A nie ma to innej rozrywki?
Brawaryzmem trąci Pana wypowiedź. Dla harmonijnego rozwoju psychofizycznego potrzebne jest coś takiego jak rozrywka. Sztuka to bardzo szlachentna forma rozrywki. Wymienieni przez Pana mistrzowie z pewnością odpoczywali . Rolę muzyki rockowej w ich czasach pełniły rozmaite jarmarczne formy sztuki. Rock to po prostu muzyka ludowa globalnej wioski ( a właściwie pewnego etapu rozwoju globalnej wioski który już dawno minął ). To że idea globalizacji jest dla katolika nie do przyjęcia , nie oznacza że wszystkie przejawy sztuki związane z tą ideą należy odrzucać. Poza tym proszę dokładnie przeczytać co napisałem a nie wyrywać z kontekstu - poprzez wyboldowanie jednego zdania - i na jego podstawie wyciagać wnioski .
1) co Pan rozumie przez styl ?
Ad Zygmunt :Proszę zdefiniować 1) co Pan rozumie przez styl ? 2) w jakim sensie utwór muzyczny może być niechierarchiczny3) czy Pana zdaniem picie wódki samo w sobie jest złem , czy jedynie nieumiarkowanie w piciu4) proszę podać przykład utworu którego słuchanie rozjaśnia umysł i prowadzi do Boga. 5) jakie warunki powinna spełniać kompozycja muzyczna aby rozjaśniać umysł i prowadzić do Boga ?
Musi być pobożna spokojna
CytujMusi być pobożna spokojna Spokojna... jak sceny męczeństwa, krucjaty, wojny, gniewni kaznodzieje, kary boże, plagi egipskie, walka duchowa - i mnóstwo innych, jak najbardziej niespokojnych rzeczy, które obecne są w historii li tylko religii katolickiej, a cóż dopiero mówić o historii śfjata w ogóle - a przecież sztuka się do niej siłą rzeczy odnosi.Spokojnie o niespokojnych rzeczach? A może tylko o rzeczach spokojnych i miłych, po co sobie psuć nastroje...?
Panie Luk , Panie Zygmuncie.Rozumiem , że dla Waszym zdaniem dla właściwego wzrostu duchowego konieczne jest bezwzględne unikanie kontaktu z całą muzyką rockową jako przejawem dekadencji współczesnej kultury. Jakich innych form współczesnej kultury katolik powinien jeszcze unikać ? Christus RexJa się już wypowiedziałem na temat tańca muzyki, telewizji i ubioru współczesnego Nie mam do pana urazy ale proszę się zastanowić co z tego słuchania takiej muzyki będzie z korzyścią dla pana w dniu pana śmierci i na sądzie ostatecznym. Odpowiedz: NIC!