Alkoholizm to przypadek ciężki. Co do nieletnich - to raczej decydują o tym rodzice...
Cytat: djdomin w Stycznia 18, 2010, 13:48:17 pmCytat: Fons Blaudi w Stycznia 17, 2010, 23:32:58 pm C standard brawarystyczny grzechu ciezkiego (dwa kieliszki na glowe) O czym mowa? Jest to aluzja do pewnego pana, w rodzaju katopurytanina, walczącego z tańcami damsko - męskimi i widać też z alkoholem, jako pożywką do grzesznych żądz. Grzech wypala rozpalonym żelazem - na poczekaniu.
Cytat: Fons Blaudi w Stycznia 17, 2010, 23:32:58 pm C standard brawarystyczny grzechu ciezkiego (dwa kieliszki na glowe) O czym mowa?
C standard brawarystyczny grzechu ciezkiego (dwa kieliszki na glowe)
A twierdził Pan tak na podstawie własnego doświadczenia, czy tylko Pan teoretyzuje ? Wypicie więcej niż trzech piw prowadzi do pijaństwa ? Owszem, może doprowadzić do upicia się, ale bez przesady. Z drugiej strony znam i takich, którzy twierdzą, że codzienne wypijanie lampki wina to już alkoholizm.
WSZYSCY, tj. nasz syn również, znaczy się dziewięciolatek mój pierworodny został przymuszony szantażem:"święconego nie spróbujesz?").
Co do ostatniego wpisu, to nie podoba mi się to: CytujJakże jest ona niekompatybilna z posoborowym ruchem abstynentów-fanatyków, promujących tzw. wesela bezalkoholowe...Sama jestem abstynentką i nie czuję w tym niczego złego. Dość zła i krzywdy uczynił w Polsce alkoholizm mężczyzn. Uważam, że promocja abstynencji z wiarą się nie kłóci.
Jakże jest ona niekompatybilna z posoborowym ruchem abstynentów-fanatyków, promujących tzw. wesela bezalkoholowe...
Z chemicznego punktu widzenia piwo również jest alkoholem...
Dla mnie wino na weselu, na którym spotykają się członkowie dwóch OBCYCH rodzin jest naturalnym i oczywistym środkiem sprzyjającym usunięciu barier psychicznych i zacieśnieniu bliższych kontaktów werbalnych :-)
Coś mi ten wątek bardzo nakłada się na już tutaj przerabiany; http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,1094.0.html
W Bytomiu x. Jarosław po kazanjiu wyciangnał złożóną kartę xero i ogłosił-był,że MUSI przeczytawać list.Na chwilę znieruchomiałem, ale po chwili już było dobrze:to tylko powiadomienie JE nuncjusza, że biskup ordynariusz jeszcze dwa lata nim będzie.... że wieczorem otworzyliśmy z żoną butelkę wina (święconego w Bytomiu na św. Jana)i wypiliśmy po lampce (WSZYSCY, tj. nasz syn również,znaczy się dziewięciolatek mój pierworodny został przymuszony szantażem:"święconego nie spróbujesz?").
Cytat: cabbage w Stycznia 18, 2010, 09:22:09 amZ chemicznego punktu widzenia piwo również jest alkoholem... Z fizycznego punktu widzenia: piwo ZAWIERA alkohol.
Cytat: romeck w Stycznia 19, 2010, 00:43:11 amWSZYSCY, tj. nasz syn również, znaczy się dziewięciolatek mój pierworodny został przymuszony szantażem:"święconego nie spróbujesz?").DZIECKO pan ROZPIJASZ? a słyszał pan o ustawie o wychowaniu w trzeźwości?
Cytat: mac w Stycznia 19, 2010, 13:18:46 pmCytat: romeck w Stycznia 19, 2010, 00:43:11 amWSZYSCY, tj. nasz syn również, znaczy się dziewięciolatek mój pierworodny został przymuszony szantażem:"święconego nie spróbujesz?").DZIECKO pan ROZPIJASZ? a słyszał pan o ustawie o wychowaniu w trzeźwości? Po za tym czy przypadkiem dzieci przy pierwszej komunii świętej nie przysięgają abstynencji do 18 roku życia?