Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 23, 2025, 06:19:14 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233055 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: KEP znów uraczy nas listem ty razem o: "Bezcenne dobro języka ojczystego"
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 Drukuj
Autor Wątek: KEP znów uraczy nas listem ty razem o: "Bezcenne dobro języka ojczystego"  (Przeczytany 23250 razy)
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #45 dnia: Stycznia 18, 2010, 17:41:45 pm »

Myli się Pan. Pannie takich demonstracji nie wypada czynić. Może za to w proteście nałożyć mantylkę.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #46 dnia: Stycznia 18, 2010, 17:44:50 pm »

Panie JP7, mnie też to uderzyło, że teraz księdzu odprawiającemu po łacinie będzie można zarzucić zamach na język polski; i to bez uśmiechów!
Raczej nie. KEP podał przecież, że "liturgia po polsku" uratowała język polski - ale było to w czasach, kiedy było tyłem do ludzi i po łacinie ;)
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #47 dnia: Stycznia 18, 2010, 18:13:45 pm »

Można też zajrzeć do Pamiętników św. Zygmunta Szczęsnego Felińskiego, co napisał na ten temat - niestety nie mam pod ręką, by przytoczyć Jego słowa.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2010, 18:15:19 pm wysłana przez Zygmunt » Zapisane
lukashogun
adept
*

« Odpowiedz #48 dnia: Stycznia 18, 2010, 18:21:58 pm »

dziś rano na tablicy ogłoszeń w moim bloku była informacja o remontach, a tam: "(...) prace potyktowane są (...)".  :o
Już po raz enty spotykam się z sytuacją, gdzie ludzie pisząc w wordzie popełniają błędy i pomimo podkreśleń nie poprawiają.
Ja odebrałem list bardzo pozytywnie (zwrócono uwagę na nieszanowanie nie tylko języka, ale i  historii).
Nie ma co snuć teorii, że miałby on być przeciw tradycjonalistom ;D
Sigfried
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Stycznia 18, 2010, 18:24:18 pm »

Troche zalosne, ze X. Wojciech Grygiel wczoraj te bzdury czytal. Liczylem na to, ze powie normalne, zdrowe kazanie najlepiej poprzedzajac je formulka "na dzisiejsza niedziele KEP przygotowal dla nas list, w zwiazku z tym jednak, ze nie ma on nic wspolnego z Kosciolem ani nasza Wiara, nie bedziemy go odczytywac". Niestety, Grygiel nie chce sie widocznie narazac. Odmowilem rozaniec ze spokojem i pokora, ani slowo z tego belkotu KEP-u moich uszu nie zranilo.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #50 dnia: Stycznia 18, 2010, 19:20:27 pm »

Niestety, Grygiel nie chce sie widocznie narazac.
Ks. Grygiel. Albo chociaż x.

Odmowilem rozaniec ze spokojem i pokora, ani slowo z tego belkotu KEP-u moich uszu nie zranilo.
E. Ten list nie był taki zły - bywały gorsze...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #51 dnia: Stycznia 18, 2010, 19:32:31 pm »

Odmowilem rozaniec ze spokojem i pokora, ani slowo z tego belkotu KEP-u moich uszu nie zranilo.
E. Ten list nie był taki zły - bywały gorsze...
Wyobrazcie sobie, ze na jedynej Mszy w danym kosciele jakis ksiadz co tydzien glosi bardzo mierne kazanie. Taki list to wowczas na prawde mily przerywnik. A takich kosciolow jest na prawde duzo. Zwlaszcza na wsiach.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Stycznia 18, 2010, 21:44:03 pm »

Ale mi się wydaje, że nie przeczytał ks. Grygiel tego zdania o JPII... chyba, że się wtedy rozproszyłam i nie usłyszałam...

