Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 26, 2025, 17:17:05 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233171 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 28 Drukuj
Autor Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?"  (Przeczytany 154503 razy)
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #135 dnia: Marca 24, 2011, 17:36:42 pm »

Zbieżność mniej więcej taka jak pomiędzy symbolem masońskim a uczniowskim piórnikiem: i tu i tam jest cyrkiel.
A poważniej: masoneria wywodziła swe pochodzenie od budowniczych Świątyni Jerozolimskiej i stąd efod arcykapłana jako jeden z masońskich symboli.
Z drugiej strony Kościół Katolicki uznaje się za Nowego Izraela i też przecież do świątyni biblijnego Izraela nawiązuje. Stąd zbieżność.

O! A ja myślałem, że te okropne, przedsoborowe (bez miłości do naszych starszych braci) twierdzenie zostało potępione przez SVII oraz posoborowe nauczanie, które mówi że Stare Przymierze trwa. No proszę, a jednak to Pius XII miał rację, a nie posoborowiki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 13:52:33 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #136 dnia: Marca 24, 2011, 17:46:02 pm »

A to poniżej to wymysł krasnoludków:

Panie Barcikowski! Przejrzyj wreszcie.
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #137 dnia: Marca 24, 2011, 18:40:55 pm »

Z drugiej strony Kościół Katolicki uznaje się za Nowego Izraela i też przecież do świątyni biblijnego Izraela nawiązuje. Stąd zbieżność.
Powiedzmy Nowy Izrael. Ale to dotąd nie obligowało Kościoła do używania np. symbolu menory. Ale teraz, w czasach przez Pana podziwianych...
Tadeusz
uczestnik

« Odpowiedz #138 dnia: Marca 24, 2011, 18:52:41 pm »

Jeszcze jedno pytanie, czy papieże przed Pawłem VI także zakładali elementy stroju, które mogłyby budzić jakieś dwuznaczne skojarzenia? Są może gdzieś jakieś zdjęcia, obrazy? Jeżeli udałoby się coś takiego znaleźć np. w ubiorze św. Piusa X to chyba już nikt nie oskarżyłby Pawła VI o noszenie masońskich symboli.

dxcv
aktywista

« Odpowiedz #139 dnia: Marca 24, 2011, 19:30:31 pm »

Co prawda zdjęcie przedstawia św. Piusa X na marach, więc być może wciśnięto mu mitrę podstępnie, bo zdjęcia "na żywo" nie znalazłem, ale mitra to też  podejrzany wynalazek...
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #140 dnia: Marca 24, 2011, 21:19:44 pm »

Papież Paweł VI ubierał się w to co mu podsunięto bez wiedzy co oznaczają poszczególne elementy ubioru?
Skąd ta zbieżność z masońską symboliką?
Jeśli masoneria ukradła jakiś symbol Kosciołowi, to Kosciół ma go przestać używać?
To by było oddawanie pola wrogowi.
Kubaturus
aktywista

« Odpowiedz #141 dnia: Marca 24, 2011, 21:22:52 pm »

Widzi pan, panie Michale, jak pan chce to potrafi odpowiedzieć, gdyby jeszcze nie robił pan tych durnowatych wycieczek w stronę paranoików i nie obrażał pan mnie, to by i przyjemnie było pana posłuchać.

Troszeczkę, grzeczniej - pprrrroooooszzęęęęęęęęęę!
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
Tadeusz
uczestnik

« Odpowiedz #142 dnia: Marca 24, 2011, 22:27:28 pm »

Papież Paweł VI ubierał się w to co mu podsunięto bez wiedzy co oznaczają poszczególne elementy ubioru?
Skąd ta zbieżność z masońską symboliką?
Jeśli masoneria ukradła jakiś symbol Kosciołowi, to Kosciół ma go przestać używać?
To by było oddawanie pola wrogowi.

Nie o kradzież symbolu chodzi, staram się ustalić czy symbole o, nazwijmy to, dwuznacznym znaczeniu były używane przez poprzedników Pawła VI. Jeżeli jakieś symbole są używane przez wieki, to będą to symbole Kościoła, jeżeli jakiś symbol jest używany tylko przez jednego papieża i wzbudza w dodatku wątpliwości to można spróbować zrozumieć dlaczego to się dzieje, jakie intencje lub powody ma papież.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #143 dnia: Marca 25, 2011, 08:17:25 am »

Ależ skąd artysta ma wiedzieć, że jego dzieło za lat kilkadziesiąt jakimś nawiedzeńcom skojarzy się z masonerią?

