Cytat: Kalistrat w Marca 13, 2009, 23:55:07 pmNie wiem czy jest się czym chlubić - Kościół dość sceptycznie podchodził do ludowych nieszporów.Ale już dawno się to Kościołowi zmieniło. I dobrze. Tylko, że niestety poszło to w parze ze wzrostem lenistwa kleru, więc Nieszporów odprawiać z ludem się nie chce.
Nie wiem czy jest się czym chlubić - Kościół dość sceptycznie podchodził do ludowych nieszporów.
Tyle, ze to nie bedą ludowe nieszpory, ale pełne, liturgiczne
Cytat: Artur Rumpel w Marca 14, 2009, 21:10:41 pmTyle, ze to nie bedą ludowe nieszpory, ale pełne, liturgiczneZ tego może ktoś wywnioskować, że ludowe Nieszpory są "nieliturgiczne".A to nie prawda, bo są one jak najbardziej liturgiczne - wszak w Nieszporach z udziałem ludu można Hymn zastąpić odpowiednią pieśnią podaną w Liturgii Godzin i używać psalmów w przekładzie F. Karpińskiego. I nic tym Nieszporom nie brakuje, a wręcz przeciwnie (używane są piękne teksty i melodie).
To naprawdę postęp. Lepszy brewiarz niż inne badziewia co tam bywały. Mam wrażenie że po smierci JPII niewiedzą za bardzo co z tą Lednicą, więc troche "normalności" wprowadzają. Ciekawe czy my w polsce doczekamy się tego typu brewiarza tylko tego z 1962. Na zachodzie posiadają takie brewiarze dwujęzyczne. To by było dobre. Swoją drogą są "przedsoborowe" co może tylko świadczyc o większej świadomości liturgicznej wśród ludu Bożego, skoro posiadali takie brewiarze z których z łatwością mogli korzystac wierni nie znajacy łaciny. Mogły by c też i dla zakonnic, ale to świadczy o dobrym postępie w tej dziedzinie. Dopiero na soborze zaczęto szeroko namawiac wiernych do odmawiania Oficium Divinum. Ale w Polsce posiadaliśmy nieszpory ludowe już XVI wieku co budziło podziw bo byliśmy chyba pierwsi posiadając takie nabożeństwo w Eoropie jeszcze przed Trydentem
Nie sadze,ze tam kiedykolwiek bedzie normalnie,a brewiarze niczego nie zmienia..
Cytat: Jarek w Marca 14, 2009, 22:16:30 pmCytat: Artur Rumpel w Marca 14, 2009, 21:10:41 pmTyle, ze to nie bedą ludowe nieszpory, ale pełne, liturgiczneZ tego może ktoś wywnioskować, że ludowe Nieszpory są "nieliturgiczne".Są nieliturgiczne, bo prawie zawsze brakuje im antyfon, czesto także responsorium.
Cytat: Artur Rumpel w Marca 14, 2009, 21:10:41 pmTyle, ze to nie bedą ludowe nieszpory, ale pełne, liturgiczneZ tego może ktoś wywnioskować, że ludowe Nieszpory są "nieliturgiczne".
Na Lednicę jednak nie jadę, ale brewierz będę miał. Poprostu zapłacę tylko 5 zł za te pamiątki bez 40 zł za autokar
Cytat: rafik93 w Maja 02, 2009, 11:38:39 amNa Lednicę jednak nie jadę, ale brewierz będę miał. Poprostu zapłacę tylko 5 zł za te pamiątki bez 40 zł za autokar A to wszędzie można tak?