoluje u mnie odruchu sympatii.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #196 dnia: Marca 28, 2011, 09:25:14 am »

Tak tak, Paweł VI nie był świętym tylko satanistą.
Satanistą to może nie był, ale działał na szkodę Kościoła z niebywała skutecznością.
Zastanawiam się czy kulega MB w ogóle czytał knigę x. Villa.
Major
aktywista

« Odpowiedz #197 dnia: Marca 28, 2011, 09:47:47 am »

Cóż. Ja tej książki nie czytałem i nie będę o niej zabierał głosu. Podobnie jak nie znam tego księdza który jest autorem. Więc o nim też nic nie powiem. Natomiast Pawła VI a dokładnie jego dzieła, niektóre, owszem są mi znane. Dlatego nie uważam go osobiście za dobrego papieża. Podobnie jak Jana Pawła II. A to że ja, osobiście nie uważam ich za dobrych papieży nie jest równoznaczne z tym że byli złymi ludźmi. Dotyczy to szczególnie Jana Pawła II, który był takim księdzem i biskupem którego można pozazdrościć( i może za to należy się beatyfikacja Jana Pawła II?).
Pedro Veron
rezydent

« Odpowiedz #198 dnia: Marca 28, 2011, 10:30:27 am »

To, że ktoś podając oszczerstwa jako źródło podaje wypowiedź kogoś, kto głosił podobne oszczerstwa to nie zmienia to faktu, że oszczerstwa te staną się w magiczny sposób źródłem. Oszczerstwo pozostaje oszczerstwem również wtedy, kiedy powtórzy je równocześnie kilka osób.   

Proszę zwrócić uwagę, że tak samo mógłby powiedzieć ktoś o Ewangelii.
Wg schematu: św. Marek twierdzi, że Chrystus chodził po wodzie. Ma jakieś dowody? Tak, słyszał jak św. Piotr tak mówił.

Tylko proszę teraz nie mówić, że uważam książkę x. Villli za podobne do Ewangelii źródło wiedzy. Oczywiście x. Villa to nie św. Marek, a jego "informatorzy" to nie św. Piotr. Tym niemniej w schemacie przekazu informacji analogia jest. Więc jak najbardziej można traktować czyjąś zasłyszaną wypowiedź jako źródło. Problemem jest tu wiarygodność źródła. Więc pana linia argumentacji nie idzie w dobrą stronę. Powinien pan raczej podważyć wiarygodność ŹRÓDEŁ x. Villi a nie twierdzić, że ŹRÓDŁA te nie są w ogóle żadnymi źródłami.

rysio
aktywista

« Odpowiedz #199 dnia: Marca 28, 2011, 10:56:57 am »

Uploaded with ImageShack.us
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #200 dnia: Marca 28, 2011, 11:09:40 am »

Przepraszam, ale jeśli ktoś nie odróżnia źródła od literatury przedmiotu to powinien przestać zabierać głos w dyskusji i spędzić w jakiś spokojniejszy wieczór z herbatą i podręcznikiem do Wstępu do Badań Historycznych i przyswoić sobie podstawowe pojęcia.

Kniga x. Villa jest z bogatym materiałem źródłowym. To nie szmatławiec Jana Tomasza Grossa.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #201 dnia: Marca 28, 2011, 11:38:41 am »

A gdyby nawet byl pentagram, to by to o niczym nie swiadczylo, co najwyzej o ponadprzecietnej znajomosci symboliki chrzescijanskiej ze strony tego swietego papieza   ;)

Tak tak, Paweł VI nie był świętym tylko satanistą.

NARESZCIE :)))
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #202 dnia: Marca 28, 2011, 11:54:50 am »

Przepraszam, ale jeśli ktoś nie odróżnia źródła od literatury przedmiotu to powinien przestać zabierać głos w dyskusji i spędzić w jakiś spokojniejszy wieczór z herbatą i podręcznikiem do Wstępu do Badań Historycznych i przyswoić sobie podstawowe pojęcia.

Kniga x. Villa jest z bogatym materiałem źródłowym. To nie szmatławiec Jana Tomasza Grossa.

Jakim materiale źródłowym? Przysiędze koronacyjnej, która nie istniała? Czy zdjęć klamry od stuły Pawła VI, która zawierać ma masońską symbolikę chodź to ewidentna bzdura?
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #203 dnia: Marca 28, 2011, 13:51:31 pm »

Jeśli przysięga nie istniała to proszę to udowodnić !!! Piłeczka jest po pańskiej stronie. Na zapewnieniach pańskich nie mogę polegać.

A czy w ogóle czytał pan tę knigę?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 14:13:09 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #204 dnia: Marca 28, 2011, 14:32:19 pm »

Jak można udowodnić, że coś nie istnieje?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 14:13:26 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #205 dnia: Marca 28, 2011, 14:34:44 pm »

Panie Serpico, to na głosicielach teorii o "przysiedze papieskiej" spoczywa ciężar dowodu. Nie na odwrót.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #206 dnia: Marca 28, 2011, 14:45:50 pm »

Jeśli przysięga nie istniała to proszę to udowodnić !!!

Uprzejmie proszę:
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,485.msg17197.html#msg17197
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 14:47:41 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
ant
bywalec
**

« Odpowiedz #207 dnia: Marca 28, 2011, 14:48:25 pm »

Elementarna logika podpowiada, że nie można ...
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #208 dnia: Marca 28, 2011, 15:07:07 pm »

Gooooooooooooooooool do własnej bramki panie MB !
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #209 dnia: Marca 28, 2011, 15:50:21 pm »

Jeśli przysięga nie istniała to proszę to udowodnić !!!

Uprzejmie proszę:
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,485.msg17197.html#msg17197

Dla mnie nie jest ważne czy ta przysięga była czy nie . Jeśli ktoś odstępuje od Depozytu Wiary jest po prostu zdrajcą! Z resztą to nie ja kruszyłem kopię o to czy przysięga ta była , czy jej nie było.
Poza tym Montini składał Przysięgę Antymodernistyczną, co do której nie ma wątpliwości, że ją składał. Była obowiązkowa.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!