Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 19, 2025, 16:24:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232987 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: WP: Episkopat popiera Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 Drukuj
Autor Wątek: WP: Episkopat popiera Benedykta XVI  (Przeczytany 10327 razy)
Amos
Gość
« Odpowiedz #15 dnia: Lutego 06, 2009, 21:38:02 pm »

Marek Jurek z tego, co wiem uczestniczy w Mszach Trydenckich. Szkoda, że miesza do tego politykę. Bo nie uważam, żeby interwencja takiej - co by nie mowić kanapowej - partii przyczyniała się do czegokolwiek. Ja osobiście też angażuję się w politykę, ale do głowy mi nie przyszło wydawaĆ jakiekolwiek oświadczenie w sprawie Kościoła. To trąci klerykalizmem i to w złym wydaniu. Taka cicha nadzieja, że w wyborach Kościół chociaż trochę poprze. pan jurek ma wiele dobrych pomysłów, szkoda jednak, jak powiadam, że miesza i Boskie i cesarskie, kiedy tak naprawdę nie jest to konieczne....
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Lutego 06, 2009, 22:15:12 pm »

Ten tekst jest fałszywy. Wiadomo, jaka jest postawa polskich biskupów do wstrętnych lefevrystów i tradycji jako takiej. Szwajcarscy się przynajmniej nie kryją.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #17 dnia: Lutego 06, 2009, 22:18:27 pm »

Hmmm... trzeba się dziś wieczorem pomodlić za nasz Episkopat :)
Co do oświadczenia PRP: o tyle o ile nie jest ona potrzebna, o tyle słusznie podkreśla, że smutne było to całe zamieszanie i słwoa bp. zupełnie głupie (żeby nie powiedzieć dosadniej). Teraz biskupi i księża FSSPX muszą pamiętać, że jak się wypowiadają, to jak coś to nie tylko oni za to odpowiedzą, ale przede wszystkim papież. Dobrze, że bp. Williamson przeprosił papieża i żeby to była nauczka dla niego, że trzeba pomyśleć zanim sie powie.

Fałszywy ten tekst czy nie, ważne jak wygląda i jak to zostanie odebrane - EP poparł papieża.
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #18 dnia: Lutego 06, 2009, 22:41:07 pm »

Ten tekst jest fałszywy. Wiadomo, jaka jest postawa polskich biskupów do wstrętnych lefevrystów i tradycji jako takiej.

A to też prawda. Więc proszę czytać mój wcześniejszy wpis trochę z dystansem. Jaka szkoda, że język pisany nie oddaje mimiki i tonu głosu. 
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #19 dnia: Lutego 06, 2009, 22:44:22 pm »

Albo Episkopat zatrudnił jakiegoś dyplomatę do korekty korespondencji z Ojcem św., albo sedewakantyzm w Polsce ma się wreszcie ku końcowi :DDD

w najmniej spodziewanym momencie ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Lutego 06, 2009, 22:47:16 pm »

Ktoś na starym forum napisał (czy to nie była Pani Szmulka?), że wielu tradycjonalistów (chociaż możnaby powiedzieć: ludzi) jak jest źle to narzeka, a jak dzieje się lepiej to albo dalej narzeka, albo zaczyna komentować czymś w stylu "i kto bym pomyślał".
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
Thomas
Gość
« Odpowiedz #21 dnia: Lutego 06, 2009, 23:02:02 pm »

[...]Albo Episkopat zatrudnił jakiegoś dyplomatę do korekty korespondencji z Ojcem św[...] albo czytają FK
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #22 dnia: Lutego 07, 2009, 00:31:51 am »

podpisany pod listem abp Michalik nie sprawial wrazenia sprytnego na tyle, by walczyc o kapelusz kardynalski ...

wiec jest to w summie ciekawe1
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #23 dnia: Lutego 07, 2009, 06:45:41 am »

Tak moga mysleć tylko głowy które chcą by na ich szczycie spoczął biret kardynalski:)
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #24 dnia: Lutego 07, 2009, 07:55:46 am »

Trzeba sie cieszyc, a kto sie nie cieszy to maruda! Wedlug mnie ten list to rezultat gleboko zakorzenionego w polskim katolicyzmie posluszenstwa papiezowi. Nasi biskupi po prostu wiedza, ze z decyzjami papieskimi trzeba sie po prostu zgadzac. A to, ze chca od fsspx uznania bez zastrzezne posoborowych nauk to teaz wyraz swoistego integryzmu i konserwatyzmu polskich biskupow.

Czy ktos moglby list przetlumaczyc na angielski? Wyslalibysmy na zagraniczne serrwisy. Wowczas wszystkim Zachodnim Europejczykom szczeny opadna, to moze i Polacy sie przekonaja, ze KEP jednak zrobil cos nieszablonowego.
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #25 dnia: Lutego 07, 2009, 09:18:45 am »

A mi to z daleka śmierdzi kurtuazyjno-lizusowskim liścikiem, który został napisany przez kogoś, kto wyczuł koniunkturę, albo przynajmniej uznał, że tak wypada.
I niczego innego bym się w tym liście nie doszukiwał. A zwłaszcza nie wyciągałbym z niego wniosku, że polski episkopat popiera Benedykta XVI.
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
Leszek
uczestnik

« Odpowiedz #26 dnia: Lutego 07, 2009, 09:26:01 am »

Też tak myślę, ale może powiem pysznie i nieelegancko: dajmy episkopatowi szansę. A nuż nastawienie się zmieniło? Zobaczymy.
+++
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #27 dnia: Lutego 07, 2009, 09:35:41 am »

Pewnie cały episkopat o istnieniu tego listu nawet jeszcze nie wie. Jeden napisał, trzech podpisało. I tyle.
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
Konserwa
adept
*

« Odpowiedz #28 dnia: Lutego 07, 2009, 09:49:21 am »

Teraz papież powinien zaprosić podpisanych pod listem by mu do KRR posłużyli któregoś pięknego dnia:]
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #29 dnia: Lutego 07, 2009, 10:27:21 am »

Nikt ich nie zmuszał, żeby to napisali. A wziąwszy pod uwagę wypowiedzi biskupów z różnych innych krajów należy się tylko cieszyć, że nasi nie poszli tą drogą  :)
Strony: 1 [2] 3 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: WP: Episkopat popiera Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!