@ Serpico

Umówmy się tak: Pan przeredaguje swój wpis tak, żeby nie był niegrzeczny a ja wtedy podejmę polemikę.
A tymczasem proszę przyjrzeć się temu zdjęciu znanej komunistki:

O! A ja myślałem, że te okropne, przedsoborowe (bez miłości do naszych starszych braci) twierdzenie zostało potępione przez SVII oraz posoborowe nauczanie, które mówi że Stare Przymierze trwa. No proszę, a jednak to Pius XII miał rację, a nie posoborowiki.

W którym miejscu Dokumenty II Soboru watykańskiego twierdziły, że Stare Przymierze trwa nadal?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 13:56:55 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #144 dnia: Marca 25, 2011, 09:18:40 am »

Panie Barcikowski!
Znów manipulacja, pana fotka to mały obrazeczek dla dzieci.

Moje fotki to drzwi dobra i zła w bazylice św. Piotra, płaskorzeźba, która poświęcił sam P6 na swe 80-te urodziny. Nie mozna porównywać zwykłego druczku , małego obrazeczka z drzwiami bazyliki.
 Mrówkę do słonia mozna porównywać jak się któś uprze.

http://i66.servimg.com/u/f66/13/76/64/93/529.jpg
http://i66.servimg.com/u/f66/13/76/64/93/627.jpg
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 13:57:44 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Tadeusz
uczestnik

« Odpowiedz #145 dnia: Marca 25, 2011, 09:39:23 am »

Nie o kradzież symbolu chodzi, staram się ustalić czy symbole o, nazwijmy to, dwuznacznym znaczeniu były używane przez poprzedników Pawła VI. Jeżeli jakieś symbole są używane przez wieki, to będą to symbole Kościoła, jeżeli jakiś symbol jest używany tylko przez jednego papieża i wzbudza w dodatku wątpliwości to można spróbować zrozumieć dlaczego to się dzieje, jakie intencje lub powody ma papież.

Ależ skąd artysta ma wiedzieć, że jego dzieło za lat kilkadziesiąt jakimś nawiedzeńcom skojarzy się z masonerią?

Przecież napisałem, że jeżeli używa przez wieki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 13:59:02 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #146 dnia: Marca 25, 2011, 10:05:17 am »

Proszę połączyć ostatnie trzy posty.

- Moderacja

Proszę zajmować się tym, do czego moderacja jest powołana, czyli hamowaniem oszczerstw pod adresem papieży a nie koncentrować się na duperelach.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #147 dnia: Marca 25, 2011, 10:05:57 am »

... A to poniżej to wymysł krasnoludków ...
Mnie to bardziej przypomina tfurczość producentów krasnali ogrodowych ...

P.S. Toto cóś w Auli Pawła VI, co ma prawdopodobnie jakieś odniesienia do Zmartwychwstania Pańskiego za każdym razem kojarzy się z topielcem wśród raf i podmorskiej roślinności.

A tymczasem proszę przyjrzeć się temu zdjęciu znanej komunistki:
Niestety, Panie Michale, spotkałem się z tfurczynią, która w miejscu publicznym chciała umieścić podobne sakromonidło.  Baba ma potworne parcie na autopromocję i zero wiedzy o tym, co powinno być na "świętym obrazie". Mieszanka musiała wybuchnąć i odór infernalny się rozszedł.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2011, 10:18:27 am wysłana przez jwk » Zapisane
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #148 dnia: Marca 25, 2011, 10:18:57 am »

Ostrzegam Pana po raz ostatni. Więcej ostrzeżeń nie będzie. Posty będą usuwane.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2011, 10:29:38 am wysłana przez szkielet » Zapisane
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #149 dnia: Marca 25, 2011, 10:24:18 am »

Umówmy się tak: Pan przeredaguje swój wpis tak, żeby nie był niegrzeczny a ja wtedy podejmę polemikę.
Medice, cura te ipsum.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 28 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ks. Luigi Villa "Paweł VI beatyfikowany?" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!