Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 07, 2024, 13:26:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232521 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI.
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 20 Drukuj
Autor Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI.  (Przeczytany 117196 razy)
KAIBJDMB
uczestnik

« Odpowiedz #105 dnia: Sierpnia 01, 2009, 16:39:33 pm »

Zobaczcie,  http://www.youtube.com/watch?v=vMJaDU7x_Xo   na tym nagraniu Mszy widać, że ksiądz oraz ministranci mają podkolanówki, zatem spodnie podwinięte i o wiele, wiele lepiej to wygląda niż wtedy gdy wystaje nogawka.
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #106 dnia: Sierpnia 19, 2009, 16:25:22 pm »

Tylko na Slasku sa inne zwyczaje.

Na Śląsku jest tak jak w całym cywilizowanym świecie. Strój liturgiczny ma zakrywać codzienne ciuchy - ministrant ma być ubrany cały, a nie w połowie.
IMHO, jak ma wyglądać jak strach na wróble, to już lepiej by usługiwał tylko w świeckim ubraniu.

Zgadza się. Tydzień temu byłem w dzień powszedni na Mszy św. w Nicei, w oratorium FSSPX. Do Mszy służył chłopak odziany w koszulę i spodnie, bez komży. I było normalnie.
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #107 dnia: Sierpnia 19, 2009, 16:27:58 pm »

14. (...) Jest także odpowiednie, aby śpiewacy, wówczas gdy śpiewają w kościele, przywdziewali długie suknie i komże i jeżeli znajdują się na chórach zbyt wystawionych na spojrzenia publiczności, aby byli zasłonięci kratą.
http://www.kkbids.episkopat.pl/wybranedps/motuprioprio.htm

Dziwne, przecież pomidor przeleci przez kratę :-)
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #108 dnia: Sierpnia 19, 2009, 22:22:50 pm »

jaki powinien być ubiór ministranta do kościoła?
W KRR? Biała koszula z długim rękawem, czarne buty, czarne długie skarpety - takie jakie zakłada się do garnituru i czarne spodnie. Ewentualnie, jeśli spodnie nie są czarne, to wypada podwinąć je, żeby nie wystawały spod sutanny

To oczywiście najlepsze rozwiązanie. Chociaż dzieciom to ciężko przetłumaczyć (a może i rodzicom?). U siebie próbowałem, mówiłem, że w krótkich spodenkach, w trampkach, w koszulkach na ramiona nie można do kościoła przychodzić, a tym bardziej służyć do Mszy jako ministrant. No, ale... różnie bywa.

A ja się nie zgadzam. Ministrant ma być po prostu schludnie ubrany. I jak najbardziej ma prawo służyć w krótkich spodenkach, a jak chce, to nawet tylko w majtkach. Wszak ministrant wkłada sutannę, która zakrywa codzienny strój. I pod nią może sobie mieć, co tylko chce.
Co innego buty, które widać.
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #109 dnia: Sierpnia 22, 2009, 15:09:02 pm »

@ Jarek
"Wszak ministrant wkłada sutannę, która zakrywa codzienny strój."
Taaa... bo przed soborem nawet na wiosce zabitej dechami ministranci chodzili w sutannach...

"I pod nią może sobie mieć, co tylko chce."
To w końcu ubiór ma być schludny, czy jaki tylko chce?
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #110 dnia: Sierpnia 22, 2009, 15:31:51 pm »

Taaa... bo przed soborem nawet na wiosce zabitej dechami ministranci chodzili w sutannach...

A kto powiedział, że ma być jak przed soborem w zabitej dechami wsi?

"I pod nią może sobie mieć, co tylko chce."
To w końcu ubiór ma być schludny, czy jaki tylko chce?

Jaki tylko chce (co do rodzaju ubrania) i jednocześnie schludny (w znaczeniu: «utrzymany w czystości»). To się nie wyklucza.
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #111 dnia: Sierpnia 24, 2009, 15:40:26 pm »

Dawniej na wsi to ani sutann nie było ani komż jak teraz. Ministranci mieli komże na ramiączkach...
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Gniewko
adept
*

« Odpowiedz #112 dnia: Sierpnia 24, 2009, 15:49:49 pm »

14. (...) Jest także odpowiednie, aby śpiewacy, wówczas gdy śpiewają w kościele, przywdziewali długie suknie i komże i jeżeli znajdują się na chórach zbyt wystawionych na spojrzenia publiczności, aby byli zasłonięci kratą.
http://www.kkbids.episkopat.pl/wybranedps/motuprioprio.htm

Dziwne, przecież pomidor przeleci przez kratę :-)

No Panie, Przyjedź Pan do Poznania to zobaczymy czy mi na chór pomidora dorzucisz :)
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #113 dnia: Września 13, 2009, 14:50:46 pm »

Ja do NOMu służę od 10 lat z hakiem, a o Nadzwyczajnej formie mogę sobie pomarzyć ..  ::)
W moim mieście, a nawet może i w diecezji (?) nikt jej nie odprawia...
Czasami tak spoglądam z tęsknotą na piękny przedsoborowy ołtarz w mojej parafii... może kiedyś  :D
'Chcę' i 'Nie chcę' nie mieszkają w naszym domu...
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #114 dnia: Września 13, 2009, 15:50:52 pm »

W moim mieście, a nawet może i w diecezji (?) nikt jej nie odprawia...
Która diecezja (lub miasto)?
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Tomasz
Gość
« Odpowiedz #115 dnia: Września 23, 2009, 22:10:22 pm »

How To Serve Low Mass - http://ia351416.us.archive.org/1/items/HowToServeLowMass/HowToServeLowMass_vbr_mp3.zip (18 MB)
mateusz72
uczestnik

« Odpowiedz #116 dnia: Października 16, 2009, 16:29:53 pm »

Witam wszystkich serdecznie.

Do NOMu służę 9 lat. Co do NFRR miałem przyjemność służyć kilka razy (Msze ciche jednego znajomego kapłana).

W ciągu ostatniego roku wciągnąłem się w trydentkę i teraz walczę o nią w swojej parafii a także w kilku innych w Warszawie ;)

In Christo
Mateusz K. Kania
Belteszassar
adept
*

...ego sum pastor bonus et cognosco oves meas...

« Odpowiedz #117 dnia: Października 26, 2009, 16:01:58 pm »

A ja do NOM-u tak już 5 roczek będzie leciał... a do KRR niestety nie mam okazji.

W odróżnieniu od Pana Mateusza72 (tak nawiasem mówiąc, to my się chyba znamy? :P) ja jeszcze nie walczę tylko usiłuję rozpocząć batalię o Mszę w NFRR w mojej okolicy. :)
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2009, 16:34:26 pm wysłana przez Belteszassar » Zapisane
"Żyjmy teraźniejszością, patrząc w przyszłość, pamiętając o przeszłości..." -  o. Jerzy Pająk OFMCap.
Belteszassar
adept
*

...ego sum pastor bonus et cognosco oves meas...

« Odpowiedz #118 dnia: Października 26, 2009, 16:36:09 pm »

może i w diecezji (?) nikt jej nie odprawia...
Daję sobie włosy obciąć, że siedlecka...  8)
"Żyjmy teraźniejszością, patrząc w przyszłość, pamiętając o przeszłości..." -  o. Jerzy Pająk OFMCap.
darl
uczestnik

« Odpowiedz #119 dnia: Listopada 05, 2009, 13:26:18 pm »

Całujecie ampułki?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 20 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: KĄCIK MINISTRANCKI. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!