Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 07, 2024, 12:02:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232691 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Hej kolęda, kolęda!
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 Drukuj
Autor Wątek: Hej kolęda, kolęda!  (Przeczytany 14147 razy)
andy
aktywista

« dnia: Stycznia 09, 2010, 20:41:49 pm »

No to zaczęła się kolęda, czyli wizyty duszpasterskie w domach. U nas zaplanowana jest na koniec stycznia. No i już się zastanawiam jak odpowiadać na pytania księdza dotyczące naszego uczestnictwa we Mszy Św. itp. by nie wdać się w jakąś wielką dyskusję a kapłana nie zrazić. Jakieś sugestie od bardziej doświadczonych jak "obsługiwać" kolędę z NOM-owej parafii?
Morro
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Stycznia 09, 2010, 20:55:24 pm »

U mnie problemów takich nie ma. Kolęda trwa 3 min: poświęcenie mieszkania, 3 standardowe pytania i narka.
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Stycznia 09, 2010, 20:57:51 pm »

Nova et Vetera etc. wręczyć :)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Stycznia 09, 2010, 21:13:30 pm »

Nova et Vetera etc. wręczyć :)

ja mam już przygotowane  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
manna
aktywista

Kalendarze!
« Odpowiedz #4 dnia: Stycznia 09, 2010, 21:19:31 pm »

ode mnie dostanie DVD z poznańską Mszą pontyfikalną. a właściwie od moich rodziców, bo ode mnie w tym czasie, co przybędzie to może co najwyżej pozdrowienia z Rzymu dostać ;)
Libenter igitur gloriabor in infirmitatibus meis, ut inhabitet in me virtus Christi.
http://kalendarz.staramsza.pl/
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #5 dnia: Stycznia 10, 2010, 22:16:24 pm »

Ja mam jutro samego proboszcza:) wiec zoabczymy:)
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #6 dnia: Stycznia 16, 2010, 11:02:50 am »

Właśnie wyszedł był. Co tu dużo mówić? Miły, bardzo młody (święcenia 6 lat temu), trochę przerażony wikary. Przerażony tym bardziej, że od progu "Niech będzie pochwalony..." przetłumaczyłem głośno i spokojnie na "Laudetur J.Ch", na co ks. wikary; "...aaa, sekula, sekuli"  Nie - proszę księdza - poprawiłem dydaktycznie i z uśmiechem - in saecula saeculorum. Amen.
Potem dowiedziałem się, że łaciny to on nie za bardzo..... a MT w życiu nie widział. Jakiś tam "kawałek na video".
Jednak "kopertam scromnae pecuniae plenam" accepit magna cum reverentia et Bóg zapłać dixit. :)

Taaak. Co tu dużo mówić. Szkoda, że te kolędy trwają tak krótko.

Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #7 dnia: Stycznia 16, 2010, 11:12:55 am »

Może warto mówić, by ksiądz wpisał w kartotekę, że na wypadek zagrożenia życia domagamy się Ostatniego Olejem świętym Namaszczenia, a nie... no jak to teraz się nazywa - Sakrament chorych?

W razie problemów odesłać do Kurii. Niech ona pomoże.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2010, 11:15:20 am wysłana przez Zygmunt » Zapisane
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Stycznia 23, 2010, 18:40:55 pm »

A ja gościłem w domu proboszcza bardzo przychylnego Tradycji. Tylko, że w parafii zostali już praktycznie starzy ludzie, którzy nie chcą KRR. Ponadto ciężko byłoby o ministrantów, a w dodatku parafia znajduje się niedaleko św. Benona. I jedna ciekawostka księża z tej parafii nie biorą ,,kopert" podczas kolędy, co jest ewenementem w Polsce. Szkoda, tylko że przyjmujących kapłana po kolędzie jest z roku na rok w moim domu coraz mniej. Ludzie udają, że ich nie ma w domu.
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #9 dnia: Stycznia 23, 2010, 19:23:04 pm »

I jedna ciekawostka księża z tej parafii nie biorą ,,kopert" podczas kolędy, co jest ewenementem w Polsce.

W diecezji rzeszowskiej od przynajmniej paru lat kapłani nie biorą kopert (w kościołach odpowiednio wcześniej - przed kolędą - ogłasza się, że wierni, jeśli chcą złożyć datki, winni je złożyć na tacę, z zaznaczeniem, że właśnie na ten cel złożyli swą ofiarę), ba, zakazane jest to dekretem biskupa i każdego roku przypomina o tym kuria w przesyłanych ogłoszeniach. Rzecz przestrzegana (wiem, bo spore doświadczenie z kolędą mam jako ministrant).
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Stycznia 23, 2010, 20:44:47 pm »

A ja gościłem w domu proboszcza bardzo przychylnego Tradycji.(...)  a w dodatku parafia znajduje się niedaleko św. Benona.
To może go z o. Krzysztofem poznać - może Mszę  w dni powszednie
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Stycznia 23, 2010, 20:52:43 pm »

W diecezji rzeszowskiej od przynajmniej paru lat kapłani nie biorą kopert

To chyba tylko w samym Rzeszowie.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Stycznia 23, 2010, 21:03:52 pm »

Duchowny ten jest z tego samego dekanatu co o.Krzysztof. Co do drugiej mszy to myślę, że inicjatywna powinna wyjść do redemptorystów, do których kościół św. Benona należy.
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #13 dnia: Stycznia 23, 2010, 21:29:02 pm »

W diecezji rzeszowskiej od przynajmniej paru lat kapłani nie biorą kopert

To chyba tylko w samym Rzeszowie.

Heh... kapłani mają obowiązek wiernym przedstawić sprawę jak jest. Słyszałem, że w pewnym miejscach bez koperty się nie da - koledzy z podrzeszowskich wsi opowiadali mi, że u nich to taka tradycja jest, że nikt sobie nie wyobraża, że księdzu i ministrantom nic nie dać jak przyjdą, a w kościele na tace to nie to samo. Co zrobić.
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #14 dnia: Stycznia 26, 2010, 13:43:40 pm »

U mnie był ksiądz w sumie nie wiem o jakich poglądach, no ale o Mszę i przekonania nie pytał. Pytał za to o zainteresowania, gdzie na studia i w ogóle... Ale było ciekawie :) Szkoda, że takie spotkanie jest tylko raz w roku...
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
Strony: [1] 2 3 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Hej kolęda, kolęda! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!