Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 11, 2024, 09:10:03 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232428 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI.
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20 Drukuj
Autor Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI.  (Przeczytany 116062 razy)
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #75 dnia: Marca 31, 2009, 08:08:16 am »

@ Pan Michał
A można tę książkę gdzieś kupić?

Ceremoniał obrzędów Wielkiego Tygodnia jest/będzie na Manuale Sacrarum Caeremoniarum (jak wstanie).
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #76 dnia: Marca 31, 2009, 09:20:46 am »

Czemu oksymoron?
Ostatnią parafia na wschodzie w pewnym czasie była parafia świętego Mikołaja w Bielsku Biłałej...obecnie katedra tamtejsza...sufragania zaś Wrocławia był sam Berlin a granica archidiecezji obejmowała wszsytkie ziemie niemiec od Lidzbarka do Miśni. Diecezja była bardzoooo duza.

A, nie wiedziałem, poszukam sobie w sieci.
Ale jeśli parafia pw. św. Mikołaja jest po zachodniej stronie rzeki Biała - to to jest Ślązsk! czyli Bielsko.
Sprawdzę. Biała to już Małopolska. Administracyjnie się  połączyły ale granice mentalne zostały.
Starsi ludzie z Białej NIE CHCĄ byc chowani na bielskim cmentarzu, tylko "u siebie"!
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #77 dnia: Marca 31, 2009, 09:49:41 am »

@ Pan Michał

Jeśli nie będzie jej w na jakimś allegro, to trzeba udać się do Biblioteki Seminaryjnej i pożyczyć, powinni mieć. Można też poprosić jakiegoś znajomego studenta UW, jest w Bibliotece Uniwersytety Warszawskiego.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #78 dnia: Marca 31, 2009, 09:54:46 am »

Piękne dzięki. Wolę mieć pewność na wypadek, gdyby Prelatissimo Padre raczył mieć swoje zdanie nt. obrzędów Niedzieli Palmowej.

Notabene w owym Ordo ładnie się ktoś panoszył... wklejone modlitwy za jedność chrześcijan i niewierzących w Chrystusa, jakieś dopiski w rubrykach, skracanie konkluzji...

Gumka pójdzie w ruch :)

Proszę tylko pamiętać, że ta ostatnia ewangelia o której mowa jest czytana tylko wtedy, jeśli przed mszą nie było poświęcenia palm i procesji. Jeśli były, to wtedy nie ma ostatniej ewangelii.
Maswerk
aktywista

Poznańskie Duszpasterstwo Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #79 dnia: Marca 31, 2009, 10:14:06 am »

Wiem, wiem ;)

Zobaczymy, jak to będzie :D
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #80 dnia: Marca 31, 2009, 13:30:18 pm »

@ Pan Michał

Jeśli nie będzie jej w na jakimś allegro, to trzeba udać się do Biblioteki Seminaryjnej i pożyczyć, powinni mieć. Można też poprosić jakiegoś znajomego studenta UW, jest w Bibliotece Uniwersytety Warszawskiego.

Ja Piotrku jestem znajoma to daj znac jak potrzebujesz ;)
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
piotrekpiotrek
bywalec
**

« Odpowiedz #81 dnia: Kwietnia 01, 2009, 16:53:11 pm »

Dziękuję bardzo za informację. :)
Maswerk
aktywista

Poznańskie Duszpasterstwo Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #82 dnia: Kwietnia 13, 2009, 22:30:43 pm »

Pytanie techniczne: Czym usunąć czarną skorupę z wnętrza trybularza? W Wielkanoc tak napaliliśmy, że to całe paskudztwo się roztopiło i wypłynęło częściowo przez dziury na zewnątrz... ;D

Odpowiedź "Nożem albo łyżką" mnie nie satysfakcjonuje :D
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #83 dnia: Kwietnia 13, 2009, 23:29:49 pm »

hmmm u mnie w parafii to się robi śrubokrętem :D Nic nie zastąpi czyszczenia trybularza przed i po nabożeństwie.

Może przydałoby się np. coś do czyszczenia komór spalania... Oczywiście można zawsze spróbować dwusiarczkiem węgla :D Tylko potem proszę nie mówić, że nie ostrzegałem :P
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #84 dnia: Kwietnia 14, 2009, 01:01:47 am »

Ja robilem to przy pomocy garnka i starego sitka- kładłem dusze z kadzidła odwróconą i zała zawartość wypływała podczas gotwania wody któa garnek byl napełniony. Podobnie z czyszczeniem kadzidła najpierw gotowanie.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #85 dnia: Maja 26, 2009, 11:21:39 am »

Wskazówki praktyczne przebiegu procesji Bożego Ciała (z r. 1928:) Strona 188 i kolejne.

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=103537&from=publication&tab=1
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #86 dnia: Maja 26, 2009, 12:20:49 pm »

Ma ktos jakis opis jak powinni sluzyc 2  ministrantow do Mszy spiewanej?ale chodzi mi o cos innego niz:
http://ministrant.krzyz.org/
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Iacobus
uczestnik

« Odpowiedz #87 dnia: Maja 28, 2009, 21:58:48 pm »

Jestem ministrantem już ok 8 lat. Zazdroszczę wszystkim, którzy mogą wypowiadać się, że połączenie garnituru z komżą ich śmieszy, bo w naszej parafii jedynym strojem dla ministrantów jest właśnie komża - nikt nie słyszał o albach ani o sutannach, nie ma nawet wyszczególnionej jakiejś warstwy lektorskiej, czytają wszyscy, którzy potrafią ( powiedzmy ) . Co do owych komży w zamyśle miały być jednakowe ( proste i bez wzorków ), a zrobił się totalny chaos, bo każdy chce wyróżnić się winogronem, krzyżem jerozolimskim czy niezidentyfikowanym wywijasem. Niektórzy noszą firanki, pamiętające chyba czasy II Rzeczpospolitej  :( Żeby jeszcze spod tego wystawał garnitur z krawatem - pstrokate bluzy z kapturami, T-shirty wszelakie; o zgrozo zdarzyły się też krótkie spodenki ... Dalej opisywać nie mam siły. Nie wszędzie jest tak różowo  :-\ Co do mnie do KRR nie służę, ale mam takie plany, może się w przyszłości uda  :)
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2009, 22:00:37 pm wysłana przez Iacobus » Zapisane
Spera in Deo, quoniam adhuc confitebor illi: salutare vultus mei, et Deus meus.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #88 dnia: Maja 29, 2009, 06:23:26 am »

Panie Iacobuys taka sytuacja jest w wielu parafia, szczegolnie malomiasteczkowych czy wiejskich. Owszem krotkie spodenki przegiecie, komze powinny przynajmniej nie byc przeswitujace.
Pozdrawiam
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #89 dnia: Maja 29, 2009, 17:54:44 pm »

komze powinny przynajmniej nie byc przeswitujace.

Bo ministrant to nie okno żeby w firance chodzić jak mawia mój proboszcz ;)
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!