Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 16, 2025, 07:34:38 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233045 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan w Warszawie
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan w Warszawie  (Przeczytany 5121 razy)
binraf
aktywista

« dnia: Stycznia 12, 2010, 01:41:23 am »

"Wy jesteście świadkami tego" - w 2010 roku te właśnie słowa, zaczerpnięte z Ewangelii wg. św. Łukasza będą hasłem Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan, organizowanego z inicjatywy Kościołów członkowskich Polskiej Rady Ekumenicznej i Kościoła Rzymskokatolickiego. Tradycyjnie tydzień wspólnej modlitwy rozpocznie się 17 stycznia, a zakończy się 25 stycznia, w święto Nawrócenia Ap. św. Pawła.

Tydzień Modlitw o Jedność Chrześcijan w 2010 roku, będzie pierwszym tygodniem modlitwy koordynowanym przez nowy zarząd warszawskiego oddziału Polskiej Rady Ekumenicznej. W listopadzie 2009 roku w skład zarządu weszli: ks. dziek. Henryk Dąbrowski (proboszcz polskokatolickiej parafii katedralnej pw. św. Ducha) - przewodniczący, kapł. Karol Babi (proboszcz mariawickiej parafii pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy) - sekretarz oraz ks. mitrat Anatol Szydłowski (proboszcz prawosławnej parafii katedralnej pw. św. Marii Magdaleny Równej Apostołom) - skarbnik.

Gospodarzami pierwszego spotkania ekumenicznego w stolicy będą mariawici, zaś imprezę zakończą swoim nabożeństwem luteranie. Szczegółowa lista spotkań w poszczególnych kościołach znajduje się poniżej, ale doświadczenia lat poprzednich pokazuje, że w stolicy tydzień modlitw, wydłuża się do miesiąca, bowiem do kalendarza imprez dołączane są dodatkowe spotkania w innych parafiach i grupach modlitewnych.

Spotkania w ramach Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan (g. 18:00):

18 stycznia (poniedziałek) - Kościół Starokatolicki Mariawitów, Kościół pw. M. B. Nieustającej Pomocy, ul. Wolska 186;

19 stycznia (wtorek) - Kościół Ewangelicko-Reformowany, al. Solidarności 76;

20 stycznia (środa) - Kościół Chrześcijan Baptystów, Zbór Centralny, ul. Waliców 25;

21 stycznia (czwartek) - Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny, Katedra pw. św. Marii Magdaleny Równej Apostołom, al. Solidarności 52;

22 stycznia (piątek) - Kościół Rzymskokatolicki, Katedra pw. św. Michała Archanioła i Św. Floriana Męczennika, ul. Floriańska 3;

23 stycznia (sobota) - Kościół Polskokatolicki, Katedra pw. św. Ducha, ul. Szwoleżerów 2;

24 stycznia (niedziela) NABOŻEŃSTWO CENTRALNE - Kościół Ewangelicko-Metodystyczny, Kaplica pw. Dobrego Pasterza, ul. Mokotowska 12;

25 stycznia (poniedziałek) - Kościół Ewangelicko-Augsburski, Kościół pw. św. Trójcy, pl. Małachowskiego 1.

Nabożeństwa towarzyszące:

4 stycznia (poniedziałek), godz. 19:00
Kościół Ewangelicko-Augsburski pw. Wniebowstąpienia Pańskiego, ul. Puławska 2a

9 stycznia (sobota), godz. 11:00
Kościół Adwentystów Dnia Siódmego, ul. Foksal 8

28 stycznia (czwartek), godz. 17:30
Kościół Rzymskokatolicki pw. św. Marcina, ul. Piwna 9/11

31 stycznia (niedziela), godz. 12:30
Kościół Rzymskokatolicki pw. św. Katarzyny na Służewie, ul. Fosa 17

31 stycznia (niedziela), godz. 18:00
Kościół Rzymskokatolicki pw. Miłosierdzia Bożego, Ząbki k. Warszawy, ul. 11 listopada 4

za: http://www.ekumenizm.pl/content/article/20100111205348511.htm

przepraszam ze to tu zamieściłem ale czekam na wasze reakcje spostrzeżenia możne ktoś z was bywał na takich spotkaniach ja bywałem zanim poznałem tradycje
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #1 dnia: Stycznia 12, 2010, 08:34:09 am »

Proponuję przenieść do rubryki "Kościół Posoborowy" aby ktoś nam się nie zwichnął

zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Stycznia 24, 2010, 21:13:09 pm »

Nie wiem, czy Państwo to czytali. http://info.wiara.pl/doc/418104.Abp-Williams-o-powszechnej-jednosci-chrzescijan  Ciekawe, czy on rozumie- katolicka w znaczeniu powrotu do KK? Czy w znaczeniu "powszechna", czyli w podtekście- panchrystianizm.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Stycznia 26, 2010, 08:21:11 am »

W niedzielę usłyszałem na ogłoszeniach "we wtorek będzie obchodzony dzień islamu".
Zastanawia mnie, po co obchodzić dzień fałszywej religii?
To może lepiej już urządzić dzień bez papierosa, albo bardziej po polsku: dzień ogórków kiszonych - bardziej to polskie (i katolickie ;) )
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Stycznia 26, 2010, 10:12:48 am »

W niedzielę usłyszałem na ogłoszeniach "we wtorek będzie obchodzony dzień islamu".

