Bóg zna nie tylko konsekwencje naszych czynów, ale i nasze czyny przeszłe, obecne i przyszłe. Nie znaczy to, że On podejmuje decyzje. On tylko zna moje decyzje nawet te przyszłe.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Sierpnia 20, 2010, 17:04:00 pmBóg zna nie tylko konsekwencje naszych czynów, ale i nasze czyny przeszłe, obecne i przyszłe. Nie znaczy to, że On podejmuje decyzje. On tylko zna moje decyzje nawet te przyszłe.Ja skłaniałbym się bardziej do koncepcji św. Tomasza, w której Bóg posiada swój ogólny „Boski plan”, który wciela w życie bez względu na nasze uczynki. Pozostawia nam jednak pewien margines swobody na dobre uczynki „wspomagające” ten plan i złe „utrudniające” go.
Tak więc wiadome jest jak będzie wyglądała nasza historia w ogólnym zarysie, ale szczegóły nie są pewne.
Trochę dziwne pytanie jak na forum krzyż :-)Czy języki litewski i łotewski różnią się na tyle, że władajacy nimi ludzie nie mogą się zrozumieć?
Czy jest możliwe,że na KRR otrzymuję więcej łask niż na NOM?chodzi o takie łaski jak cierpliwość,znoszenie urazów,chętniejsze poświęcenie dla innych? Czy to teologicznie możliwe,czy tylko wrażenie?
Adhibeatur Crux satis magna, cum Crucifixo,velo violaceo obtecto, quod facileremoved possit.
Cytat: Michał Barcikowski w Września 16, 2010, 15:28:16 pmAdhibeatur Crux satis magna, cum Crucifixo,velo violaceo obtecto, quod facileremoved possit.To jest po łacinie??