Czy na NOM kleryk III roku (po obłóczynach 8 grudnia) może komunikować w czasie mszy św.? Czy są na to jakieś przepisy czy to tylko załatwia jakieś zezwolenie biskupa? U mnie w macierzystej parafii jest tak praktykowane, i jak ten kleryk idzie dalej to Deo Gratias!, ale ilu było wcześniej jeszcze po obłóczynach, też komunikowali i odeszli z Seminarium. Niedoszły dominikanin też był i czy to tak powinno być?
W Kaliszu mogą obłuczeni klerycy.Czyli III rok.A ja sutannę miałem po nowicjacie czyli po jednym roku.
W diecezji kaliskiej Biskup wydał ustne pozwolenie na to, aby obłóczeni klerycy mogli udzielać Komunii św. W ten sposób ustanowił ich nadzwyczajnymi szafarzami Komunii św.
I. Ordynariusze miejsca otrzymują władzę, na podstawie której mogą zezwalać - w pojedynczych wypadkach, na pewien okres czasu lub, gdy przynagla konieczność, na sposób stały - odpowiedniej osobie, imiennie wybranej, ażeby mogła jako szafarz nadzwyczajny udzielić Komunii św.(...)VI. Wypada, aby osoba odpowiednia, wybrana imiennie przez ordynariusza miejsca do udzielania Komunii św., oraz osoba, o której mowa w n. II, wyznaczona przez upoważnionego do tego kapłana, otrzymała zlecenie - gdy czas na to pozwala - zgodnie z obrzędem dołączonym do niniejszej instrukcji.
Wydaje mi się, że pytanie będzie najwłaściwsze do x. Konstantyna ale może ktoś inny też pomoże?Ostatnio jestem mocno zachęcany przez znajomego do przeczytania "Nocy ciemnej" św. Jana od Krzyża ale słyszałem, że zaczynanie od "nocy" jest skakaniem na głęboką wodę. Czy nie lepiej zacząć od innych pism św. Jana czy w ogóle przez jeszcze innego autora wchodzić w duchowość karmelitańską?