Ale to ściema przecież. Wszyscy wiemy, że dziś jest dzień modlitw za ofiary mahometan, a kazanie opiera się na rozdziale 18 „W pustyni i w puszczy” (sam słyszałem!). Per analogiam, dzień judaizmu jest po to, by przypomnieć wiernym postać rabina Zolli, jak to uczynił m.in. cytowany przez KNO ks. Jacek Stefański.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
ratio
rezydent

« Odpowiedz #5 dnia: Stycznia 26, 2010, 21:01:40 pm »

Ja zauważyłam dziś dziwną kombinację odnoszącą się do dnia islamu.
Na wstępie Mszy św. transmitowanej z Torunia na falach Radia Maryja, celebrans wymienił, że dziś jest liturgiczne wspomnienie świętrych biskupów Tymoteusza i Tytusa. Następnie powiedział: "dziś obchodzimy dzień islamu".
Czy to było "liturgicznie" czy raczej "nadużycie liturgiczne"? Bo nie była to intencja Mszy św., a jako ogłoszenie powinno być chyba na zakończenie Mszy św. w ogłoszeniach?
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #6 dnia: Stycznia 25, 2011, 10:40:23 am »

http://przedsoborowy.blogspot.com/2011/01/dzien-islamu-w-polskiem-posoborowiu.html

zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Stycznia 25, 2011, 13:27:13 pm »

właśnie na tvp2 jest (re)transmisja z kalwińskiej kirchy

można się posmiac - z pastora zaprzeczającego samemu sobie; z ludzi czytających tekst credo z kartki, bo go nie znaja; z pana w habicie dominikanskim, ktory twierdzi, że dysputy teologiczne między katolikami a arianami były wspaniałym przejawem ekumenizmu... ;D
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2011, 15:27:39 pm wysłana przez Guldenmond » Zapisane
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Stycznia 25, 2011, 13:41:24 pm »

Czy to było "liturgicznie" czy raczej "nadużycie liturgiczne"? 
Nazwałbym to "klasycznym posoborowym pomieszaniem z poplątaniem".
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Stycznia 25, 2011, 14:43:52 pm »

http://przedsoborowy.blogspot.com/2011/01/dzien-islamu-w-polskiem-posoborowiu.html

Bardzo dobry tekst! Napisał pan:
Czy bowiem w krajach islamskich obchodzi się w meczetach Dnie Chrześcijaństwa, Dnie Katolicyzmu ?

Proponuję wywiad, pytania ciekawe, ale  ... te odpowiedzi to chyba nie do końca takie szczere i prawdziwe, zwłaszcza gdy chodzi o kraje arabskie.

"KAI: W ubiegłym roku zapowiadał Pan, że – niejako na zasadzie wzajemności – w polskich meczetach obchodzony będzie Dzień Chrześcijaństwa. Kiedy możemy spodziewać się realizacji tego pomysłu?

– To jest związane z budową Ośrodka Kultury Muzułmańskiej w Warszawie, w skład którego wchodzi też sala modlitewna. Liczyliśmy, że budowa zakończy się w sierpniu ubiegłego roku, ale, niestety, sprawy trochę się przedłużyły. Mamy nadzieję, że ośrodek zostanie otwarty w ciągu kilku miesięcy. Wraz z jego otwarciem rozpoczniemy organizację Dnia Chrześcijaństwa.

KAI: Czy ta idea spodobała się polskim wyznawcom islamu?

– Otrzymałem kilka maili od muzułmanów, którzy byli tym zbulwersowani. Ale ja mam argumenty wywiedzione z nauczania Proroka Muhammada. Przecież Prorok gościł w swoim meczecie plemiona arabskich chrześcijan, którzy przyjechali do niego z miejscowości Nadżran (dziś na terenie Jemenu). I w meczecie właśnie rozmawiał z nimi na różne tematy dotyczące obydwu religii oraz tego, co w nich wspólne. Swoje argumenty wywiodłem więc z sunny Proroka a więc z muzułmańskiej tradycji.(...)

http://ekai.pl/wydarzenia/x37730/zamknac-szatana-w-klatce/
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Stycznia 25, 2011, 15:05:32 pm »

@ mama
nie ten watek chyba
ks. K.B.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Stycznia 25, 2011, 15:12:41 pm »

@ mama
nie ten watek chyba

Jak to nie ten wątek? Pan Krusejder podał  link tu, to i ja się tu odniosłam. To jak już  :) to pierwszą pomyłkę zrobił pan Krusejder, a ja po nim, odnosząc się do tego co on tu podał.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Stycznia 25, 2011, 15:26:40 pm »

a, nie zauwazylem. ale i tak chyba nie ten ;)
ks. K.B.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #13 dnia: Stycznia 25, 2011, 15:40:43 pm »

Bardzo dobry tekst! Napisał pan:
Czy bowiem w krajach islamskich obchodzi się w meczetach Dnie Chrześcijaństwa, Dnie Katolicyzmu ?

Oddam hołd i przyznam, że tę myśl zaczerpnąłem z kazania. Chwała celebransowi w wiadomem miejscu za tak trafne kazania !!

a link wkleiłem w dwu miejscach, bo w obu pasuje. Nie zakładam nowych wątków, bo tekściki nie są tak ważne, ale jakieś zainteresowanie swoją osobą - podtrzymuję ;)
Eligiusz
aktywista

ś.p. Anna Walentynowicz
« Odpowiedz #14 dnia: Stycznia 26, 2011, 13:36:28 pm »

Terlikowski: Co zamiast Dnia Islamu
Kategoria: Kościół
środa, 26 stycznia 2011 10:31

Czas skończyć z hipokryzją, która uderza w prześladowanych. Taką hipokryzją jest świętowanie Dnia Islamu w Kościele katolickim.
I dlatego proponuję zamiast promować w naszych świątyniach obce religie, zorganizować wreszcie dzień chrześcijan prześladowanych przez muzułmanów.
Całość na:
http://fronda.pl/news/czytaj/terlikowski_co_zamiast_dnia_islamu
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan w Warszawie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!