Zatem na mszy recytowanej (ze śpiewem czy też bez) nie ma okazji, żeby można było usiąść Ministranci siadają do sedilla tylko i wyłącznie, jeżeli udaje się tam kapłan - a dzieje się to podczas mszy śpiewanej, gdy chór długo śpiewa Kyrie, Gloria lub Credo. Wyjątek - ministranci idą do sedilla sami na czas kazania.
Kyrie.?
Cytat: Michał Warczachowski w Grudnia 30, 2011, 15:57:19 pmKyrie.?A dokładniej bezpośrednio po odmówieniu Kyrie z ministrantami.
Jeśli organista śpiewa Gloria i Credo a Kapłan odmawia je z ministrantami w mszy recytowanej ze śpiewem mamy usiąść, jeśli kapłan usiądzie.
We mszy śpiewanej śpiewa się zawsze nie tylko Gloria i Credo, ale wszystkie pozostałe części stałe oraz części zmienne (antyfony na wejście, ofiarowanie i komunię, graduał i alleluia itp.). Ponadto zawsze śpiewane są: Dominus vobiscum, oracje, Ewangelia, prefacja, Pater noster, per omnia saecula... itd. .We mszy recytowanej powyższe elementy kapłan odmawia na głos.Nie jest istotne, ilu ministrantów służy do mszy. Bywa i tak, że do mszy śpiewanej służy tylko jeden ministrant.
Proszę mi wybaczyć moją ignorancję, ale mam dość trywialne pytanie. A mianowicie chodzi mi o to, że zastanawiałem się nad tym, czy nie zacząć służyć do KRR. Jak wygląda przygotowanie do służby, czy potem jest jakiś egzamin? I jeszcze jedno: Czy, gdy ktoś się zapisywał, to ksiądz prosił o jakieś zaświadczenie z parafii z opinią, czy po prostu przyjmował do grupy? Bo w mojej parafii nie ma Mszy, tylko najbliższa jest niecałą godzinę drogi od mojej miejscowości. I jak Państwo myślą, czy ze względu na taki daleki dystans powinienem w ogóle to rozważać? Bo różnie to bywa i siłą rzeczy może być tak, że nie zawsze będę mógł uczestniczyć we Mszy w niedzielę.