Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 19, 2025, 07:13:10 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232986 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI.
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20 Drukuj
Autor Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI.  (Przeczytany 122829 razy)
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #225 dnia: Grudnia 30, 2011, 15:57:19 pm »

Zatem na mszy recytowanej (ze śpiewem czy też bez) nie ma okazji, żeby można było usiąść ;)

Ministranci siadają do sedilla tylko i wyłącznie, jeżeli udaje się tam kapłan - a dzieje się to podczas mszy śpiewanej, gdy chór długo śpiewa Kyrie, Gloria lub Credo. Wyjątek - ministranci idą do sedilla sami na czas kazania.
Kyrie.?
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Maswerk
aktywista

Poznańskie Duszpasterstwo Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #226 dnia: Grudnia 30, 2011, 16:00:41 pm »

Kyrie.?
A dokładniej bezpośrednio po odmówieniu Kyrie z ministrantami.
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #227 dnia: Grudnia 30, 2011, 16:02:14 pm »

Kyrie.?
A dokładniej bezpośrednio po odmówieniu Kyrie z ministrantami.
A to nie wiedziałem. Ale zawsze, gdy jest śpiewane kyrie.? Są jakieś wyjątki bądź dowolność.?
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Maswerk
aktywista

« Odpowiedz #228 dnia: Grudnia 30, 2011, 16:05:35 pm »

Zawsze, kiedy alternatywą jest bezczynne stanie kapłana przy ołtarzu przez długi czas. Fakt faktem, że w przypadku Kyrie rzadko zachodzi taka sytuacja.
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #229 dnia: Grudnia 30, 2011, 17:10:09 pm »

Jeśli organista śpiewa Gloria i Credo a Kapłan odmawia je z ministrantami w mszy recytowanej ze śpiewem mamy usiąść, jeśli kapłan usiądzie.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #230 dnia: Grudnia 30, 2011, 17:44:59 pm »

Jeśli organista śpiewa Gloria i Credo a Kapłan odmawia je z ministrantami w mszy recytowanej ze śpiewem mamy usiąść, jeśli kapłan usiądzie.
a to nie jest czasem jakies naduzycie ?    :P 8)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2011, 18:49:13 pm wysłana przez Guldenmond » Zapisane
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Maswerk
aktywista

« Odpowiedz #231 dnia: Grudnia 30, 2011, 17:46:32 pm »

We mszy recytowanej organista nie śpiewa Gloria, Credo ani innych części stałych - kapłan recytuje je na głos. Jedyne co można śpiewać do mszy recytowanej to są pieśni polskie w stosownych momentach ciszy w trakcie liturgii.
patryksługa
aktywista

In Christo
« Odpowiedz #232 dnia: Grudnia 31, 2011, 09:14:00 am »

W kościele Św Klemensa w niedzielę jest Msza z dwoma ministrantami, jak się ona nazwa.
Credo i gloria jest śpiewane.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Maswerk
aktywista

« Odpowiedz #233 dnia: Grudnia 31, 2011, 11:20:43 am »

We mszy śpiewanej śpiewa się zawsze nie tylko Gloria i Credo, ale wszystkie pozostałe części stałe oraz części zmienne (antyfony na wejście, ofiarowanie i komunię, graduał i alleluia itp.). Ponadto zawsze śpiewane są: Dominus vobiscum, oracje, Ewangelia, prefacja, Pater noster, per omnia saecula... itd. .

We mszy recytowanej powyższe elementy kapłan odmawia na głos.

Nie jest istotne, ilu ministrantów służy do mszy. Bywa i tak, że do mszy śpiewanej służy tylko jeden ministrant.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #234 dnia: Stycznia 03, 2012, 11:19:26 am »

We mszy śpiewanej śpiewa się zawsze nie tylko Gloria i Credo, ale wszystkie pozostałe części stałe oraz części zmienne (antyfony na wejście, ofiarowanie i komunię, graduał i alleluia itp.). Ponadto zawsze śpiewane są: Dominus vobiscum, oracje, Ewangelia, prefacja, Pater noster, per omnia saecula... itd. .

We mszy recytowanej powyższe elementy kapłan odmawia na głos.

Nie jest istotne, ilu ministrantów służy do mszy. Bywa i tak, że do mszy śpiewanej służy tylko jeden ministrant.

Ale zasadniczo powinno dwóch.
Paweł
bywalec
**

« Odpowiedz #235 dnia: Czerwca 17, 2012, 21:49:37 pm »

Proszę mi wybaczyć moją ignorancję, ale mam dość trywialne pytanie. A mianowicie chodzi mi o to, że zastanawiałem się nad tym, czy nie zacząć służyć do KRR. Jak wygląda przygotowanie do służby, czy potem jest jakiś egzamin? I jeszcze jedno: Czy, gdy ktoś się zapisywał, to ksiądz prosił o jakieś zaświadczenie z parafii z opinią, czy po prostu przyjmował do grupy? Bo w mojej parafii nie ma Mszy, tylko najbliższa jest niecałą godzinę drogi od mojej miejscowości. I jak Państwo myślą, czy ze względu na taki daleki dystans powinienem w ogóle to rozważać? Bo różnie to bywa i siłą rzeczy może być tak, że nie zawsze będę mógł uczestniczyć we Mszy w niedzielę.
Innomine
rezydent

« Odpowiedz #236 dnia: Czerwca 19, 2012, 10:24:09 am »

Proszę mi wybaczyć moją ignorancję, ale mam dość trywialne pytanie. A mianowicie chodzi mi o to, że zastanawiałem się nad tym, czy nie zacząć służyć do KRR. Jak wygląda przygotowanie do służby, czy potem jest jakiś egzamin? I jeszcze jedno: Czy, gdy ktoś się zapisywał, to ksiądz prosił o jakieś zaświadczenie z parafii z opinią, czy po prostu przyjmował do grupy? Bo w mojej parafii nie ma Mszy, tylko najbliższa jest niecałą godzinę drogi od mojej miejscowości. I jak Państwo myślą, czy ze względu na taki daleki dystans powinienem w ogóle to rozważać? Bo różnie to bywa i siłą rzeczy może być tak, że nie zawsze będę mógł uczestniczyć we Mszy w niedzielę.

Wszystko zależy od konkretnych warunków miejscowych.
Ale egzaminy to prawdziwa rzadkość, o jakiś zaświadczeniach nigdy nie słyszałem.
"Poza tym trudno ci było opuścić oratorium, tak dobrze się tam czułeś. Czy widzisz, jak prowadzi do Boga, jak do Niego przybliża rygoryzm liturgiczny?"  św. Józef Maria Escrivá de Balaguer, Droga, N. 543
patryksługa
aktywista

In Christo
« Odpowiedz #237 dnia: Października 22, 2012, 19:14:01 pm »

Jeśli ktoś może pomóc będziemy wdzięczni.
Czy w mszy z dwoma ministrantami, jeden z nich może być ceremoniarzem?
Whale
adept
*

« Odpowiedz #238 dnia: Października 22, 2012, 19:37:55 pm »

Zależy co rozumiesz pod słowem "ceremoniarz"
Piscator
bywalec
**

« Odpowiedz #239 dnia: Października 22, 2012, 19:48:03 pm »

Tu zdaje się funkcjonowała forma Pan/Pani. Niektórzy optowali za "kolegą". Ale per "ty"?
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!