Będę jednak bronić czytania tego listu- naprawdę czasem nie warta skórka za wyprawkę. Lepiej przeczytać coś takiego, niż np. w niewiadomych okolicznościach wylecieć z diecezji  ;) Chyba nam zależy na Tridentinie wszystkim?  ;) (już prostuję- na Tridentinie w jak największej liczbie miejsc i godzin w Krakowie ;) ) Jakiś diecezjalny ksiądz może sobie pozwolić na takie nieposłuszeństwo, ale sytuacja tradsów jest szczególna ;) Zwłaszcza, że na naszych Mszach pojawiają się ludzie "spoza środowiska", a także różni duchowni ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #53 dnia: Stycznia 18, 2010, 21:47:18 pm »

Jak napisałem w innym miejscu: dla mnie to hipokryzja zastępować homilię - której znaczenie tak podkreśla się od II Soboru Watykańskiego - jakimiś, w większości nudnymi, listami.
Angelus Silesius
aktywista

I'm gonna make him an offer he can't refuse

« Odpowiedz #54 dnia: Stycznia 18, 2010, 22:11:32 pm »

Podpisali: Pasterze Kościoła Katolickiego w Polsce

Czy powyższy zwrot oznacza, że każdy jeden biskup złożył był swój czcigodny podpis tamże? Czy może ktoś był łaskaw przygotować taki list w imieniu wszystkich? Czy może da się jakoś sprawdzić, którzy biskupi byli naówczas na Jasnej Górze i osobiście przygotowali tę epistołę?
"Religijny liberalizm pozbawia nas męczenników i misjonarzy, pozostawiając jedynie osoby kupczące religią, którym wtórują kobzy głoszące pokój w słowach, a nie w czynach!" abp Marcel François Lefebvre
Joker
uczestnik

« Odpowiedz #55 dnia: Stycznia 19, 2010, 17:52:02 pm »

Troche zalosne, ze X. Wojciech Grygiel wczoraj te bzdury czytal. Liczylem na to, ze powie normalne, zdrowe kazanie najlepiej poprzedzajac je formulka "na dzisiejsza niedziele KEP przygotowal dla nas list, w zwiazku z tym jednak, ze nie ma on nic wspolnego z Kosciolem ani nasza Wiara, nie bedziemy go odczytywac". Niestety, Grygiel nie chce sie widocznie narazac. Odmowilem rozaniec ze spokojem i pokora, ani slowo z tego belkotu KEP-u moich uszu nie zranilo.

Weźże się Pan zlituj,co w tym liście było złego? Acha,nie wiadomo,bo Pan nie raczył słuchać.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #56 dnia: Stycznia 20, 2010, 10:12:40 am »

Ksiądz Kitowicz też się naśmiewał z różnych pomysłów prymasa Poniatowskiego (Pamiętniki, s. 423).

Dbając o Polszczyznę może warto zaznajomić się z dawnymi jej dokumentami. Może na początek coś takiego:

http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=42596&s=1
romeck
aktywista

« Odpowiedz #57 dnia: Stycznia 20, 2010, 10:59:44 am »

Wczoraj wieczorem w TVP Info w studiu nad i o liście dystkutowali: redaktor Ogórek (raczej kabaretyzował), redaktor Krystyna Bochenek (pomysłodawczynie Ogólnopolskiego Dyktanda, dziękowała za ten list biskupom) i profesor Bralczyk (i ten przynajmniej coś konkretnego powiedział: że obawia się, że za niedługo za poprawne formy będą słowa i zdania pisane tak, jak w esemesach: bez znaków diakrytycznych i interpukcyjnych!).

Dla przykładu zacytuję kilka wyrażeń 'message' jaki przysłał mi brat ze Szkocj (jakiś spam)i:
2 me
any 1
stops u n asks
if ur interested
2 smell
...
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #58 dnia: Stycznia 20, 2010, 13:27:37 pm »

Myli się Pan. Pannie takich demonstracji nie wypada czynić. Może za to w proteście nałożyć mantylkę.

A biskupom takich listów pisać. W mantylkach chodzić nie będę bo nie ma to umocowania w tradycji polskiej a ja nie zamierzam być wynarodowiona.
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #59 dnia: Stycznia 20, 2010, 14:08:55 pm »

Wyobrazcie sobie, ze na jedynej Mszy w danym kosciele jakis ksiadz co tydzien glosi bardzo mierne kazanie. Taki list to wowczas na prawde mily przerywnik. A takich kosciolow jest na prawde duzo. Zwlaszcza na wsiach.

a bo to tylko na wsi ? ;)
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: KEP znów uraczy nas listem ty razem o: "Bezcenne dobro języka ojczystego" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!