Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 21, 2025, 00:57:08 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Może też i u jezuitów coś się ruszy ...
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj
Autor Wątek: Może też i u jezuitów coś się ruszy ...  (Przeczytany 16099 razy)
DexterFK
uczestnik

« dnia: Lutego 02, 2010, 11:57:55 am »

Z ciekawością przejrzałem nowe zdjęcia w galerii nowicjatu jezuitów z Starej Wsi i aż mnie zamurowało ...
Popatrzcie sami...
http://picasaweb.google.com/nowicjat/ObOczyny2010#
Oby to nie był jednorazowy wyskok :) - jest nadzieja
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #1 dnia: Lutego 02, 2010, 13:36:19 pm »

Że obłóczyny w zielonych skrzypcach z koncelebrą?
NA "ołtarzu" nawet krzyża nie było, oraz mikrofonu.
In plus widać pod mszałem, i ewangeliarzem chyba to welon, nie używany, ale intencja pewnie była dobra. No i kielich był ładny, taki stary.
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
dxcv
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Lutego 02, 2010, 13:58:09 pm »

Co się ruszy?
Że ubrali stare skrzypce. Proszę Pana Mszę i w nowym plastiku można odprawić i gwarantuję, że będzie to lepsza msza niż NOM w skrzypcach.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #3 dnia: Lutego 02, 2010, 13:58:55 pm »

No cóż, już nie jeden raz widziałem księży odprawiających w skrzypcach i robiących sobie ze Mszy pośmiewisko. Niektórych skrzypce do niczego nie zobowiązują. No ale ładnie.:)
"Wiary ustrzegłem"
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Lutego 02, 2010, 14:34:11 pm »

Nawet kiedyś na Wawelu Jan Paweł II odprawił mszę w skrzypcowym ornacie. Po prostu dużo jest jeszcze starych ornatów w kościołach. W czasie kolędy nawet pytałem proboszcza ile jest w mojej parafii ornatów skrzypcowych. Odpowiedział, że parę. I coż z tego? Ornat nie świadczy jeszcze o zamiłowaniu do KRR. Nawet księża w Bractwie rzadko, bo rzadko ale celebrują KRR nie ornatach skrzypcowych
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Lutego 02, 2010, 14:39:21 pm »

Ornaty gotyckie sa dosc rozpowszechnione w krajach anglosaskich. Sadze, ze spokojnie mozna znalesc przeorat Bractwa w USA gdzie jest ich wiecej niz barokowych.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Lutego 02, 2010, 14:56:50 pm »

Wracając do jezuitów, to trzeba stwierdzić, że małym cudem jest, że mają jeszcze obłóczyny i zdarza się im nosić sutanny. Gdy tu w Chile mówię ludziom, że w Polsce jezuici czasami zakładają sutanny, to Chilijczycy robią oczy jak pięć złotych ale podejrzewam, że w głębi serca mi nie wierzą  ;).
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #7 dnia: Lutego 02, 2010, 15:12:09 pm »

Pan DexterFK mi taką nadzieję zrobił... Wchodzę, a tu... No ale wiecie Państwo co ja widzę? Widzę krzyż :P No wiadomo nie na ołtarzu, nie przesadzajmy, no ale jednak jest ;)
(Coraz bardziej odkrywam jak ja kocham benedyktyński wystrój; zwłaszcza się zakochałem jak zobaczyłem Mszę w Nursji: nie dość, że wiadomo wystrój, to jeszcze olbrzymi krucyfiks na ścianie)
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #8 dnia: Lutego 02, 2010, 15:19:13 pm »

NA "ołtarzu" nawet krzyża nie było, oraz mikrofonu.

Także uważam, że to skandal, że brak minkrofonu- jednak nic dobrego nie bedzie z tych nowicjuszy.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2010, 01:19:10 am wysłana przez Antiquus_ordo » Zapisane
kl.adam
bywalec
**

« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 02, 2010, 15:27:31 pm »

To tylko namiastki. Tak jak Msza po łacinie o 8:00 w czwartek w Krakowie. Jednak zdecydowanie więcej przykładów negatywnych znajdziemy
http://3.bp.blogspot.com/_yPIent74Hf8/Rf2o7ptZjdI/AAAAAAAAAcE/g_iR7LTUeHY/s1600-h/Dsc09201.jpg

Na tym filmiku nadużycie goni nadużycie:
http://www.youtube.com/watch?v=ZPqdZ_INYsg

Od znajomych, którzy byli na święceniach wiem, że nawet na własne święcenia sutanny nie zakładają. W seminarium diecezjalnym to nie do wyobrażenia...
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2010, 15:29:14 pm wysłana przez kl.adam » Zapisane
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #10 dnia: Lutego 02, 2010, 15:32:49 pm »

To zdjęcie jest bardzo ciekawe (2 kapłanów w stułach to normalnie jak bodyguardy stoją ;D ), aczkolwiek przywykłem już do takich widoków (tylko czemu mi moje kochane skrzypce bezczeszczą? :'( ) a co do filmików - najpierw chciałem napisać, że nie jest źle, ale jak się rozkręcili to...

św. Cyprian
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 02, 2010, 15:35:39 pm »

http://3.bp.blogspot.com/_yPIent74Hf8/Rf2o7ptZjdI/AAAAAAAAAcE/g_iR7LTUeHY/s1600-h/Dsc09201.jpg
Wow! We wszystkich kolorach liturgicznych!
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 02, 2010, 15:55:23 pm »

Wracając do jezuitów, to trzeba stwierdzić, że małym cudem jest, że mają jeszcze obłóczyny i zdarza się im nosić sutanny.

:o też mnie to zdziwiło, że się jeszcze w sutanny oblekają  :o
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 02, 2010, 17:26:26 pm »

Wow! We wszystkich kolorach liturgicznych!
A faktycznie, przez ten stolik i 2 panów w stułach nie zauważyłem, mimo że zdjęcie mi się wydało takie dziwnie kolorowe ;) Ale nie mogę się z księdzem zgodzić - brakuje różowego ;D
Może oni po prostu szanują oba kalendarze liturgiczne no i ubrali kilka kolorów na wszelki wypadek, żeby nikt nie powiedział, że to nie ten :D

św. Cyprian
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 02, 2010, 17:27:14 pm »

Wow! We wszystkich kolorach liturgicznych![/quote]
Widać jedną Mszę świętą będą koncelebrować z takim pietyzmem, że im zajmie to pół roku...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Może też i u jezuitów coś się ruszy ... « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!